Silný a vydatný vývar Phở bez masa: Vietnamská klasika podle Koko

10. července 2020 • 00:00

Oblíbená vietnamská polévka se tradičně připravuje z hovězího nebo kuřecího masa. O tuto vydatnou polévku se ale nemusíte ošidit ani v případě, že masu příliš neholdujete. Dá se totiž uvařit i bez masa. Podívejte se na video návod od oblíbené Koko.

Vytvořit silný vývar bez masa je sice trochu obtížnější, ne však nemožné. Základem je dobře opečená zelenina, houby – čerstvé i sušené a silná trojice koření – badyán, skořice a kardamom. S čím je potřeba počítat, je dostatek času. Příprava této polévky je sice jednoduchá, ale časově poměrně náročná. Dobu vaření se ovšem nesnažte zbytečně uspěchat, aby výsledek stál za to. 


Vývar na vege-Pho

Suroviny na 1 litr vývaru

2 hvězdičky badyánu
1 kus skořice
2 hnědé tobolky kardamomu
3 cibule
2 malé kousky zázvoru
2 mrkve
1 menší petržel nebo pastinák
2 řapíky celeru i s natí
1 rajče
1 velký žampion
2 houby shii-take
hrst sušených hub
pár stroužků česneku
3 lžíce sójové omáčky
1 lžička rýžového octa nebo lžíce citronové šťávy
1 lžička cukru
1 lžička soli

Postup přípravy Phởčka bez masa


1. Na pánvi na sucho postupně do černa opečte půlky cibulí, zázvoru, mrkve, petržele, žampionu i rajčete. Nechte opéct a rozvonět i koření.

2. Všechnu zeleninu dejte do hrnce, zalijte asi 1 200 ml vody a přidejte sůl, cukr, sójovou omáčku a rýžový ocet. Zvolna vařte asi hodinu a půl.

3. Vývar přeceďte a případně ještě dochuťte podle potřeby další sójovou omáčkou, octem a solí.

Kam na nejlepší polévku Phở v Praze? Tohle jsou naši favorité >>>

Autor: JV