Víte, jak dlouho vydrží potraviny v lednici?

Víte, jak dlouho vydrží potraviny v lednici?
Autor: 123RF
16. února 2023 • 00:00
Prezentace klienta • 

Lednici najdeme v téměř každé domácnosti už více než 112 let. Je důležitým spotřebičem, který pomáhá udržet potraviny při optimální teplotě, aby se nezkazily. Ale ani chlad nedokáže prodloužit trvanlivost jídla do nekonečna.

Zbytky jídla v lednici zkonzumujte do dvou až tří dnů

Vaříte často na dva dny dopředu? Nebo jste udělali příliš velkou porci na večeři a zbytek si chcete vzít na druhý den do práce? Zapomeňte na to, že horké jídlo rovnou uklidíte do lednice! Hotový pokrm nechejte na kuchyňské lince zchladnout. Především horká polévka v lednici by se vlivem prudkého ochlazení mohla zkazit. A poděkuje vám samotná lednice i vaše peněženka – čím vyšší teplota pokrmu, tím více úsilí (elektrické energie) musí lednice vynaložit na chlazení.

Zbytky od oběda přendejte z hrnce do plastové krabičky. Lednice díky tomu nenačichne pachem jídla a také znemožníte případný přenos bakterií z pokrmu do jejího celého prostoru (uvařené jídlo by se nemělo dostat do přímého styku se syrovými potravinami). A v neposlední řadě také ušetříte místo v lednici, protože je plastová krabička skladnější než hrnec.

TIP: Pokud neplánujete sníst zbytky do tří dnů, rovnou je zamrazte. Nezapomeňte na krabičku napsat název jídla a datum – i po 14 dnech budete vědět, co přesně se v krabičce nachází. Kombinovaná lednice s mrazákem je ideální volbou v případě, že máte v kuchyni málo místa.

Jak dlouho skladovat v lednici maso a uzeniny

Jak dlouho můžete skladovat chlazené maso (a uzeniny) v lednici? Trvanlivost se liší od jednotlivých druhů masa:

  • Drůbeží maso připravte do 2 dnů od nákupu. Kuřecí, kachní, ale také krůtí maso je velmi citlivé na změny teplot – proto od řezníka spěchejte rovnou domů, kde maso ihned vložte do lednice.
  • Chlazené ryby a mořské plody se snažte konzumovat v ideálním případě ještě v den nákupu – rybáři sice mořské ryby po výlovu rovnou na lodi obvykle zamrazí, ale stává se, že pro prodej v obchodě na pultu pak ryby znovu rozmrazí.
  • Hovězí maso a vepřové maso vydrží v lednici 3 až 5 dní. Pokud ale maso rozbalíte z obalu, pak počítejte s tím, že byste maso měli uvařit do 24 hodin.
  • Mleté maso zkonzumujte ideálně do 2 dnů.
  • Uzeniny pak po otevření zpracujte do 3 dnů.

Ve které části lednice maso skladovat? Maso dávejte do spodní poličky nad šuplíkem pro zeleninu, protože právě tady je teplota v lednici vždy nejnižší. Pokud vám řezník zabalil maso do obyčejného mikrotenového sáčku, nezapomeňte jej přendat do uzavíratelné nádoby. Chcete prodloužit masu trvanlivost? Pak jej rovnou uložte do mrazáku. V něm vydrží i několik měsíců.

TIP: Novější typy lednic disponují speciální nulovou zónou. V této přihrádce dokážete snížit teplotu na 0 °C a také si nastavíte 90% vlhkost. Díky této úpravě snížíte riziko přemnožení škodlivých mikroorganismů a uložené maso vydrží déle čerstvé.

Jak dlouho skladovat v lednici vejce a mléčné výrobky

Syrová vajíčka vydrží v lednici klidně 3 až 5 týdnů. Vždy je ale přendejte z papírového obalu do speciálního nástavce na vajíčka, který najdete v každé lednici.

Mléko a mléčné výrobky pak vydrží v lednici:

  • Čerstvé mléko spotřebujte do 10 dnů, naopak trvanlivé mléko v lednici vydrží i 40 dnů.
  • Tvrdé sýry po otevření budou dobré i po 3 týdnech v lednici (nezapomeňte je po otevření skladovat v plastové krabičce).
  • Jogurty vydrží v lednici klidně i 14 dní.

A co ovoce a zelenina?

Možná vás to překvapí, ale většina druhů čerstvé zeleniny a ovoce místo lednice preferuje spíše chladnou a tmavou spíž. Ve městě ale většinou sklepem běžná domácnost nedisponuje, proto v lednici najdete speciální přihrádku na ovoce a zeleninu, ve které se snáze drží optimální teplota a vlhkost tak, aby zelenina vydržela co nejdéle čerstvá.

TIP: Americká lednice je splněným snem každého kuchaře, který denně vaří. A rozhodně se vám nestane, že byste neměli kam dát velký nákup.