Čatní neodoláte! Připravte si ho z rajčat, švestek nebo jablek a doplňte jím sýry i maso

23. srpna 2024 • 05:21

Čatní, čatný nebo chutney. Pod všemi těmito názvy se skrývá indická studená omáčka, která se skvěle hodí k pečenému i grilovanému masu, paštikám nebo sýrům. Připravili jsme pro vás výběr receptů, se kterými si to nejlepší čatní připravíte snadno v pohodlí domova a každý rok se k nim rádi vrátíte. Zkuste pikantní rajčatové, švestkové, jablečné nebo to ze sladkých fíků.

Původně chutney pochází z Indie, kde se připravuje vždy čerstvé. Jde o hustou omáčku z ovoce nebo zeleniny s kořeněnou nasládlou chutí, s mírně nakyslými nebo pikantními dozvuky. Nejčastěji se podává k masovým pokrmům, grilovaným rybám, šmrnc dodá jídlům ze zeleniny, vychutnáte si ho ale i s dobrými sýry, masovou paštikou nebo třeba sušenou šunkou.

Čatní se hodí i k čevabčiči>>>

Čatní z blum ke grilovanému masu i plísňovým sýrům

Vynikající je i čatní z červených blum, které teď seženete v každém supermarketu. Omáčka vonící hřebíčkem, skořicí a novým kořením vhodně doplní studené masové mísy, drůbeží maso a hodí se i do zeleninových salátů. Nejlepší kombinaci ale tvoří s výraznými a plísňovými sýry, čerstvým pečivem a červeným vínem. Recept na čatní z červených blum najdete ZDE

Rajčatové čatní s pikantní papričkou

I do chutney z rajčat můžete přidat rozinky I do chutney z rajčat můžete přidat rozinky • Autor: shutterstock.com

Nejen ke grilovanému masu, rybě, sýrovému i masovému fondue, ale třeba i k pokrmům z červené čočky se hodí čatní z rajčat, kterému dodává šmrnc pálivá paprika, kari a zázvor. Při přípravě nezapomeňte rajčata zbavit slupky, která by v hotové omáčce překážela. Recept na rajčatové čatní najdete ZDE

Čatní z jablek, rozinek a chilli

Dalším sezónním ovocem, kterého je teď všude habaděj, jsou oblíbená jablka. A ta sladkokyselá jsou pro přípravu téhle omáčky ideální. V jablečném čatní spolu s karamelovou cibulí, rozinkami, zázvorem, česnekem a chilli vytvářejí chuťově neodolatelnou kombinaci, která se hodí k masu, rýži, do sendviče, k sýrům, ale i opékaným klobáskám. A pokud máte na zahradě hrušky, zkuste připravit chutney z nich. Uvidíte, že bude chutnat stejně báječně. Recept na jablečné čatní najdete ZDE

Švestkové čatní si můžete dát ke krekrám se sýrem Švestkové čatní si můžete dát ke krekrám se sýrem • Autor: iStock

Švestkové čatní k vepřové panence

Čatní se dá uvařit prakticky z jakéhokoli ovoce a švestky nejsou výjimkou. Čatní z nich uvařené chutná tak trochu jako povidla, jen s nádechem orientu. Podávat ho můžete třeba k pečené vepřové panence. Uvidíte, že dodá už tak výbornému masu ještě další a velmi chutný rozměr. Recept na švestkové čatní najdete ZDE

Fíkové čatní skvěle chutná s hermelínem

Fíkové chutney si vychutnáte ke studeným masovým nářezům, tvrdým výrazným sýrům, čerstvému kozímu sýru, k raclette a spoustě dalších pokrmů Fíkové chutney si vychutnáte ke studeným masovým nářezům, tvrdým výrazným sýrům, čerstvému kozímu sýru, k raclette a spoustě dalších pokrmů • Autor: iStock

Svojí sladkokyselou chutí vás stoprocentně dostane fíkové čatní. Vyzkoušejte ho například podávané s pokrájeným hermelínem, praženými lískovými oříšky, tmavou bagetkou a kvalitním červeným vínem. V této kombinaci totiž chutná naprosto božsky. Recept na fíkové čatní najdete ZDE

Dýňové čatní s nakládaným česnekem

Sezóna dýní právě začíná, tak proč právě tuto chutnou zeleninu nevyužít při výrobě pikantního, orientem inspirovaného dýňového čatní. Při přípravě můžete využít kteroukoliv z u nás nejčastěji používaných dýní, ať už je to Hokkaidó, máslová nebo muškátová dýně. Toto chutney můžete podávat k masu, ať už kuřecímu, krůtímu nebo třeba jehněčímu, k polotvrdým nebo čerstvým kozím sýrům, k paštikám, šunce. Namazat si ho můžete na toasty a pečivo jako pomazánku, skvěle chutná přimíchané do rýže. Recept na dýňové čatní najdete ZDE.

K masu se hodí i tato švestková omáčka>>>

Autor: Lenka Chvostová, Anna Kopečková