Nekonečná zelenina: Vypěstujte si salát, mrkev nebo zázvor ze zbytků

18. května 2022 • 00:00

Spousta odřezků zeleniny končí zbytečně v koši nebo na kompostu, přitom mají jednu zázračnou vlastnost – umí i v poměrně nenáročných podmínkách znovu dorůst a vy je tak můžete využívat stále dokola. Které druhy zeleniny si můžete vypěstovat ze zbytků?

Salát, zelí nebo pak choi

Velmi snadno se dají stále znovu recyklovat listové saláty (například římský), také čínské a pekingské zelí nebo pak choi. Odkrojte spodní část salátu nebo zelí a dejte ji do misky s vodou. Je důležité, aby byla ve vodě ponořená jen spodní část řízku. Kdybyste ponořili celý odkrojený spodek, začal by po pár dnech kvasit. Abyste ho v misce zafixovali, můžete do něj z několika stran zapíchnout párátka, která budou řízek držet ve výšce a vy pak dolijete jen potřebné množství vody. Misku umístěte na světlé místo a vodu vyměňujte každý druhý den nebo jakmile se začne zakalovat. Přibližně za tři až čtyři dny se začnou objevovat zelené lístky a kořínky. Počkejte ještě týden a pak rostlinu přesaďte do květináče nebo na záhonek, zalévejte a nechte vyrůst.   

Video se připravuje ...

Řapíkatý celer

Proces opětovného pěstování je u řapíkatého celeru podobný jako u listového salátu. Z celeru odkrojte spodní část a umístěte ji do misky nebo skleničky s vodou tak, aby byla ponořená jen jedna třetina. Asi za čtyři dny začnou ze středu rašit nové lístky a po dalším týdnu můžete celer přesadit do půdy tak, aby  nad zem vykukovaly jen nově vyrostlé výhonky. Dobře ho zalévejte a brzy můžete sklízet nové křehké řapíky.

Cibule

I cibulovou nať si můžete pěstovat stále dokola a mít ji tak stále po ruce, když ji budete chtít přidat do polévky, bylinkového másla, pomazánky, dát si ji na chleba s máslem nebo jí posypat vařené bramobry. Nejenže je dobrá, je i velmi zdravá. Obsahuje spoustu vitaminu C a také účinný antioxidant provitamin A. Cibuli vložte do užší skleničky s vodou tak, aby se jen maličko dotýkala spodní částí hladiny. Můžete do ní také ze stran zapíchat párátka nebo špejle a „posadit“ ji takto na skleničku. Během několika dní z cibule začnou vyrůstat kořínky a brzy poté vyraší zelená nať. Stejným způsobem si můžete stále dokola pěstovat i naťovou cibulku. Odřízněte z ní spodní část s kořínky a dejte ji do skleničky, aby byla spodní část ponořená. Nezapomeňte vodu pravidelně vyměňovat.

Pórek

Stejným způsobem jako cibulku můžete získat i nekonečný pórek, který je výborný do polévek, slaných koláčů nebo jako originální příloha. Spodní část pórku i s kořínky odřízněte a dejte do sklenice s trochou vody, kterou pravidelně vyměňujte. Přibližně za deset dnů začne pórek znovu růst.

Česnek

Pokud vám česnek začne klíčit, je to ideální příležitost vypěstovat si z něj zelenou nať, která je plná vitaminů (vitaminu C má dokonce víc než samotný česnek) a má i jemnější chuť než česnekové stroužky. Využít ji můžete stejně jako nať cibulky, například do jarní pomazánky, do salátu nebo polévky. Stačí dát každý naklíčený stroužek do panáku s trochou vody tak, aby klíček směřoval nahoru. Panáky dejte na slunečné místo a vodu každý den vyměňujte. Stroužky můžete zasadit i do květináče na parapetu tak, aby klíčky vykukovaly nad zem.

Pěstovat ze zbytků můžete jarní cibulku, řapíkatý celer, mrkev i petržel. Pěstovat ze zbytků můžete jarní cibulku, řapíkatý celer, mrkev i petržel. • Autor: iStock

Mrkev, červená řepa a spol.

Teď vás možná trochu zklameme, protože ze zbytku mrkve si novou bohužel nevypěstujete. Co z ní ale můžete získat, je svěží zelená nať, která je zdravá a má velmi široké využití. Můžete si z ní udělat skvělé pesto, přidávat ji do polévek nebo s ní oživit jarní salát. Bude vám stačit mělká miska s malým množstvím vody. Z horní části mrkve (bez nati) odřízněte centimetr nebo dva a postavte ji řeznou stranou dolů do misky. Vodu pravidelně vyměňujte a dbejte na to, aby měla mrkev dostatek slunečního svitu. Po pár dnech začnou rašit první zelené výhonky. Stejným způsobem si můžete vypěstovat zelenou nať z červené řepy, kořenu petržele nebo celeru.

Zázvor

Patříte-li mezi milovníky indického karí, číny nebo korejského kimči, možná si rádi zkusíte zajistit nekonečnou zásobu čerstvého zázvoru. Tato exotická plodina je kupodivu celkem nenáročná a vypěstovat si ji můžete v domácích podmínkách jako pokojovku. Pro začátek vám bude stačit kousek čerstvého kořene zázvoru, který koupíte v supermarketu a na kterém jsou patrné vegetační pupeny. Protože je ale speciálně ošetřený, aby neklíčil a dále nerostl, je důležité ho nejdříve přes noc namočit do teplé vody. Pak ho zasaďte do širšího květináče s propustnou půdou tak, aby pupeny směřovaly nahoru, dejte na teplé a světlé místo a pravidelně zalévejte. V tomto případě se budete muset obrnit trochou trpělivosti, protože první výhonky začnou rašit až po několika týdnech a kořen můžete začít sklízet až přibližně za 10 měsíců. Stačí odhrnout půdu, uříznout si kousek kořene a půdu zase zahrnout. A budete-li mít štěstí, zázvor se vám odmění kromě čerstvých kořenů i krásnými květy.

Autor: AK