Koření jako lék: Víte, na co je dobrý kmín, hřebíček nebo bobkový list?

21. listopadu 2023 • 04:17

Ačkoli koření a různé bylinky používáme denně v kuchyni při dochucování jídel, často si ani neuvědomujeme, že mohou mít příznivý vliv nejen na chuť našich pokrmů, ale také na naše zdraví. Oregano, tymián, kmín nebo třeba hřebíček byly v minulosti důležitou součástí domácí lékárničky. A právě teď, během podzimních viróz a nachlazení, je můžete využít místo klasických léků, a dokonce i některých antibiotik. 

Koření a bylinky:

Hřebíček
Kmín
Bobkový list
Oregano
Tymián
Bylinky na nachlazení a horečku

Hřebíček

Hřebíček má příznivé účinky na trávení, pomáhá při bolesti zubů nebo v krku. Hřebíček má příznivé účinky na trávení, pomáhá při bolesti zubů nebo v krku. • Autor: iStock

Hřebíček, tak jak ho známe z naší kuchyně, je vlastně usušené poupě tropického stromu jménem hřebíčkovec vonný. V minulosti se využíval v jihozápadní Asii pro své protizánětlivé účinky, například se přikládal na špatně se hojící rány nebo se žvýkal při bolestech zubů a dásní a také pro svěží dech. Hřebíček má příznivý vliv na trávení, pomáhá od plynatosti, užívá se na zkažený žaludek a dokáže zmírnit bolest v krku. Rozdrcený na prášek může být součástí mastí proti bolesti kloubů a svalů. Čaj z hřebíčku pomáhá při viróze a nachlazení a také zlepšuje trávení.

Jak připravit čaj z hřebíčku: V kastrůlku přiveďte k varu 1 větší hrnek vody a polévkovou lžíci hřebíčku a povařte 1-2 minuty. Pak čaj přeceďte do hrnku, můžete ho dochutit medem nebo trochou skořice. Popíjejte jeden až dva hrnky denně, ale ne dlouhodobě, protože hřebíček obsahuje látku eugenol, která ředí krev.  

Hřebíček se vám bude hodit i do svařáku>>>

Video se připravuje ...

Kmín

Jedno z nejčastěji využívaných koření v české kuchyni má za sebou dlouhou historii používání v přírodní léčbě. Známé jsou zejména jeho účinky pro lepší trávení a zmírnění nadýmání. Kmín je taktéž bohatým zdrojem železa, které je nezbytné pro správnou krvetvorbu. Několik klinických studií potvrdilo jeho příznivý vliv na hubnutí a snižování cholesterolu v krvi. Na posílení imunitního systému, jako prevenci proti chřipce a onemocněním dýchacích cest, při problémech s nadýmáním nebo na podporu tvorby mateřského mléka je výborný kmínový olej. Užívá se ráno a večer nalačno, lze ho přidávat i do polévek, pomazánek, salátů nebo omáček.  Podobné účinky má i kmínový čaj, který pomáhá i při kašli nebo bolestech hlavy.

Kmín napomáhá k lepšímu trávení. Kmín napomáhá k lepšímu trávení. • Autor: iStock

Jak připravit kmínový čaj: V hmoždíři rozdrťte čajovou lžičku kmínu, zalijte ji 250 ml vroucí vody a nechte 10 minut louhovat pod pokličkou. 

Bobkový list

Bobkový list je skvělý na dobré trávení. Bobkový list je skvělý na dobré trávení. • Autor: iStock

Ve starověkém Římě byl vavřín považován za symbol vznešenosti, dnes jeho sušený list používáme k dochucení polévek, omáček, masových i vegetariánských jídel. Bobkový list však také blahodárně působí na naše zdraví. Jeho užívání pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, proto by ho měli do svého jídelníčku zařadit lidé s diabetem. Odvar z této byliny se dá používat pro obklady na bolavé klouby nebo při otocích. Bobkový list obsahuje celou řadu minerálních látek, vitamínů nebo například kyselinu listovou, která je důležitá v těhotenství, podporuje krvetvorbu a je důležitá i pro správné fungování nervové soustavy. Bobkový list také povzbuzuje chuť k jídlu a pomáhá zlepšit trávení. Z bobkového listu si můžete připravit například léčivý čaj:

Oregano

Oregano neboli dobromysl Oregano neboli dobromysl • Autor: iStock

Bylince známé také pod názvem dobromysl se už ve starověku přisuzoval mystický význam a používala se jako dezinfekční prostředek. Do Evropy se dostala díky arabským lékařům, kteří ji předepisovali na bolesti hlavy. Stala se jednou z typických bylin středomořské kuchyně. Léčivé látky obsažené v silicích oregana působí protizánětlivě a pomáhají při léčbě onemocnění dýchacích cest, protože snižují zahlenění a usnadňují odkašlávání.

Jak připravit čaj z oregana: Polévkovou lžíci oreganových lístků zalijte v hrnku horkou vodou, nechte zakryté louhovat přibližně 15 minut a teplý čaj popíjejte několikrát denně.

Tymián

Tymián dodá originální vůni. Tymián dodá originální vůni. • Autor: iStock

K bylinkám hojně využívaným ve středomořské kuchyni patří i tymián. Přidává se do polévek, omáčekpři pečení masa nebo zeleniny. Je velmi účinný proti bakteriím a plísním a tymiánový olej se dá mazat na kůži při artritidě nebo revmatismu. Tymián také rozpouští střevní plyny, působí proti křečím, podporuje vykašlávání a mírní bolest v krku.

Jak připravit tymiánový sirup proti kašli: V hrnci svařte 200 g cukru a 250 ml vody na cukerný roztok. Přidejte 9 g sušeného tymiánu, hrnec zakryjte a nechte louhovat do druhého dne. Pak sirup přeceďte do čisté lahvičky a uložte na chladnějším místě. Užívejte po lžičkách několikrát denně. 

Bylinky, které se vyplatí mít po ruce

Na teplotu, kašel nebo rýmu se vám budou v následujících měsících hodit i další bylinky.

Na suchý kašel

V boji s dráždivým a otravným kašlem vám pomůže divizna. Sušenou ji seženete v lékárně. Ideální je v čajové směsi s černým bezem, lipovým květem nebo kořenem proskurníku. Kašel dokáže utišit i jitrocel, který lze koupit jako sirup nebo i ve formě sušených listů, ze kterých si uvaříte čaj a osladíte ho medem. 

Na vlhký kašel

Kromě tymiánu vám s rozpuštěním hlenů a bolestí v krku pomůže také mateřídouška. A samozřejmě osvědčený lék našich babiček - sirup z nakrájené cibule a cukru, který chutná i dětem. 

Na rýmu

Skvělým domácím prostředkem proti rýmě je bylinka, která má tento zdravotní neduh přímo v názvu - rýmovník. Stačí jeho list promnout v prstech a nasát do sebe co nejvíc jeho vůně. Uvařit si z něj můžete i čaj a dá se použít také při vaření. Ucpaný nos pomůže uvolnit také čaj z máty nebo inhalování odvaru z levandule či rozmarýnu

Na horečku

Snížit horečku a také podpořit pocení a uvolnit dýchací cesty pomáhá čaj ze sušeného květu černého bezu nebo lípy

Video se připravuje ...
Autor: Anna Kopečková, inf