Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence

8. srpna 2023 • 12:00

Povedla se vám tento rok pořádná rajčatová úroda? Není nic jednoduššího než zpracovat rajčata do domácího kečupu. Ten milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů.

Zelenina je zdravá a rajčata nejsou výjimkou. A ještě zdravější jsou, když je tepelně upravíte, třeba z nich uvaříte kečup. Během tepelné úpravy rajčat dochází totiž k uvolňování lykopenu, což je látka která pozitivně ovlivňuje naše zdraví a přispívá k prevenci nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Podle Informačního centra bezpečnosti potravin mají dvě polévkové lžíce kvalitního kečupu dokonce více lykopenu než čerstvé rajče střední velikosti! 

Základem kečupu je koncentrovaný rajčatový protlak, pitná voda, cukr, kvasný ocet, sůl a koření. Když si koupíte kečup v obchodě, může v něm být nejen až moc nadbytečného cukru, ale také zahušťovadla nebo konzervanty. Ty byste v kvalitních kečupech najít neměli. Aby se mohl kečup nazývat kečupem, musí obsahovat nejméně 140 g rajčat na jeho 100 g. Lepší je ale vybírat takový, který obsahuje 200 g rajčat na 100 g kečupu. Je proto vždy dobré prostudovat si složení uvedené na obalu. Nebo si rovnou připravit kečup vlastní, domácí.

Video se připravuje ...

Tipy a triky, jak na ten nejlepší domácí kečup

1. Stejně jako u jiných zavařenin, ani u kečupu nikdy nepoužívejte nahnilá či plesnivá rajčata.

2. Čím zralejší rajčata využijete, tím bude váš kečup sladší a bude mít výraznější chuť.

3. U domácího kečupu si můžete jeho sladkost upravit podle chuti. Chcete-li ho mít zdravější, uberte cukr. Sladkost mohou kečupu kromě zralých rajčat dodat i jablka. Ta navíc kečup zahustí, protože obsahují pektin.

4. Při přípravě můžete sáhnout i po špetce skořice, ta dodá kečupu ten správný šmrnc.

5. Kečup vždy plňte do naprosto čistých skelniček předem vypláchnutých horkou vodou nebo vyvařených v čisté vodě. Stejně tak musí být čistá i víčka.

Recept na domácí sladký kečup

Suroviny:

  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 2 kg rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce octa
  • 1/4 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 lžička mleté papriky
  • 250 g jablek
  • 150 g cukru

Nádoby před zavařováním mějte vždy absolutně čisté. Nádoby před zavařováním mějte vždy absolutně čisté. • Autor: iStock

Postup:

1. Rajčata, cibuli a neoloupaná omytá jablka zbavená jádřinců nakrájejte a za občasného míchání poduste. Podušenou zeleninu rozmixujte, přidejte cukr, sůl, ocet a všechno koření a duste dalších 30 minut. 

2. Směs protlačte přes cedník a duste do potřebného zhoustnutí.

3. Horký kečup plňte do lahví nebo skleniček, uzavřete a ihned obraťte dnem vzhůru. Takto nechte kečup vychladnout a skladujte ho v pokojové teplotě. Pokud chcete, aby vám kečup vydržel delší dobu, sterilizujte lahve nebo kleničky ještě 20 minut při teplotě 90 °C. 

Lahůdkový kečup Lahůdkový kečup • Autor: iStock

Lahůdkový kečup

Suroviny:

  • 3 jablka
  • 500 g cibule
  • 500 g červených paprik
  • 2 dl vody
  • 1,5 kg dobře vyzrálých rajčat
  • 2 dl vinného octa
  • 100 g cukru
  • 30 g soli 
  • několik kuliček pepře a nového koření
  • bobkový list
  • několik lístků bazalky

Postup: 

1. Omytá jablka nakrájejte na osminky a zbavte jádřinců. Oloupanou cibuli nasekejte najemno, papriky zbavte semínek a nakrájejte na nudličky. Vše vložte do velkého mělkého hrnce, podlijte vodou a pod pokličkou duste bez míchání 5 minut.

2. Mezitím nakrájejte rajčata, přidejte je spolu s kořením a octem k částečně rozvařené směsi a za občasného míchání zvolna vařte dalších asi 10 minut.

3. Rozvařenou kaši nechte vychladnout a pak ji propasírujte přes řídký cedník nebo ji i se slupkami rozmixujte. Znovu ji přiveďte k varu, přidejte cukr a sůl a směs případně ještě podle chuti přislaďte nebo okyselte.

4. Horký kečup nalijte do připravených čistých sklenic, pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Pokud chcete prodloužit životnost kečupu, sterilujte ještě naplněné sklenice 20 minut při 90 °C. 

Pikantní kečup

Milujete-li pikantní pokrmy, pak je pro vás ostrý kečup to pravé! Kečup obohacený o chilli papričky si zamilujete a využijete k masu, rybě i do omáček. Recept najdete ZDE.

Řepný kečup

Vyzkoušejte také kečup z červené řepy, cibule a česneku doplněný o francouzskou horčici. Nejlépe si ho vychutnáte s hovězím nebo jehněčím masem. Recept najdete ZDE.    

Víte, jak se kečup ocitl v tuzemské kuchyni? Odpověď najdete ve videu >>>

Autor: red