Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina

6. srpna 2020 • 00:00

Kopr je bylinka, kterou buď milujete, nebo nenávidíte, nic mezi tím. Patříte-li do skupiny první, koprová omáčka s vejcem a ranými brambory je pro milovníky kopru dokonalý oběd. Podívejte se na video návod od foodblogerky Koko, jak si tuhle dobrotu připravit. 

Největší milovníci kopru ví, že nejlepší je využít celou rostlinku, to znamená, že v omáčce necháte povařit celý stonek, díky kterému bude mít omáčka velmi intenzivní chuť. Po chvilce vaření stonky opět vyjměte a na závěr vaření dosypte koncové snítky na hrubo posekaného kopru, aby dodaly omáčce ten správný vzhled. 

Čas, kdy se bude omáčka vařit, využijte k přípravě přílohy. Brambory můžete povařit spolu s vejci. Ohlídejte si však pečlivě čas, abyste si vejce uvařili přesně podle svých představ. Odvážnější se mohou pustit do vejce ztraceného, které skrývá tekutý žloutek. Jak správně ztracené vejce udělat, se podívejte ZDE.

Ingredience na 2 porce

lžíce másla
opravdu vrchovatá lžíce hladké mouky
300 ml vývaru + trocha vody na případné vypláchnutí skleničky
koprové stonky při vaření omáčky
sůl
bílý pepř
lžička cukru
150 g zakysané smetany s min. 20 % tuku
1–2 lžíce koncových snítek kopru podle chuti
2 vejce
6 malých raných brambůrků se slupkou
(ve videu se vaří jen 3 brambory, protože ostatní v domácnosti raději knedlíky)

Postup přípravy koprovky s vejcem a ranými brambůrky

Rozpusťte máslo, přidejte mouku a za stálého míchání metličkou vytvořte světlou jíšku.

Po troškách přidávejte vývar, přiveďte k varu a nechejte alespoň 15 minut probublat. Mezitím dejte vařit brambory ve slupce a k nim klidně hned přihoďte vajíčka.

Do základu omáčky přidejte smetanu ke šlehání nebo zakysanou smetanu, dosolte, doslaďte troškou cukru a opepřete. Na závěr přidejte nasekaný kopr a můžete servírovat.

Autor: JV