Milujete čerstvou zeleninu a bylinky? Vypěstujte si je na balkoně nebo v bytě

9. května 2023 • 00:00

Pokud rádi využíváte při vaření čerstvou zeleninu a bylinky a nechcete za ně utrácet spoustu peněz, domácí pěstování je skvělý způsob, jak si zajistit jejich stálý přísun. A nepotřebujete na to mít ani žádnou zahrádku. Sklízet úrodu můžete i na balkoně nebo v bytě.

Když nemáte zahradu, kde je příznivé klima a dost místa na záhonky, můžete si některé druhy zeleniny nebo bylinek vypěstovat i doma na balkoně nebo okenním parapetu. Výběr možných druhů musíte sice trochu omezit kvůli menšímu prostoru, i tak jich ale stále zůstává dost. 

Video se připravuje ...

Než se pustíte do pěstování, je dobré zvážit, jaké možnosti vám váš balkon nebo byt dává. Většina druhů zeleniny i bylinek má nároky podobné – potřebují hlavně dostatek světla a slunce. Ideální je orientace na jih nebo západ, kam svítí slunce většinu dne. Zejména kořenová a plodová zelenina a choulostivější bylinky, jako je bazalka, oregano, tymián nebo šalvěj, potřebují ke svému růstu hodně energie v podobě tepla a sluníčka. Odolnější druhy, jako je listová zelenina (saláty, špenát), petržel, mrkev, koriandr nebo třeba kopr, snesou i orientaci na východ, kam svítí slunce ráno a dopoledne. Naopak balkon nebo okenní parapet orientovaný na sever zůstává po celý den ve stínu a pěstovat v takových podmínkách zeleninu nebo bylinky není úplně snadné. Můžete ale vyzkoušet nenáročný hrášek, zelenou petrželku, salát nebo koriandr.

Dále rostliny vyžadují pravidelnou zálivku a také dostatek živin. A některé druhy jsou náročnější na prostor, například okurky nebo fazolky. 

Dopřejte jim dost místa

Pěstujete-li zeleninu ze semínek, budou vám pro začátek stačit obyčejné plastové kelímky od jogurtů. Pak je ale musíte samozřejmě vyměnit za něco většího. Nádoby, ve kterých rostliny porostou, by jim měly poskytovat dostatek prostoru, takže musí být dost široké i hluboké. Hlubší nádobu potřebuje nejen kořenová zelenina, ale třeba i rajčata či papriky, které mají dlouhé kořeny.

Ideální na pěstování jsou samozavlažovací truhlíky, u kterých nemusíte řešit, zda mají rostliny dostatečný a pravidelný přísun vody. Pokud je nemáte, postačí vám samozřejmě i obyčejný květináč s otvory na odvod přebytečné vody a podmiska. Pak je nutné dobře hlídat, aby zemina nebyla hlavně v létě vysušená, nebo naopak přelitá. Důležitá je i barva nádoby na pěstování – tmavé, hlavně černé květináče nejsou úplně vhodné, protože přitahují hodně světla a tepla.

Když budete mít připravené nádoby, naplňte je např. koupeným substrátem, který je vhodné ještě provzdušnit trochou písku nebo kuličkami polystyrenu. Lze také klidně použít venkovní zeminu, kterou je dobré obohatit kvalitním kompostem. Myslete také na to, že zelenina pěstovaná v nádobách potřebuje pravidelně dodávat živiny. Hnojte ji tedy dvakrát měsíčně nejlépe tekutým hnojivem.

Když budete pěstovat salát, odtrhávejte jen jednotlivé listy, další budou průběžně dorůstat Když budete pěstovat salát, odtrhávejte jen jednotlivé listy, další budou průběžně dorůstat • Autor: iStock

Jakou zeleninou začít?

Doma v truhlíku nebo v květináči lze dobře pěstovat poměrně nenáročné ředkvičky, které nepotřebují moc prostoru. Stačí jim dostatek světla a vláhy, jen pozor na přelití. Vděčný je také špenát, jehož mladé listy lze skvěle využít do salátů, rukola nebo různé druhy salátů – hlávkových i listových, ty pak budete sklízet postupným otrháváním listů a rostliny budou dále obrůstat novými. Nenáročné na pěstování jsou také cibule nebo česnek. Stačí klíčící stroužek česneku nebo cibuli s klíčkem zasadit do země. Jen je dobré mít na paměti, že rostoucí cibule i česnek vydávají poměrně pronikavou vůni, je tedy lepší je mít venku na balkoně. Nenáročný je také hrášek, kterému stačí menší nádoba. Jen by měl mít dostatek světla, a hlavně prostoru, protože roste do výšky, a potřebuje mít tedy i nějakou oporu.

Menší plody, lepší úroda

Pokud jde o rajčata, papriky nebo třeba mrkev či okurky, jsou pro pěstování na balkoně i v bytě lepší odrůdy s menšími plody. V případě rajčat tedy cherry nebo keříčková rajčata, která nezaberou tolik místa, v případě mrkve baby karotka a z okurek vyberte raději nakládačky. Mrkev, papriky i rajčata potřebují prostorné nádoby, hodně slunce, živin a vláhy, papriky navíc nesnášejí zimu, teplota v jejich okolí by nikdy neměla klesnout pod 15 °C. Mrkev potřebuje mít stále vlhkou půdu a okurkám je důležité zajistit dostatek živin a dát si pozor při zalévání, protože nesnášejí ledovou vodu.

Skvěle recyklovat se dá cibule nebo salát. Skvěle recyklovat se dá cibule nebo salát. • Autor: iStock

Vypěstujte si zeleninu ze zbytků

Spoustu zeleniny si můžete vypěstovat díky recyklování a bude vám k tomu stačit jen vhodná nádoba s trochou vody. Ideální je na to jarní cibulka, pórek, zelená petrželka, římský salát nebo čínské zelí. Odřízněte zeleninu několik centimetrů nad kořenem, odkrojenou část s kořenem ponořte do nádoby s vodou tak, aby se voda dotýkala spodní části, dejte na místo, kam svítí slunce, a vodu přibližně obden vyměňujte. Úrodu můžete sklízet už zhruba za týden.

Video se připravuje ...

Autor: AK