Malá domácí zabijačka: Pochutnejte si na domácích jitrnicích a prejtu, aniž byste poráželi vepře

18. listopadu 2019 • 00:00

Vše potřebné pořídíte u řezníka. Samozřejmě, není problém koupit hotová jelita a jitrnice, ale výroba těch vlastních je něco jako pečení domácího chleba – alchymie a terapie zároveň. Je to výzva, jejíž zdolání posune vaše kuchařské umění velkým skokem do vyšších sfér.

Také se rozplýváte nad domácím prejtem, jitrnicemi, jelity, prostě všemi těmi tradičními dobrotami ryze českého podzimu? Tak si je zkuste tentokrát sami připravit. Že se u vás zabijačky nedělají? Nevadí! Chce to jenom odhodlání a čerstvou surovinu od spolehlivého řezníka. 

Zabijačkový guláš

Guláš je zabijačková klasika. Tahle pochoutka skvěle zasytí a zahřeje ve studeném sychravém počasí a navíc dozajista potěší žaludek leckterého labužníka. V zabijačkovém guláši najde uplatnění hned několik druhů vepřového masa včetně vnitřností. Pokud jste si tedy přinesli od řezníka potřebné suroviny, pusťte se do práce. Krkovičku, vepřový lalok i vnitřnosti pokrájejte na kostky a orestujte na cibulce. Jako na každé správné zabijačce samozřejmě na sádle. Po ochucení maso podlijte a poduste a nakonec duste do změknutí. Možná jste zvyklí dávat si ke guláši jako přílohu knedlík, v případě tohoto guláše si jej ale odpusťte. Místo toho si dejte čerstvý křupavý kvasový chléb jako na pravé staročeské zabijačce.

Kroupová jelita

Mezi oblíbenými zabijačkovými produkty samozřejmě nesmí chybět jelita. Kromě vepřového masa obsahují buď kousky pečiva, nebo kroupy. Právě kroupová jelita si můžete vyzkoušet podle našeho receptu. Práce je to poněkud časově náročná – počítejte s tím, že vám výroba jelit zabere několik hodin. Výsledek nicméně rozhodně stojí za to. Kroupy si ideálně uvařte den předem a druhý den se pusťte do přípravy masa. Na jelita se tradičně spotřebovávají různé druhy – my použijeme bůček, lalok a plíce. Hodit se budou i škvarky a nazmar nepřijde ani vepřová krev, kterou prolijeme přichystané kroupy. Ke směsi přidejte na sádle osmaženou cibulku, vše dochuťte a naplňte střívka. Ta už stačí jenom povařit a pak už si můžete pochutnávat. Stejně jako k jitrnicím či prejtu se i k jelitům hodí vařené brambory a nezapomeňte na kysané zelí.

Lahodné jitrnice

Zabijačka bez jitrnic by ani nebyla zabijačkou. Stejně jako do většiny ostatních pokrmů i do pořádných jitrnic budeme potřebovat více druhů masa, konkrétně bok, lalok, plíce, játra a vepřový vývar. Kromě toho nezapomeňte na žemle, česnek a koření. Než se propracujete k hotové směsi, která se plní do střívek, čeká vás spousta vaření, krájení a mletí. Neberte to jako práci, ale naopak si celý proces užijte jako rituál, díky němuž vytvoříte skvělou pochoutku. Domácí jitrnice se rychle kazí, proto je naši předkové tradičně roznášeli svým sousedům a známým na vsi. Zkuste to podobně. Nemusíte nikam chodit, ale pozvěte třeba přátele nebo širší rodinu, aby si výsledky vašeho kuchařského umění užili s vámi. Vězte, že nic nesbližuje lidi tolik, jako dobré jídlo.

Domácí prejt

Mezi oblíbené dobroty staročeských zabijaček tradičně patřil i domácí prejt. Naši předkové byli hospodární a snažili se z vepříka využít úplně všechno, proto i do prejtu dávali různé druhy masa včetně odřezků nebo jitrnic, které praskly při vaření. My použijeme vepřovou hlavu, bůček a výřez. Vše uvařte a poté nakrájejte na kousky. Podobně jako do jitrnic i do prejtu budete potřebovat žemle, které nejprve promíchejte s vepřovou krví. Nesmí chybět osmažená cibule, vývar a koření. Hotovou směs poté zapečte a vydatný zimní oběd či večere je na světě. Stejně jako jelítka a jitrnice i prejt si nejlépe vychutnáte s vařenými brambory a kysaným zelím.

Jitrnici si můžete dát i se smetanovou bramborovou kaší. Podívejte se, jak se správně připravuje >>>

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.