Burger jako od profíka: 8 rad, díky kterým bude chutnat naprosto dokonale

14. června 2025 • 04:59

Burger patří k nejoblíbenějším jídlům připravovaným na grilu. A není divu. Když se dobře připraví, dělají se všem boule až za ušima. Aby ale výsledek opravdu stál za to, nestačí jen hodit masové placky na rozpálený gril. Klíčem k úspěchu je správná příprava, výběr kvalitních surovin a pár osvědčených triků. Poradíme vám, jak udělat burgery, které se vyrovnají těm z nejlepších restaurací a bister.

Dobré mleté maso jako základ

Bez kvalitního masa nikdy dobrý burger neuděláte. Pokud ho kupujete v obchodě a je už předem namleté, většinou nevíte, kdy bylo namleto nebo z jaké části zvířete pochází. Lepší je tedy vybrat si v řeznictví kus masa a nechat si ho od řezníka rovnou umlít. Nebo to udělat doma, pokud máte dobrý mlýnek na maso. Případně můžete použít i výkonnější kuchyňský robot . Nakrájejte maso na kousky o velikosti přibližně 2,5 cm, rozložte je na plech s okrajem a dejte je asi na 15 minut do mrazáku, dokud neztuhnou, ale nebudou zmrzlé. Pak maso po menších dávkách několika pulzy rozmixujte na požadovanou hrubost. Velmi důležité je, aby maso nebylo úplně libové. Ideální poměr masa a tuku je 80 : 20

Video se připravuje ...

Zdroj: Brigita Zemen, CNC

Chlad je největší přítel

Dokud vaše burgery nebudete opékat, je jejich úhlavním nepřítelem teplo. Především vadí tuku, který je hlavním nositelem chuti. Jakmile se trochu zahřeje, začne měknout a má tendenci se lepit na ruce i pracovní desku. A když je tuk na vašich rukou, není pak v burgeru. Proto si během přípravy mletého masa hlídejte, aby vše, co používáte (mlecí nože, talíř, vaše ruce i samotné maso) bylo studené. 

Moc si s masem nehrajte

Mleté maso není jen hmota, kterou můžete donekonečna míchat a tvarovat. Od okamžiku, kdy se ho dotknete, se začne měnit a reaguje na každé hnětení, každou změnu teploty nebo přidání nějaké suroviny. Když budete maso zpracovávat moc dlouho, bílkoviny v něm obsažené se propojí a hotové burgery budou tuhé. Proto je dobré maso moc nemíchat a nemačkat. Dobré hovězí maso není potřeba nijak složitě dochucovat, ale nejspíš do něj budete chtít přidat alespoň cibuli, bylinky, česnek... Odborníci používají jeden trik - přidají tyto suroviny k masu nakrájenému na kostky a pak vše společně umelou. Chutě se rovnoměrně rozloží a z hmoty stačí rychle vytvarovat burgery.  

Mleté maso moc nemačkejte, snažte se ho rychle vytvarovat Mleté maso moc nemačkejte, snažte se ho rychle vytvarovat • Autor: iStock

Se solí počkejte

Stejně, jako se nemá předem solit maso na gril, neměli byste solit ani mleté maso, dokud z něj nevytvarujete burgery. Sůl by zbytečně z masa vytáhla šťávu a burgery by pak byly tuhé a vysušené. To platí i pro různé kořenící směsi obsahující sůl. Nejlepší čas na osolení je několik minut před grilováním

Ideální tloušťka

Opravdoví mistři umí vytvarovat z masové směsi jeden burger jako druhý. Vy si klidně jednotlivé kousky, z nichž budete burgery tvarovat, zvažte, aby měly všechny stejnou hmotnost (přibližně 200 - 225 g). Vytvarované masové placky by měly být silné asi 2 cm (můžete si to změřit i pravítkem). Kdyby byly příliš tenké, budou suché. A kdybyste je udělali naopak moc vysoké, opečou se na povrchu a uvnitř budou nedopečené. 

Do burgerů při pečení nikdy nepíchejte, na otáčení použijte špachtli nebo kovovou obracečku. Do burgerů při pečení nikdy nepíchejte, na otáčení použijte špachtli nebo kovovou obracečku. • Autor: iStock

Kolikrát ho otočit? 

Aby byl burger šťavnatý, neměl by na grilu strávit moc dlouhou dobu. Stačí 4 minuty. A kolikrát byste ho za tu dobu měli otočit? Často se můžete dočíst, že jen jednou. Nebo se dočtete, že byste ho měli obracet často, třeba i každých 15 vteřin, aby se propekl rovnoměrně. Jenže kdo by chtěl takto obracet burgery, kterých je plný gril? Správná cesta je asi někde uprostřed, takže burger obraťte víc než jen jednou, ale třeba jen jednou za minutu

Špatná žemle zkazí i ten nejlepší burger

Dobrá žemle je hned po masu druhou nejdůležitjěší částí burgeru. Ideální je, když si žemle upečete sami doma. Můžete zkusit tento klasický recept z kynutého těsta.Pokud nemáte čas nebo si na to netroufáte, stačí i žemle kupované. Určitě se ale vyhněte těm baleným po více kusech, které se prodávají v supermarketu. Zajděte si pro ně třeba do řemeslné pekárny. Než je naplníte, rozkrojte je a řeznou stranu lehce opečte na grilu, aby je šťavnaté maso rychle nerozmočilo.

Místo kupovaných si upečte domácí burgerové bulky Místo kupovaných si upečte domácí burgerové bulky • Autor: iStock
 

Nenechte si od nikoho říkat, čím burger obložit

Někdo miluje burger s tatarkou, kečupem, rajčetem, kyselou okurkou, cibulí a salátem. Další by si do něj tatarku ani kečup nikdy nedal, zato si ho nedokáže představit bez karamelizované cibulky, opečené slaniny a plátku čedaru. Kdo z nich má pravdu? Samozřejmě, že oba. To, čím si svůj burger obložíte, je jen na vás. Přidejte k němu, co vám chutná, třeba speciální omáčku nebo marinovanou cibuli. Burgery jsou v tomto nekonečně fascinující téma a žádná striktní pravidla tu neplatí. Takže zkoušejte, ochutnávejte a hlavně se bavte. 

Jak by měl vypadat burger podle profesionálů? 

Video se připravuje ...

Zdroj: CNC

Zdroj: seriouseats.com, varecha.pravda.sk, Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: Anna Kopečková