Zelená rajčata nevyhazujte! Nechte je doma dozrát, usmažte je nebo z nich udělejte kečup

20. září 2023 • 08:10

Pokud máte na zahradě rajčata, nejspíš vám na nich zůstane spousta nedozrálých plodů i v době, kdy teploty začnou klesat, zejména v noci. Určitě je nevyhazujte. Díky pár jednoduchým trikům vám rajčata po utržení krásně dozrají a i ze zelených plodů si můžete připravit skvělé dobroty.

Recepty:
Smažená zelená rajčata
Čalamáda ze zelených rajčat
Čatní ze zelených rajčat
Kečup ze zelených rajčat

Nejspíš jste už slyšeli, že nezralá zelená rajčata se nemají konzumovat, protože jsou jedovatá. Stejně jako syrové brambory totiž obsahují solanin. Neměli byste jich tedy zkonzumovat víc než 100 gramů najednou. Dobrá zpráva je, že mléčným kvašením, přídavkem cukru (v případě zavařování) nebo tepelnou úpravou se obsah solaninu snižuje, takže pokud si takto upravená rajčata (například naložená stejně jako klasické kvašáky) dopřejete v omezeném a malém množství vyloženě jako chuťovku, nemusíte mít obavy. Nedávejte je ale malým dětem a vyhnout by se jim měly i těhotné ženy.

Udělejte si z úrody cherry rajčátek pikantní salsu podle Zdeňka Pohlreicha >>>

Video se připravuje ...

Nechte je dozrát

Tím nejlepším způsobem, jak se zelenými rajčaty naložit, je nechat je dozrát. Plody otrhejte, pokud jsou vlhké, tak je osušte a vyřaďte všechny, které jsou nějakým způsobem poškozené. Rajčata pak dejte do papírového sáčku nebo krabice (například od bot), přidejte k nim jablko, zralý banán nebo červené rajče a sáček nebo krabici uzavřete. Obecně panuje mylná představa, že rajčata potřebují ke zrání sluneční světlo, ale není tomu tak. Potřebují hlavně teplo, takže je nedávejte do lednice ani do sklepa, ale nechte je ležet někde při pokojové teplotě mimo přímé sluneční světlo. Banán, jablko nebo zralé rajče, které k nim přidáte, uvolňují etylen, který dozrávání urychlí. 

Zkuste starý italský trik

Jestliže plody ještě drží pevně na větvičkách, můžete vyzkoušet trik, který používají v Itálii. Rostliny dobře zkontrolujte a odstraňte z nich všechy listy a plody, které jsou nějakým způsobem poškozené nebo napadené plísní. Pak rostliny vytrhněte i s kořeny (ty můžete odříznout) a zavěste je vzhůru nohama ideálně na půdu nebo do jiné vhodné místnosti, kde budou chráněny před mrazem. Rajčata začnou postupně červenat a vydrží vám déle než ta utržená. 

A pokud vám rajčata i přes veškerou snahu nedozrají, vyzkoušejte některý z následujících receptů ze zelených rajčat:

Smažená zelená rajčata

Smažená zelená rajčata důvěrně znají v jižanských státech USA, hlavně v Louisianě a Texasu, kde se tradičně podávají jako snídaně. Pokud vás láká je vyzkoušet, dejte si je klidně v kteroukoli denní dobu, jen připomínáme, že pouze v malém množství, tedy spíš jen jako jednohubku. A nebojte se je trochu víc okořenit.

Smažená zelená rajčata jsou populární v Americe Smažená zelená rajčata jsou populární v Americe • Autor: iStock

Zelená rajčata nakrájejte na plátky silné asi 4 mm, osolte je a nechte 5 minut odpočívat. Pak je obalte postupně v hladké mouce ochucené mletým pepřem, případně i mletým chilli, pak ve vejci rozšlehaném s trochou podmáslí a nakonec ve strouhance smíchané se stejným dílem kukuřičné mouky. Osmažte je ve vrstvě oleje z obou stran dozlatova, nechte odkapat na papírové utěrce a podávejte. Místo trojobalu můžete rajčata obalit i v pivním těstíčku. Jsou vynikající s domácí tatarkou nebo ostřejší omáčkou

Čalamáda ze zelených rajčat

Příprava téhle pikantní směsi zeleniny není náročná a je to skvělý způsob, jak zužitkovat přebytky ze zahrádky, včetně nezralých rajčat. Nejen během zimních měsíců čalamádu oceníte jako chutný doplněk hlavně k masu. Připravte si čalamádu podle našeho receptu. Pokud chcete, aby vám déle vydržela, sterilujte skleničky s čalamádou ještě 20 minut při 85 °C. 

Čatní ze zelených rajčat Čatní ze zelených rajčat • Autor: iStock

Čatní ze zelených rajčat

Tradiční indická studená omáčka zvaná čatní či chutney se dá připravovat prakticky ze všech druhů zeleniny nebo ovoce a nakyslá zelená rajčata nejsou výjimkou. Čatní by mělo být jemně sladké, trochu nakyslé a tak akorát pálivé, aby dodalo šmrnc i fádnějším pokrmům. Můžete ho podávat jako chuťovku na slaných krekrech, doplněk k sýrům, masu, rybám nebo někomu dát v hezké skleničce jako jedlý dárek. 

Co budete potřebovat:

  • 1 kg zelených rajčat
  • 1 velkou cibuli
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžíci soli
  • 1 lžičku mletého kari
  • 1 lžičku mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 hrnek octa
  • 3 lžíce opraných rozinek

Postup:

1. Rajčata oloupejte a rozemelte v masovém strojku s cibulí a česnekem. Pomleté suroviny posypejte solí, kari, zázvorem a paprikou. Do zahuštěné masy přidejte cukr, ocet a rozinky a vše povařte asi 15 minut.

2. Mezitím si připravte menší sklenice, nahřejte je, ještě horké čatní do nich nalijte a ihned uzavřete víčkem.  

Kečup ze zelených rajčat

Máte-li hodně zelených rajčat, můžete z nich vyrobit i domácí kečup.

Co budete potřebovat: 

  • 2 kg zelených rajčat
  • 700 g jablek
  • 2 cibule
  • 100 g cukru
  • 200 ml octa
  • 40 g soli
  • po 1 lžičce celého pepře, nového koření a hořčičného semínka

1. Ocet svařte s kořením, odstavte z ohně a nechte hodinu stát.

2. Rajčata, jablka zbavená jádřinců a oloupané cibule nakrájejte na kousky, rozvařte na kaši a propasírujte přes sítko. Přidejte cukr, sůl a přecezený ocet a povařte do zhoustnutí.

3. Horký kečup naplňte do čistých nahřátých sklenic, uzavřete, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pro delší trvanlivost sklenice ještě sterilujte 20 minut při 85 °C. 

Co všechno (ne)víte o rajčatech? Zkuste si kvíz>>>

Autor: AK