Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina

14. července 2024 • 05:34

Kopr je bylinka, kterou buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Patříte-li do první skupiny, koprová omáčka s vejcem a ranými brambory je pro milovníky kopru dokonalý oběd. Podívejte se na video návod od foodblogerky Koko, jak si tuhle dobrotu připravit. Je to opravdu snadné!

Milovníci kopru dobře ví, že nejlepší je využít celou rostlinku, to znamená, že v omáčce necháte povařit i koprové stonky, díky kterým bude mít omáčka velmi intenzivní chuť. Po chvilce vaření stonky opět vyjměte a úplně na závěr, když je omáčka hotová, do ní přidejte koncové snítky nahrubo posekaného kopru, aby dodaly omáčce ten správný vzhled a dotáhly chuť. Čas, kdy se bude omáčka vařit, využijte k přípravě přílohy. Pokud nemáte rané brambory, musíte je oloupat:

Video se připravuje ...

Brambory můžete povařit spolu s vejci.Ohlídejte si však pečlivě čas, abyste si vejce uvařili přesně podle svých představ. Odvážnější se mohou pustit do vejce ztraceného, které skrývá tekutý žloutek. Jak správně připravit ztracené vejce, se podívejte ZDE.  

Ingredience na 2 porce koprovky:

  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru (nejlépe hovězího) + trocha vody na případné vypláchnutí skleničky
  • koprové stonky na vaření omáčky
  • sůl
  • bílý pepř
  • 1 lžička cukru
  • 150 g zakysané smetany s min. 20 % tuku (nebo smetana ke šlehání)
  • asi 1–2 lžíce koncových snítek kopru (podle chuti)
  • 2 vejce
  • 6 malých raných brambůrků se slupkou

Postup přípravy:

1. V kastrolu rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání metličkou vytvořte světlou jíšku. Postupně ji zalijte studeným vývarem a stále hodně míchejte, aby se nevytvořily hrudky. Přiveďte k varu, přidejte stonky kopru a nechte alespoň 15 minut probublat.

2. Mezitím dejte vařit brambory ve slupce do osolené vody a když se voda začne vařit, klidně k nim hned přihoďte vajíčka. Natvrdo vařte 8 minut, chcete-li mít vejce tekutější, stačí 7 minut. Pak je vyndejte a ihned zchlaďte ve studené vodě. Brambory dovařte doměkka a slijte. 

3. Z omáčky vyndejte koprové stonky, odstavte ji z ohně, přidejte do ní smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu, dochuťte ji solí, troškou cukru a pepře, případně i kapkou octa. Na závěr přidejte nasekaný kopr a můžete servírovat.

Ke koprovce si můžete udělat i houskový knedlík>>>

Video se připravuje ...

Autor: red