Jarní čaje z kouzelných bylinek: Pojměte začátek jara s heslem nasbírej a nasuš si sám

13. dubna 2023 • 14:00

První jarní bylinky a jejich lístky mají právě na jaře největší sílu. Příroda se tváří jako teprve se probouzející, už nyní však naleznete první jarní poklady, ze kterých lze připravit ty nejsilnější ozdravné čaje. Není lepší období na jejich zužitkování než právě teď.

Jarní měsíce jsou nejlepším obdobím pro sběr a sušení bylinek vhodných pro posílení našeho zdraví. Bylinky je třeba sušit ve stínu nebo i umělým teplem v sušičkách, teplota však nesmí přesáhnout 40 °C. Skladují se v uzavřených dózách, ze kterých si pak snadno připravíte bylinný čaj. Jednu lžičku sušených bylinek zalijte horkou vodou a nechte 10–15 minut louhovat. Oslaďte medem a pijte čaj i několikrát denně. A jaké bylinky si můžete takto snadno nasbírat a usušit již nyní?

Sedmikráska

Jen co se venku začne pomalu hlásit jaro, objeví se v přírodě první bílé sedmikrásky. Využijte této situace a nasbírejte si je. Sedmikráska funguje jako zázračná bylinka při léčbě nachlazení, kašle a zánětu průdušek. Hojně využívaná je také při jarním detoxu a k celkovému pročištění organismu.

Petrklíč

Známý je také pod odborným názvem prvosenka jarní. Má blahodárné účinky na vykašlávání a odhleňování. Popíjením čaje zmírníte bolest hlavy a snížíte horečku. Doporučuje se také pro lepší spánek dětem i dospělým.

Pampeliška

Čaj lze připravit z pampeliškových květů i z kořene. Květy se sbírají v březnu a dubnu, kořen pak v dubnu a květnu. Pampeliškový čaj uleví od potíží s trávením a podpoří chuť k jídlu, dále podporuje vylučování škodlivin z těla a působí močopudně. Při nadměrném užívání si ale dávejte pozor, aby nedošlo k dehydrataci.

Podběl lékařský

Roste převážně na vlhkých místech, u vody a potoků. Je bohatý především na zinek a draslík a působí protizánětlivě. Je tedy vhodný i jako doplněk stravy. Vyvarovat by se ho měly ženy v těhotenství a během kojení. S odkvétajícím květem se začnou v letních měsících klubat listy, které můžete také sbírat. Na rozdíl od květů se listy suší rychle na světle, aby nezčernaly.

Kopřiva dvoudomá

Známá jako nejrozšířenější plevel na českých loukách, zahradách a stráních. Daří se jí prakticky všude a je využívána jakožto léčivá bylinka. Kopřiva se sbírá brzy na jaře, kdy jsou její léčivé účinky nejsilnější. K přípravě čaje se sbírají listy i nať, kopřiva působí močopudně a podporuje činnost slinivky. Má detoxikační účinky, skvěle tak funguje na pročištění ledvin a správnou funkci jater.

Které a kolik?

Většina bylinek v rozumném množství neškodí, proto se jejich užívání ani libovolné kombinaci nemusíte bát. Namíchat směs tak zvládne prakticky každý. Nicméně se doporučuje o bylinkách alespoň něco málo vědět, některé z nich se k sobě nemusejí hodit chuťově.

Video se připravuje ...

Autor: red