Kachní paštika, zadělávaná slepice i švestkové knedlíky: Vraťte se v čase a ochutnejte první republiku

24. října 2019 • 00:00

Nejspíš už jste někdy zaslechli, že dvacátá a třicátá léta minulého století byla nazývána zlatým věkem české gastronomie. Napadlo vás ale někdy, co jedly naše prababičky, na čem si pochutnával prezident Masaryk nebo co se servírovalo na stůl u hvězdy, jakou byl Vlasta Burian? Připomeňte si pět jednoduchých, ale lahodných pokrmů, které vám budou chutnat i dnes.

Domácí kachní paštika

Prvorepubliková kuchyně hledala inspiraci po celé Evropě, nechyběly pokrmy z Rakouska, Německa, Maďarska a samozřejmě ani ze slavné francouzské kuchyně, která odjakživa patří mezi nejoceňovanější na světě. Odtud se do naší kuchyně dostal například chřest, artyčoky, čekanka, ale také ústřice, kaviár, šneci, lanýži nebo žabí stehýnka. Všechny tyto suroviny se samozřejmě objevovaly jen na jídelních stolech bohatých měšťanů a slavných filmových hvězd. Třeba takovou paštiku si ale mohli čas od času dopřát i méně majetní. Připravovala se z husích, kachních nebo kuřecích jater. Ochutnejte i vy delikátní a jemnou paštiku z kachních jater s portským vínem, ovoněnou česnekem a tymiánem a po té kupované už nikdy nesáhnete. Skvěle chutná na měkkém čerstvém chlebu, ale i křupavé francouzské bagetě. V lednici vám vydrží týden, pokud ji ovšem dřív nesníte.

Krémová celerová polévka

Slavný herec Vlasta Burian, který často pořádal bujaré večírky, na nichž jídlo připravovali nejproslulejší kuchaři, byl vyhlášeným labužníkem. Rád si ale pochutnal i doma. Platil si dokonce vlastního prvotřídního kuchaře, který měl praxi v pařížském hotelu Ritz, vařil ale i pro různé evropské krále a dokonce i arabské šejky. Burian měl rád polévky, tou nejoblíbenější byla kromě vývaru s játrovými knedlíčky a bílé polévky s hráškem a žampióny také krémová polévka celerová, zjemněná a zahuštěná smetanou s rozšlehanými žloutky, která se podávala s na másle osmaženými krutony.

Telecí řízky

Na stoly bohatších měšťanů si z Vídně našel cestu také delikátní vídeňský řízek přes celý talíř, který byl připravován z natenko rozklepaného plátku ořechu, smažený na másle a podávaný zásadně s citronem a bramborovým salátem bez majonézy. Ten si ale nemohl dovolit každý. Ti méně majetní proto z levnějšího telecího hrudí, mírně prorostlého tukem, připravovali úžasně šťavnatý mletý telecí řízek. Ten se nejdřív osmažil a pak ještě pod poklicí 10 minut podusil. Podával se s máslovou bramborovou kaší, přelitou výpekem.

Zadělávaná slepice i kuře na paprice

Chudší lidé se stravovali střídmě, i oni si ale čas od času dopřáli nějaké maso. Nejčastěji šlo o slepici. Oblíbená byla úprava na paprice. Ochutnejte kuře na paprice, netradičně podávané s krupicovými noky. Často se připravovala také zadělávaná slepice. Netradiční kombinace chuťově výrazného slepičího masa, vařeného květáku a nakyslé smetanové omáčky vás příjemně překvapí. Nejlépe chutná s noky, podávat ji ale můžete i s knedlíkem

Švestkové knedlíky

Na jednoduchost si potrpěl prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si rád pochutnával na typických českých a slovenských pokrmech, jako jsou škubánky, krupicová kaše, bramboračka, halušky s brynzou a slaninou a podobné. Často si také dopřával čerstvé ryby z našich vod. Nejraději měl ale plněné knedlíky se švestkami. Ty se připravovaly z bramborového těsta a podávaly bohatě sypané mletým mákem, cukrem a pokapané rozpuštěným máslem. Některé hospodyně je ještě po uvaření nechávaly v troubě zapéct na dozlatova na másle osmažené strouhance.

Další vyladěné recepty z tradiční české kuchyně najdete v novém listopadovém čísle časopisu F.O.O.D.>>>

Autor: Lenka Chvostová