Nejlepší burger, jaký si umíte představit: Tenhle recept zvládne i začátečník

20. července 2023 • 00:00

burgery máte jistotu, že se po nich zapráší, a pokud jste kreativní, skvěle si s nimi vyhrajete. I kdybyste je připravovali pro celou armádu přátel či příbuzných, nemusíte se bát, že uhynete nudou. Skládat se dají z ledasčeho a inspirativnímu nápadu se není nutno bránit. Naopak. Podívejte se, jak na to. 

Na pořádném dvouručáku není co zkazit a s láskou připravený v domácí burgerové bulce snadno nahradí klobásky i šťavnaté krkovičky. A navíc. Znáte společenštější jídlo než to, které vás nutí sdílet talíře a misky s dipy a pokrájenou zeleninou s ostatními stolovníky?

Takto vypadá burger podle profesionálů>>>

Video se připravuje ...

Burgerové desatero aneb Než se do toho pustíte

1. Na klasický burger se nejlépe hodí vyzrálé hovězí z krku, které má 15–20 % tuku. Díky němu bude burger šťavnatý.

2. Maso můžete namlít nahrubo, poté dobře promíchat, na ochucení stačí čerstvě mletý pepř a kvalitní sůl.

3. Maso uchovávejte v ledničce, ale před tepelnou úpravou mu dopřejte minimálně 30 minut při pokojové teplotě.

4. Maso opékejte zprudka, aby se zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř.

5. Nenechávejte maso na grilu příliš dlouho, zacházejte s ním podobně jako se steakem: Postačí mu tak 4 minuty z každé strany, uvnitř by mělo zůstat růžové.

6. Rozkrojenou housku vždy na řezné straně opečte, omáčky a šťáva z masa ji pak nerozmáčejí.

7. Po upečení nechte maso pár minut vydechnout.

8. Burger skládejte s rozmyslem, aby k sobě suroviny chuťově ladily a jedna podporovala druhou.

9. Stavte jen tak vysoký burger, aby se dal ukousnout.

10. Burger se jí zásadně rukama: Popadněte ho zprava, zleva a pořádně zmáčkněte.

Recept na klasický dvouručák pro 4 osoby

●       1 velká červená cibule

●       4 lžíce olivového oleje

●       1 lžíce vinného octa

●       1 lžička tymiánu

●       500 g hovězího krku

●       5 sušených rajčat naložených v oleji

●       6 lžic majonézy

●       4 burgerové bulky

●       1 větší rajče

●       4 plátky sýru čedar

●       1 hlávkový salát

●       sůl a pepř

1. Cibuli nakrájejte na kolečka, smíchejte s olivovým olejem, vinným octem a tymiánem, osolte a opepřete. Nechte alespoň hodinu marinovat, klidně i déle.

2. Maso umelte, dobře promíchejte, opepřete, osolte, vytvarujte burgery a nechte je odpočinout.

3. Sušená rajčata rozmixujte a promíchejte s majonézou. Housky rozkrojte a na řezných stranách opečte. Rajče nakrájejte na plátky.

4. Maso dejte na rozpálený gril nebo pánev, opečte nejprve 4–5 minut z jedné strany, pak asi 2 minuty z druhé. Na každý burger dejte plátek sýra, přiklopte a ještě asi 1–2 minuty dopečte. Nechte pár minut odpočinout.

5. Na závěr vše poskládejte dohromady.  Opečenou housku potřete majonézou, přidejte maso se sýrem, plátky rajčete, kolečka marinované cibule, listy salátu a přiklopte druhou půlkou housky.

Tip: Marinovaná cibule je trik s velkým efektem. Naložením v oleji a octu zmizí palčivost cibule, ale zůstane šťavnatost a aroma. Dopřejte jí v láku odpočinek alespoň hodinu, klidně si ji ale připravte den předem.

Video se připravuje ...

Autor: red