Závin z kynutého těsta 6x jinak: Švestkový s tvarohem, ořechový, makový nebo se zelím a uzeným

18. ledna 2020 • 00:00

Za dob našich babiček se na stole objevovaly alespoň jednou týdně. Sladké kynuté záviny rozhodně patří mezi klasické moučníky české kuchyně a skvěle chutnají v podstatě s jakoukoliv náplní. Překonejte obavy z kynutého těsta a vyzkoušejte některé z nich. Vaše rodina si je zamiluje.

Vybrali jsme pro vás pět receptů na nejoblíbenější kynuté záviny. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Jablečný závin s tvarohem

Jablečná náplň je oblíbená klasika, když k ní ale přidáte ještě tvaroh, rozhodně neuděláte chybu. Závin bude úžasně vláčný. Tvarohovou náplň připravíte snadno jen z pár ingrediencí a pak už jen stačí posypat strouhanými jablky, skořicí a podle chuti přidat rozinky a ořechy. Jablka můžete nahradit hruškami nebo použít oba druhy ovoce najednou. Pak už jen závin s tvarohovou náplní a jablky opatrně sviňte tak, aby vám náplň během pečení nikde nevytékala, a šup s ním do trouby předehřáté na 180 °C.

Švestkový závin

Báječně chutná i varianta s dalším typicky českým ovocem, které dozrává koncem prázdnin. Kynutý závin se švestkami milují děti i dospělí. Stačí je vypeckovat, pokrájet na menší kusy, rozložit na rozválené těsto a podle potřeby dosladit cukrem a dochutit skořicí. Švestky ale můžete také zkombinovat s tvarohem nebo oblíbenou makovou náplní, která s nimi tvoří dokonalý pár.

Ořechový závin

Velmi populární je také závin s ořechovou náplní, který v obchodech patří k těm nejprodávanějším. Poctivou ořechovou náplň si přitom zvládnete snadno připravit doma, a pokud máte vlastní vlašáky, vyjde vás na pár korun. Stačí jen zahřát mléko, přisypat cukr, přidat mleté nebo najemno podrcené ořechy, nechat vše přejít varem, aby se ořechy spařily, a odstavit z ohně. Pak už se jen směs dochutí rumem a podle potřeby zahustí drobečky z piškotů.

Slaný kynutý závin

Skvělou variantou na piknik, na výlet do batůžku nebo třeba jako pohoštění na narozeninový večírek je slaná verze závinu. Recept na těsto můžete použít totožný jako na sladkou variantu, jen do něj nepřidávejte cukr. Při volbě náplně máte doslova volnou ruku. Sáhněte po tom, co zrovna máte doma v ledničce. Naplnit ho můžete všemi druhy sýrů, šunkou, vajíčky, salámem, libovolnou zeleninou, skvěle chutná také se škvarkovou náplní. Milovníci pikantních sýrů s modrou plísní zase ocení závin s hruškami, gorgonzolou a ořechy. A pokud jste si na večer pozvali pár přátel, upečte jim trhací závin se zelím a uzeným masem.

Kynuté těsto vzbuzuje respekt, ale jeho příprava vůbec není složitá. Stačí jen řídit se několika základními pravidly, jako je dát si pozor na teplotu surovin, použít čerstvé kvasnice, nechat správně vzejít kvásek, pořádně prohníst těsto, nezapomenout předehřát troubu a podobně. Pak už je příprava závinu poměrně rychlou a snadnou záležitostí. Výhodou je, že naplnit závin z kynutého těsta můžete v podstatě čímkoliv, co vám chutná nebo co zrovna máte doma k dispozici. Výborný je s hruškami, jablky, švestkami, višněmi, jahodami, ořechy, mákem, tvarohem nebo třeba kombinací některých z uvedených surovin. Za ochutnání ale rozhodně stojí také slané záviny, které nabízejí ještě větší prostor pro kulinární fantazie.

Návod, jak připravit dokonalé kynuté šneky a na co si dát pozor, najdete v únorovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si předplatné i jednotlivé číslo můžete přímo ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová