Kam na stylovou snídani v Brně, Liberci nebo Ostravě?

9. února 2019 • 00:00

Zajít během volného dopoledne na snídani už není výsadou hipsterů. Obliba snídaní mimo domov neustále roste a prostupuje všemi věkovými kategoriemi. Kaváren, kde si můžete dopřát domácí lívance nebo míchaná vejce, je v Praze nespočet. Kam ale na dobrou snídani mimo hlavní město? Tyto nás v 6 českých a moravských městech zaujaly nejvíc.

Brno

Brněnské Brunche’s je, jak už název napovídá, ideálním místem pro dlouhé dopolední snídaně s přáteli. Vyzkoušejte americké pancakes na slano i na sladko nebo čerstvé francouzské croissanty. Největší pozornost ze snídaňového menu vzbuzují asi lívance s ovocem, opečenou slaninou a javorovým sirupem. SKØG je vegetariánské bistro v severském industriálním stylu, které si vás získá nejen výbornou kávou, ale i interiérem s židličkami, na kterých jste seděli ještě na základce. Pokud netrváte na masových snídaních, určitě si pochutnáte na vymazlených lívancích, ovesné kaši nebo slaném francouzském quiche.

České Budějovice

Rodinná kavárna v anglickém stylu Born in London Vás přesvědčí, že anglické jídlo umí chutnat. Přijdou si tu na své milovníci slaných i sladkých snídaní. V nabídce najdete vejce, oblíbené bagely, sandwiche, ale i domácí granolu s jogurtem nebo poctivou ovesnou kaši. Specialitou, kterou můžete ochutnat, je francouzský toast se slaninou a javorovým sirupem. Café Datel je příjemná kavárna v centru Budějovic. Ke kávě nabízí vlastní zákusky, koláče nebo třeba levandulovou bábovku. Z větších jídel si můžete objednat snídaně na vidličku, domácí müsli i pravou jihočeskou klasiku – lívance s borůvkovým žahourem a zakysanou smetanou.

Liberec

Mikyna Point. Útulné bistro v centru Liberce, kde nebudete vědět, co dříve ochutnat. Z ranní nabídky patří mezi oblíbené zdravé snídaně domácí lívance se včelím pylem, avokádové topinky i klasické snídaně s vejci a domácím kváskovým chlebem. Ačkoliv se v Mikyně dveře netrhnou, uvnitř je klid a většinou není problém najít volné místo. Chcete-li opravdový zážitek z kávy nebo čaje, musíte navštívit kavárnu Jedno Kafe. Ve znaku sice mají hrnek na kávu, ale můžete zde i posnídat. Kromě oblíbených avokádových toastů nabízejí i kokosovou rýži nebo mramorovou bábovku jako od maminky. Ze slaných dobrot vede staré dobré retro – sandwich se sýrem, lovečákem a kyselou okurkou.

Olomouc

Kam v Olomouci na osvěžující Acai bowl? Přece do Kafe jak lusk. Podle fotek na Instagramu je právě tahle snídaně v „Lusku“ nejoblíbenější. Kromě obložených toastů, které dnes vládnou snídaňovým menu, zde mají také výborné domácí limonády a samozřejmě kvalitní kávu.

Ostrava

Ovesná kaše, domácí granola, lívance s lískooříškovým krémem a klasický BLT sandwich se slaninou pro masožravce. Na to všechno můžete zaskočit po celý den do ostravského CØKAFE v Porubě. Skandinávsky jednoduché industriální prostředí je přesně takové, jaké od espresso baru dnes očekáváte.

Plzeň

I Plzeň se konečně dočkala svých smoothies se superpotravinami, domácího müsli a moderní verze klasických chlebíčků. Výborné jsou s pečenými rajčaty a balzamikem nebo s červenou řepou s kozím sýrem. The Fresh Bar je navíc přímo na náměstí, takže pokud si u snídaně zrovna nečtete noviny, můžete pozorovat ten pravý městský ruch. Zamilovali jste si obložené chleby na všechny způsoby nebo třeba sladké mrkvové muffiny? Navštivte sestru výše zmíněného TFB. La Frenchie Bar najdete ve Smetanových sadech a v něm i skvělou kávu z pražírny Doubleshot.

Podívejte se na tipy na jednoduché snídaně, které připravíte z pohodlí domova

Autor: Karolína Fourová