Moravský vrabec s kedlubnovým zelím: Tradiční pochoutka téměř bez práce

20. července 2020 • 06:00

Moravský vrabec se řadí mezi nejoblíbenější klasiky české kuchyně. Je oblíbený pro svou jednoduchou přípravu a neodolatelnou chuť. Hlavním rozdílem mezi vepřovými výpečky a moravským vrabcem je především jeho pečení na cibuli, česneku a kmínu. Podívejte se na video návod, jak připravit moravského vrabce s kedlubnovým zelím, od oblíbené Koko. 

Pokud jste se rozhodli upéct si moravského vrabce, počítejte s tím, že vám to nějakou dobu potrvá. Na začátku je důležité nepodcenit výběr masa, ideální volbou je hodně tučné vepřové. Dobu pečení masa můžete využít k přípravě kedlubnového zelí, které je hotové velmi rychle.

Moravský vrabec téměř bez práce

Málokterá úprava vepřového masa si žádá tak málo vašeho usilovného přičinění. Přitom jde o poctivou klasiku, kterou žádný masožrout nepohrdne.

Ingredience:

1 kg vepřové plece s tukovým krytím
6 stroužků česneku
lžička drceného kmínu
2 velké cibule
pár lístků šalvěje nebo bobkového listu
sůl a pepř
voda na podlévání
lžíce hladké mouky

Postup přípravy moravského vrabce

1. Cibule nakrájejte na drobno a vložte do pekáče. Omyté a osušené maso nakrájejte na zhruba 4centimetrové kostky, osolte, opepřete, okmínujte, očesnekujte.

2. Rukama vše vmasírujte do masa. Přidejte lístky šalvěje (není podmínkou). Maso rozmístěte na cibuli a podlijte vodou. Přiklopte poklicí nebo alobalem a vložte do trouby předehřáté na 160 °C.

3. Po hodině maso odklopte, promíchejte a bez poklice vraťte zpátky. Za občasného promíchávání pečte dál hezky dozlatova. Kdyby šťáva mizela, zas podlijte vodou.



4. Celkově si vrabec může pobýt v troubě i tři hodiny. Někomu stačí menší množství sosu, takže může hned servírovat. Komu ne, je potřeba vyndat všechno maso z pekáče a všechno, co v něm zbylo, odvařte takzvaně na tuk – takže nechat odpařit všechnu vodu.

5. Cibulka se ještě opraží a krásně zhnědne. Přidejte pořádnou lžíci hladké mouky. Asi minutu míchejte, ať vznikne hutná hmota a opět podlijte vodou. Všechno nechte tak 15 minut provařit. Omáčka během toho zas ještě ztmavne.

6. Případně dochuťte solí a pepřem. A vraťte maso, které chce už jen zpátky ohřát. Tím jsme hotoví. Servírujte se svými oblíbenými knedlíky a třeba také s kedlubnovým zelím, které jsme si spolu už připravovali.

Kedlubnové zelí za 15 minut

Příprava klasického dušeného bílého zelí přeci jen dost dlouho trvá. Zato letní varianta s kedlubnou vám zabere maximálně čtvrt hodiny. Určitě se vyplatí ji vyzkoušet.

Ingredience na 6–8 porcí

2 gigantické kedlubny (nebo 6 malých)
lžíce přepuštěného másla
1 veliká žlutá cibule
min. 1 lžíce cukru krupice (nebo třtinový)
1,5 lžičky soli
lžička celého kmínu
70 ml bílého vína (možno vynechat)
vrchovatá lžíce hladké mouky
cca 150 ml vody
lžíce masového výpeku nebo silného vývaru pro lepší chuť (možno vynechat)
3–4 lžíce bílého vinného nebo jablečného octa

Postup přípravy kedlubnového zelí

1. Začnete tím, že si oloupete a nahrubo nastrouháte kedlubny. Je jedno, zda budete strouhat na struhadle, nebo využijete služeb pomocníka robota.

2. Na přepuštěném másle poduste dvě minutky cibulku. Promíchněte a zasypte troškou cukru. Přidejte také lžíci hladké mouky, klidně vrchovatou, podle toho, jakou máte raději konzistenci.

3. Zakápněte troškou bílého vína a po chvilce už můžete přidat nastrouhanou kedlubnu. Osolte, přidejte kmín a opět promíchněte. Podlijte troškou vody, můžete přidat vývar nebo výpek z masa.

4. Nechte pod poklicí podusit 10, maximálně 12 minut. Dochuťte cukrem a octem, zamíchejte, nechte chvíli probublat odklopené a měli byste mít hotovo.

Autor: JV