Kouzlo jménem kompostování: Podrobný návod, jak efektivně využít odpad z kuchyně

20. dubna 2023 • 00:00

Pokud si připravujete alespoň část jídel doma, jistě víte, kolik odpadu při vaření vzniká. Ne vše ale musí skončit v koši. Zkuste kompostování. Mnohé kuchyňské zbytky se díky němu dají proměnit v něco, co se dá znovu a velmi prakticky použít. A to i když bydlíte v bytě bez zahrady.

Kompostování kuchyňského odpadu není nic složitého a nepotřebujete k němu žádné odborné znalosti. Důležité je jen vědět, že samotný kuchyňský odpad vám kompost neudělá. A že některé suroviny, přestože jsou jedlé, do kompostu zkrátka nepatří. 

Víte, co je to vermikompostování? >>>

Video se připravuje ...

První věc, kterou potřebujete vědět, je, jaký druh kuchyňského odpadu se do kompostu může přidávat a jaký ne. Ne každé zbytky jídla jsou pro kompostování vhodné. Do kompostu můžete dávat jen odpad, který je biologicky rozložitelný.

Co do kompostu můžete dát bez obav?

Do kompostu patří téměř veškerý bioodpad z kuchyně. Především různé slupky a odřezky z ovoce a zeleniny. Do kompostu můžete dát i plody, které jsou zkažené nebo začínají plesnivět. Patří sem také kávový lógr, čajové sáčky, prošlé koření nebo staré bylinky, které už nevyužijete.

Kompostovat se dají i neuvařená zrna, jako je rýže, kroupy nebo pšenice, také ovesné vločky, semínka nebo kousky starého pečiva. U těch ale pozor, protože zbytečně přitahují nevhodné konzumenty v podobě různých škůdců. Vhodné jsou i vaječné skořápky, když je trochu podrtíte. Nevadí ani různé rostlinné polotovary, například mandlové nebo sójové mléko, tofu nebo tempeh. Pokud jde o odpad z vařeného jídla, můžete ho v menším množství na kompost také dát a platí pro něj stejná pravidla – je-li na zeleninové bázi, mělo by to být v pořádku. Pokud ale jídlo obsahuje nějaké živočišné produkty, nebo je v něm hodně oleje (je například smažené), raději ho do kompostu nedávejte. Naopak se nemusíte bát do kompostu přidat i vlasy nebo chlupy (lidské i zvířecí). A také posekanou trávu.

Aby se váš odpad co nejrychleji změnil na kompost, pomůže vám nakrájet kuchyňské zbytky na menší kousky. Čím menší zbytky budou, tím rychle je bakterie zvládnou rozložit.

Co do kompostu naopak nepatří?

  • Maso, kosti nebo jiné živočišné produkty (kůže, chrupavky, různé odřezky z masa…)
  • Rybí produkty
  • Mléko a mléčné výrobky (sýry, jogurty…)
  • Jakékoli druhy tuků nebo olejů
  • Pecky a slupky z tropického ovoce  

Tyto druhy odpadu se rozkládají příliš pomalu a důsledkem je, že kompost nepříjemně zapáchá. Když je přidáte do kompostu, mohou také zpomalit proces rozkladu ostatních složek a vytvořit v kompostu nerovnováhu. A v neposlední řadě přitahují různé hlodavce nebo jiné škůdce. Do kompostu samozřejmě nepatří ani žádné plasty, sklo, kov, cokoli, co obsahuje chemikálie, potištěný papír nebo popel z uhlí a cigaret.

Jen zbytky jídla nestačí

Je častým omylem myslet si, že zbytky z vaší kuchyně stačí k tomu, abyste si vyrobili bohatý kompost. Organický odpad z domácnosti má vysoký obsah dusíku a je známý jako „zelený “ kompostovací materiál. Pro úspěšné kompostování je ale potřeba ho ještě smíchat ve vyváženém poměru s „hnědým“ materiálem, který má vysoký obsah uhlíku. To je například sláma, seno, dřevěné třísky nebo piliny. Skvělým a snadno dostupným „hnědým“ materiálem je shrabané suché listí. A pokud právě nemáte žádnou organickou hnědou hmotu k dispozici, můžete použít papírové ubrousky nebo kapesníky, lepenku nebo popel ze dřeva. Kromě těchto dvou druhů odpadu potřebuje kompost také dostatek vláhy a kyslíku.

Kompostovat můžete i v bytě. Kompostovat můžete i v bytě. • Autor: iStock

Kompost v bytě

Pokud jde o způsob kompostování, z velké míry závisí na vašich možnostech a prostoru, který máte k dispozici. Pokud žijete v bytě ve městě a nemáte žádný venkovní prostor, nejlepší volbou je speciální nádoba zvaná vermikompostér, ve kterém se o zpracování vašeho odpadu postará speciální druh žížal. S jejich pomocí získáte už za tři měsíce velmi účinné hnojivo, které můžete použít například na květiny v bytě.

Kompost na balkoně

Pokud nechcete utrácet za vermikompostér, máte alespoň balkon a nehodláte kompostovat ve velkém, můžete využít i starší kyblík, do kterého vyvrtáte po stranách a na dně několik otvorů. Aby mohl pod kyblíkem cirkulovat vzduch, je dobré ho umístit kousek nad zemí a dát pod něj například starší tác. Do něj bude odtékat voda vznikající během kompostovacího procesu (takzvaný kompostový čaj), která je skvělá na zalévání rostlin. Do kbelíku střídavě dávejte vrstvu zelené hmoty (vhodného kuchyňského odpadu) a hnědé hmoty (suché listí, natrhané ubrousky...). Obsah jednou nebo dvakrát týdně promíchejte, aby se hezky provzdušnil. Pokud je hodně mokrý, přidejte suché listy nebo natrhané ubrousky, je-li naopak příliš suchý, trochu ho pokropte vodou. Když kbelík celý naplníte, můžete začít plnit další nebo jen čekat, až se vše uvnitř rozloží, což trvá přibližně dva měsíce. Pak stačí obsah vysypat do záhonků nebo květináčů a celý proces může začít znovu.

Kompost na zahradě Kompost na zahradě • Autor: iStock

Kompostování na zahradě

Na zahradu nebo dvorek můžete pořídit speciální kompostér, případně si nějaký vyrobit sami například ze starých palet. Umístěte ho ideálně tam, kde není přímé slunce a kde nebude vystavený přímému dešti a větru. Na jeho dno dejte vrstvu vzdušného hnědého odpadu, ideálně větvičky a listí, a na ni přidejte tenčí vrstvu zeleného odpadu. Že je kompost správně založený, poznáte podle toho, že se po pár dnech začne zahřívat. Pomoci tomu ještě můžete přidáním trochy chlévského hnoje. Hlavně ale kompost dál pravidelně zásobujte vhodným odpadem a pamatujte na to, že by měl mít pestré složení, dostatek vláhy a vzduchu. Pro urychlení celého procesu do něj můžete přidat menší množství hlíny, hotového kompostu, červy nebo žížaly. Za pár měsíců se pak můžete těšit na výborné hnojivo, díky kterému budou vaše rostliny prosperovat. A těšit vás může i pocit, že jste trochu pomohli životnímu prostředí.

Video se připravuje ...
Autor: AK