Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence
Povedla se vám tento rok pořádná rajčatová úroda? Není nic jednoduššího než zpracovat rajčata do domácího kečupu. Ten milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů.
Během tepelné úpravy rajčat dochází k uvolňování lykopenu neboli látky, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví a přispívá k prevenci nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Rajčata obsahují také vitamin B a C, luteiny, karoteny i draslík. Kupované výrobky mohou mimo jiné zahrnovat mnoho nadbytečného cukru, konzervanty a chemii. Je proto vhodné vždy studovat složení nebo sáhnout spíše po farmářských produktech.
Tipy a triky, jak na ten nejlepší domácí kečup!
1. Stejně jako u jiných zavařenin ani u kečupu nikdy nepoužívejte nahnilá či plesnivá rajčata.
2. Čím zralejší rajčata využijete, tím bude váš kečup sladší a bude mít výraznější chuť.
3. U domácího kečupu si můžete jeho sladkost upravit podle chuti. Uberte cukr a udělejte si tak zdravější variantu.
4. Při přípravě můžete sáhnout i po špetce skořice, ta dodá kečupu ten správný šmrnc.
Kečup milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů.
Recept na domácí sladký kečup
Suroviny:
- 250 g cibule
- 30 g soli
- 2 kg rajčat
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce octa
- 0,25 lžičky skořice
- 5 hřebíčků
- 1 lžička tymiánu
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce nového koření
- 1 lžíce pepře celého
- 1 lžička mleté papriky
- 250 g jablek
- 150 g cukru
Nádoby před zavařováním mějte vždy absolutně čisté.
Postup:
1. Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájejte a za občasného míchání poduste. Podušenou zeleninu rozmixujte, přidejte cukr, sůl, ocet a všechno koření a duste dalších 30 minut.
2. Směs protlačte přes cedník a duste do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plňte do lahví, uzavřete a převraťte dnem vzhůru. Takto nechte kečup vychladnout a skladujte v pokojové teplotě.
Řepný kečup
Vyzkoušejte také řepný kečup z červené řepy, cibule a česneku doplněný o francouzskou horčici. Nejlépe si ho vychutnáte s hovězím nebo jehněčím.
Pikantní kečup
Milujete-li pikantní pokrmy, pak je pro vás ostrý kečup to pravé! Kečup obohacený o chilli papričky si zamilujete a využijete k masu, rybě i do omáček.
Víte, jak se kečup ocitl v tuzemské kuchyni? Odpověď najdete ve videu >>>