Jaké je tajemství dokonalé karamelizované cibule? Naučte se ji připravit jako šéfkuchař!

26. června 2025 • 04:59

Někdy to nejlepší prostě potřebuje svůj čas. A u karamelizované cibule to platí dvojnásob. Je jednou z těch ingrediencí, kterou si prostě zamilujete a budete ji chtít přidávat úplně všude. Naučte se ji s námi krok za krokem.

Podobně jako pečený česnek, i karamelizovaná cibule je jednou z těch ingrediencí, které dokážou povznést na vyšší úroveň nejenom dipy, těstoviny, burgery nebo polévky, ale opravdu, na co si vzpomenete. A co víc – na její přípravu máte pravděpodobně všechno doma.

Karamelizovanou cibulku můžete přidat i do cibulačky:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videohub/recepty, CNC

Obrňte se trpělivostí

Karamelizovanou cibuli navíc není vůbec těžké připravit. Ovšem vyžaduje to čas. Nesnažte se proces uspěchat. Trvá nejméně 45 minut (a často i přes hodinu), než se přírodní cukry v cibuli zkaramelizují. Přesto se ten čas vyplatí. Je plná neodolatelné umami chuti a dodá šmrnc mnoha slaným jídlům.

Tipy, díky kterým bude dokonalá

Použít můžete různé druhy cibule, ideální je ale červená nebo žlutá. A když už se chystáte strávit hodinu výrobou karamelizované cibule, můžete jí rovnou udělat hodně. Ve vzduchotěsné nádobě v ledničce vydrží týden. Můžete ji také zamrazit na dva až tři měsíce, třeba ve tvořítkách na led. Základem je také výběr správné pánve. Ideální je litinová, měla by být také velká a široká.

A ještě jeden tip – po většinu restování by měl být oheň nízký nebo středně nízký, aby se cibulka nespálila, než stihne změknout a zkaramelizovat. Jakmile je však hnědá a měkká, můžete teplotu zvýšit na střední, přičemž je potřeba neustále míchat a seškrabávat připečené kousky ze dna pánve. Cibuli můžete restovat na olivovém oleji, másle nebo ghí.

Jak karamelizovanou cibuli použít?

Karamelizovaná cibule se skvěle hodí do burgeru, sendviče, hot dogu nebo jako základ quiche, použít ji můžete do slaných muffinů, polévek, omáček nebo na maso. Skvělá je i zabalená v omeletě nebo ji můžete přidat do frittaty. Zamíchejte ji do těstovin s pečenou zeleninou nebo ji přidejte na pizzu. Hodí se i při přípravě lahodných dipů. Ve studené kuchyni je třeba i skvělým doplňkem všemožných sýrů, použít ji můžete i do salátů. Je skvělá i jako jedlý dárek jen tak ve skleničce.

Jak na to?

Ingredience:

  • 2 lžíce panenského olivového oleje, másla nebo ghí
  • 4 střední cibule, nakrájené na plátky
  • 1/2 lžičky mořské soli

Karamelizovaná cibule Karamelizovaná cibule • Autor: iStock

Postup:

1. Nejprve nakrájejte cibuli. Snažte se, aby plátky byly co nejrovnoměrnější. Než je přidáte na pánev, oddělte vrstvy cibule.

2. Zahřejte olej ve velké pánvi na středním ohni. Přidejte plátky cibule a restujte 5 minut za častého míchání, dokud cibule nezměkne. Přidejte sůl.

3. Jakmile všechna cibule změkne, snižte oheň na středně nízký a pokračujte v restování, míchejte každých pár minut. Pokud se cibule začne pálit nebo lepit na dno pánve, snižte oheň na nízký.

4. Můžete také přidat kapku vody, pokud pánev začne vysychat. Bude to trvat zhruba 50 minut, než cibule získá tmavě hnědou barvu, změkne a zkaramelizuje.

Jak nakrájet cibuli bez slz?

Video se připravuje ...

Autor/zdroj: Lenka Chvostová, CNC

Zdroj: Recepty.cz, F.O.O.D., loveandlemons.com, simplyrecipes.com

Autor: Michaela Láchová