Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina

13. července 2022 • 14:00

Kopr je bylinka, kterou buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Patříte-li do první skupiny, koprová omáčka s vejcem a ranými brambory je pro milovníky kopru dokonalý oběd. Podívejte se na video návod od foodblogerky Koko, jak si tuhle dobrotu připravit. Je to opravdu snadné!

Největší milovníci kopru ví, že nejlepší je využít celou rostlinku, to znamená, že v omáčce necháte povařit celý stonek, díky kterému bude mít omáčka velmi intenzivní chuť. Po chvilce vaření stonky opět vyjměte a na závěr vaření dosypte koncové snítky nahrubo posekaného kopru, aby dodaly omáčce ten správný vzhled. Čas, kdy se bude omáčka vařit, využijte k přípravě přílohy. Pokud nemáte rané brambory, musíte je oloupat:

Video se připravuje ...

Brambory můžete povařit spolu s vejci.Ohlídejte si však pečlivě čas, abyste si vejce uvařili přesně podle svých představ. Odvážnější se mohou pustit do vejce ztraceného, které skrývá tekutý žloutek. Jak správně ztracené vejce udělat, se podívejte ZDE.

Ingredience na 2 porce

  • lžíce másla
  • opravdu vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 300 ml vývaru + trocha vody na případné vypláchnutí skleničky
  • koprové stonky na vaření omáčky
  • sůl
  • bílý pepř
  • lžička cukru
  • 150 g zakysané smetany s min. 20 % tuku
  • 1–2 lžíce koncových snítek kopru podle chuti
  • 2 vejce
  • 6 malých raných brambůrků se slupkou

Postup přípravy koprovky s vejcem a ranými brambůrky

Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání metličkou vytvořte světlou jíšku.

Po troškách přidávejte vývar, přiveďte k varu a nechejte alespoň 15 minut probublat. Mezitím dejte vařit brambory ve slupce a k nim klidně hned přihoďte vajíčka.

Do základu omáčky přidejte smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu, dosolte, doslaďte troškou cukru a opepřete. Na závěr přidejte nasekaný kopr a můžete servírovat.

Video se připravuje ...

Autor: JV