Vejce Benedikt: Postup přípravy královské snídaně, kterou si zamiloval celý svět

2. března 2019 • 00:00

Lehce opečená žemle, na másle opečený plátek šunky, ztracené vejce, to vše zalité holandskou omáčkou z másla a žloutků. Harmonie chutí vás doslova vystřelí do gastronomického nebe. Dietní tahle specialita určitě není, kdo ji ale jednou ochutná, zamiluje se do ní. To je Benediktské vejce, seznamte se.

Ve světě patří vejce Benedikt k nejoblíbenějším snídaním vůbec. U nás ho však dostanete naservírované spíše jen v lepších restauracích a kavárnách. Díky oblíbené soutěži MasterChef začalo být vejce Benedikt skloňováno ve všech pádech. Soutěžící si se zadáním příliš nevěděli rady, vítězila improvizace. Vy se ale tento pokrm můžete naučit připravovat tak, jak má skutečně vypadat a chutnat. A věřte, že tuhle lahůdku si zkrátka zamilujete.

Co je to vejce Benedikt?

Vejce Benedikt je rozpůlený slaný anglický muffin, který se lehce opeče na pánvi a poklade plátkem uzeniny, nejlépe dokřupava osmažené slaniny či šunky. Na tomto základu sedí ztracené vejce a celá tato nádhera je korunována krémovou holandskou omáčkou.

Domácí pečivo je polovina úspěchu

I když samozřejmě můžete vejce Benedikt podávat třeba na sezamové bulce, kaiserce nebo na kolečku vykrojeném z vysokého amerického toastového chleba, v originálním receptu se servíruje na rozpůleném anglickém "muffinu". Ty se dají koupit v řadě bristkých řetězců, ale co si budeme povídat. Není nic lepšího, než se zakousnout do čerstvě upečeného. Tohle snídaňové pečivo navíc rodině můžete podávat místo obvyklého pečiva namazané máslem, džemem nebo obložené sýrem, šunkou nebo dokřupava vypečenou slaninou.

Anglické muffiny: recept, který se povede

180 ml podmáslí
68 g krupicového cukru
16 g sušeného droždí
180 ml vody
120 g změklého másla
280 g hladké mouky
280 g celozrnné pšeničné mouky
2 g soli
kukuřičná krupice (případně dětská krupička) na vyválení a obalení

Kynutého těsta se nebojte

1. Sušené kvasnice lehce rozmíchejte ve vodě teplé 30–40 °C do pěny, nechte asi 5 minut odležet. Poté přidejte podmáslí, cukr a sůl.

2. Přidejte změklé máslo, promíchejte a pomalu zapracovávejte mouku. Vypracujte vláčné těsto, využít můžete robot s hákem nebo domácí pekárnu. Propracované těsto nechte v teple 30–60 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180–200 °C.

3. Vykynuté těsto podsypte i posypte kukuřičnou krupicí a vyválejte na plát vysoký přibližně 2 centimetry.

4. Z něj vykrájejte kolečka o průměru kolem 7–8 centimetrů, obalte je v kukuřičné krupici, rozložte je na plech a nechte 30–50 minut v teple přikryté ještě jednou vykynout.

5. Vykynuté muffiny pečte v předehřáté troubě asi 10 minut z každé strany.

Ztracené vejce vypilujte k dokonalosti

Správně připravené ztracené, zastřené neboli pošírované vejce je srdcem tohoto pokrmu. Vejce s tekutým žloutkem je totiž nejen lahodné, ale obyčejný toast, salát, kulajdu nebo třeba koprovku pozvedne na vyšší úroveň. Jeho příprava navíc není tak složitá, jak si myslíte. Stačí se jen připravit na pár nástrah a úspěšně se jim vyhnout. Recept na zastřené vejce a podrobný návod, jak ho připravit, najdete zde.

Holandská omáčka: pomyslná třešnička na dortu

Teď už zbývá jen lahodná holandská omáčka. I přes název pochází z Francie, kde patří k základním omáčkám klasické francouzské kuchyně. Jde o emulzi másla, žloutku a vína nebo citronové šťávy, kterou připravíte v páře. Výsledná barva se odvíjí od sytosti barvy žloutků. Omáčka proto může být žlutá, ale i téměř bílá. Podává se ale nejen k vejci benedikt. Skvělá je také k rybám a mořským plodům, ale i k zelenině, nejčastěji chřestu. Návod na tu nejlepší holandskou omáčku, která se vám zaručeně povede bez chyby, najdete ZDE>>>

Autor: Lenka Chvostová