Nejlepší burger, jaký si umíte představit: Tenhle recept zvládne i začátečník

18. května 2020 • 00:00

burgery máte jistotu, že se po nich zapráší a že si s nimi vyhrajete. I kdybyste je připravovali pro celou armádu přátel či příbuzných, nemusíte se bát, že uhynete nudou. Skládat se dají z ledasčeho a inspirativnímu nápadu se není nutno bránit. Naopak. Podívejte se, jak na to. 

Na pořádném dvouručáku není co zkazit a s láskou připravený v domácí burgerové bulce snadno nahradí klobásky i šťavnaté krkovičky. A navíc. Znáte společenštější jídlo než to, které vás nutí sdílet talíře a misky s dipy a pokrájenou zeleninou s ostatními stolovníky?

Burgerové desatero aneb Než se do toho pustíte

1. Na klasický burger se nejlépe hodí vyzrálé hovězí z krku, které má 15–20 % tuku, burger bude díky tuku šťavnatý.

2. Maso můžete namlít nahrubo, poté dobře promíchat, na ochucení stačí čerstvě mletý pepř a kvalitní sůl.

3. Maso uchovávejte v ledničce, ale před tepelnou úpravou mu dopřejte minimálně 30 minut při pokojové teplotě.

4. Maso opékejte zprudka, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.

5. Nenechávejte maso na grilu příliš dlouho, zacházejte s ním podobně jako se steakem: Postačí mu tak 4 minuty z každé strany, uvnitř by mělo zůstat růžové. 

6. Rozkrojenou housku vždy na řezné straně opečte, omáčky a šťáva z masa ji pak nerozmáčejí. A housky na burger, ty jsou nejlepší domácí. Upečte je podle tohoto receptu od Juliany Fischerové neboli Maškrtnice.

7. Po upečení nechte maso pár minut vydechnout.

8. Burger skládejte s rozmyslem, aby k sobě suroviny chuťově ladily a jedna podporovala druhou.

9. Stavte jen tak vysoký burger, aby se dal ukousnout.

10. Burger se jí zásadně rukama: Popadněte ho zprava, zleva a pořádně zmáčkněte.

Recept na klasický dvouručák pro 4 osoby

  • 1 velká červená cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 lžička tymiánu
  • 500 g hovězího krku
  • 5 sušených rajčat naložených v oleji
  • 6 lžic majonézy
  • 4 burgerové bulky
  • 1 větší rajče
  • 4 plátky sýru čedar
  • 1 hlávkový salát
  • sůl a pepř

1. Cibuli nakrájejte na kolečka, smíchejte s olivovým olejem, vinným octem a tymiánem, osolte a opepřete. Nechte alespoň hodinu marinovat, klidně i déle.

2. Maso umelte, dobře promíchejte, opepřete, osolte, vytvarujte burgery a nechte je odpočinout.

3. Sušená rajčata rozmixujte a promíchejte s majonézou. Housky rozkrojte a na řezných stranách opečte. Rajče nakrájejte na plátky.

4. Maso dejte na rozpálený gril nebo pánev, opečte nejprve 4–5 minut z jedné strany, pak asi 2 minuty z druhé. Na každý burger dejte plátek sýra, přiklopte a ještě asi 1–2 minuty dopečte. Nechte pár minut odpočinout.

5. Na závěr vše poskládejte dohromady: Opečenou housku potřete majonézou, přidejte maso se sýrem, plátky rajčete, kolečka marinované cibule, listy salátu a přiklopte druhou půlkou housky.

Tip: Marinovaná cibule je trik s velkým efektem. Naložením v oleji a octu zmizí palčivost cibule, ale zůstane šťavnatost a aroma. Dopřejte jí v láku odpočinek alespoň hodinu, klidně si ji ale připravte den předem.

Ty nejlepší recepty na domácí grilovačku najdete v červnovém čísle časopisu F.O.O.D. Koupit si ho můžete elektronicky nebo do schránky přímo ZDE >>>

Autor: F.O.O.D., KF