Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu

21. srpna 2023 • 10:00

Máte-li velkou úrodu rajčat, jistě přemýšlíte, jak je chutně zužitkovat. Zkuste je usušit. Je to překvapivě snadné, navíc jsou sušená rajčata levnější a chutnější než ta z obchodu. A když je máte z vlastní zahrádky, tak i zaručeně BIO.

Jistě se shodneme na tom, že nejlépe chutnají rajčata utržená přímo z keříku, která ještě sálají sluncem. A také když si z nich uvaříte plný hrnec leča nebo skvělé rajčatové omáčky. Jenže rajčata často dozrávají hodně rychle a vy je pak nestíháte zpracovávat. Až si uvaříte dost domácího kečupu, zkuste sušení.  Během něj rajčata ztratí asi 80–90 % své původní hmotnosti v podobě vody, ale zachovají si svou sladkost a živiny. Výsledkem je pak lahodná dužnina s intenzivní rajčatovou chutí, která je ideální do široké škály pokrmů, od omáček přes saláty až po burgery. A když je ještě naložíte do oleje, získáte opravdovou delikatesu.

Ze sušených rajčat si můžete připravit i pesto>>>

Video se připravuje ...

Jaká rajčata použít?

Na sušení můžete použít v podstatě jakýkoli druh rajčat. Obecně se doporučují masitější odrůdy, které neobsahují tolik šťávy. Klidně si ale usušte rajčata, která máte rádi nebo která vám uzrála na zahradě. Důležité je myslet jen na to, aby měla přibližně stejnou velikost a sušila se tak víceméně stejnou rychlostí. Délka sušení pak bude záviset nejen na velikosti rajčat, ale i na jejich vodnatosti a zvoleném způsobu sušení.

Než začnete sušit

V první řadě byste měli zhodnotit své možnosti a podle toho vybrat způsob, jakým budete rajčata sušit – zda přímo na slunci, v troubě, nebo v sušičce. Rajčata nejdříve zbavte stopek, omyjte je, osušte a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky. Máte-li větší rajčata, můžete je nakrájet na plátky silné asi 1,5 cm. 

Sušení rajčat na slunci Sušení rajčat na slunci • Autor: iStock

Sušení na slunci

Sušení rajčat na slunci je způsob, který lidé používají už po staletí a díky němuž získají rajčata výtečnou chuť. Nespotřebujete při něm žádnou energii, ale vyžaduje trpělivost a také vhodné podmínky, tedy především suché, teplé a slunečné počasí. V místě, kde se počasí často mění, je vlhko nebo slunce svítí jen pár hodin denně, rajčata nejspíš neusušíte. Kromě příznivého počasí budete také potřebovat vhodná větší síta, která je nutné něčím podložit (například dvěma cihlami), aby pod nimi mohl proudit vzduch. Lehce je potřete olejem a rozložte na ně rajčata. Posypte je mořskou solí (jen mírně, protože chuť se sušením zintenzivní), případně i bylinkami (vhodná je bazalka, rozmarýn, oregano nebo tymián) a dejte přímo na slunce. Sušení větších kusů rajčat trvá asi 3–4 dny, pokud je nakrájíte na plátky, bude stačit polovina této doby. Rajčata je také nutné vždy po západu slunce přenést dovnitř do suché místnosti, aby nezvlhla. A počítejte i s tím, že je budete muset bránit před mlsnými útoky nejrůznějšího hmyzu, proto je dobré je zakrýt například síťovinou.

Sušení v troubě

Tento způsob vám umožní obejít všechny problémy spojené se sušením na slunci. Teplotu sušení v tomto případě ovládáte vy, ne počasí, takže celý proces bude díky tomu trvat i mnohem kratší dobu – jen několik hodin. Navíc budou vaše rajčata v uzavřeném prostoru, kam na ně nemohou mouchy ani jiná hladová „zvířátka“. Rajčata rozložte řeznou stranou nahoru na plech vyložený papírem na pečení, lehce osolte, případně ochuťte bylinkami, a dejte do trouby vyhřáté na 80–90 °C. Plechů můžete dát do trouby i víc najednou. Po celou dobu sušení nechte dvířka trouby lehce pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Po třech hodinách rajčata opatrně otočte a lehce stlačte rukou nebo dřevěnou obracečkou. Takto pokračujte dalších několik hodin za občasného obracení, dokud rajčata neuschnou. Celkový čas sušení je přibližně 10–12 hodin.

Sušení v sušičce

Máte-li sušičku, je příprava sušených rajčat ještě jednodušší a kratší. Rajčata lehce osolte, případně okořeňte, rozmístěte na pláty sušičky tak, aby se vzájemně nedotýkala, nastavte teplotu na 75 °C a sušičku zapněte. Přibližně za 8 hodin by měla být rajčata usušená. I v tomto případě je dobré rajčata po několika hodinách otočit a lehce zploštit.

Jak poznáte, že jsou rajčata usušená?

Je dobré mít na paměti, že ne všechna rajčata se suší stejnou rychlostí, proto berte výše uvedené časy sušení jen jako orientační a během sušení rajčata průběžně kontrolujte, zejména ke konci sušení. Správně usušená rajčata by měla být suchá (neměla by z nich vytékat žádná šťáva), ale stále poddajná. Pokud je budete sušit příliš dlouho, budou tvrdá a kožovitá. Když je naopak nedosušíte, začnou rychle plesnivět.

Správně usušená rajčata by měla být suchá, ale ohebná Správně usušená rajčata by měla být suchá, ale ohebná • Autor: iStock

Jak je skladovat?

Zcela vychladlá sušená rajčata vložte do vzduchotěsné nádoby a dejte do lednice, kde vydrží několik týdnů, někdy i měsíců (podle toho, kolik vlhkosti v rajčatech zůstane). Rajčata průběžně kontrolujte, zda nezačínají plesnivět. Chcete-li je skladovat delší dobu, dejte je do mrazáku, kde vydrží klidně do příští sezóny. A další a velmi chutnou možností je naložit je do olivového oleje. Aby vám déle vydržela, zkuste před jejich naložením použít trik s octem. Sušená rajčata podle potřeby překrájejte, naskládejte do skleniček a podle chuti proložte sušeným nebo nakrájeným čerstvým česnekem a sušenými nebo čerstvými bylinkami. Vše zalijte dobrým olivovým olejem tak, aby rajčata byla zcela ponořená, skleničky dobře uzavřete a nechte několik dní uležet, aby do sebe rajčata nasákla všechny chutě. Pokud použijete čerstvý česnek a bylinky, je nutné skleničky uchovávat v lednici.

Sušená rajčata naložená v oleji jsou delikatesa Sušená rajčata naložená v oleji jsou delikatesa • Autor: iStock

Co z nich uvařit?

Ať už budete mít klasická sušená rajčata, nebo ta naložená v oleji, možnosti jejich využití jsou téměř nekonečné. Klidně je mlsejte jen tak samotná, nebo jimi oživte oběd či večeři. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali některé recepty

Pesto ze sušených rajčat

Noky se špenátem a ricottou

Kuře ve smetanové omáčce s parmazánem

Slaný závin se špenátem a sýrem feta

Burger à la dvouručák

Muffiny se špenátem, fetou a sušenými rajčaty

Plněná ciabatta

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Špagety s pestem ze sušených rajčat

Briošková roláda s masem a sýrem

Krůtí závitky se sušenými rajčaty a fetou

Autor: AK