Nejlepší domácí kečupy, díky kterým zpracujete úrodu ze zahrádky a ulevíte tak své peněžence

5. srpna 2022 • 00:00

Povedla se vám tento rok pořádná rajčatová úroda? Není nic jednoduššího než zpracovat rajčata do domácího kečupu. Ten milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů.

Během tepelné úpravy rajčat dochází k uvolňování lykopenu neboli látky, která pozitivně ovlivňuje naše zdraví a přispívá k prevenci nádorových a kardiovaskulárních onemocnění. Rajčata obsahují také vitamin B a C, luteiny, karoteny i draslík. Kupované výrobky mohou mimo jiné zahrnovat mnoho nadbytečného cukru, konzervanty a chemii. Je proto vhodné vždy studovat složení nebo sáhnout spíše po farmářských produktech.

Video se připravuje ...

Tipy a triky, jak na ten nejlepší domácí kečup!

1. Stejně jako u jiných zavařenin ani u kečupu nikdy nepoužívejte nahnilá či plesnivá rajčata.

2. Čím zralejší rajčata využijete, tím bude váš kečup sladší a bude mít výraznější chuť.

3. U domácího kečupu si můžete jeho sladkost upravit podle chuti. Uberte cukr a udělejte si tak zdravější variantu.

4. Při přípravě můžete sáhnout i po špetce skořice, ta dodá kečupu ten správný šmrnc.

Kečup milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů. Kečup milují nejen děti, ale i dospělí a v kuchyni ho využijete při vaření nejrůznějších pokrmů. • Autor: iStock

Recept na domácí sladký kečup

Suroviny:

  • 250 g cibule
  • 30 g soli
  • 2 kg rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce octa
  • 0,25 lžičky skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 lžička tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce pepře celého
  • 1 lžička mleté papriky
  • 250 g jablek
  • 150 g cukru

Nádoby před zavařováním mějte vždy absolutně čisté. Nádoby před zavařováním mějte vždy absolutně čisté. • Autor: iStock

Postup:

1. Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájejte a za občasného míchání poduste. Podušenou zeleninu rozmixujte, přidejte cukr, sůl, ocet a všechno koření a duste dalších 30 minut. 

2. Směs protlačte přes cedník a duste do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plňte do lahví, uzavřete a převraťte dnem vzhůru. Takto nechte kečup vychladnout a skladujte v pokojové teplotě.

Řepný kečup

Vyzkoušejte také řepný kečup z červené řepy, cibule a česneku doplněný o francouzskou horčici. Nejlépe si ho vychutnáte s hovězím nebo jehněčím.  

Pikantní kečup

Milujete-li pikantní pokrmy, pak je pro vás ostrý kečup to pravé! Kečup obohacený o chilli papričky si zamilujete a využijete k masu, rybě i do omáček.    

Víte, jak se kečup ocitl v tuzemské kuchyni? Odpověď najdete ve videu >>>

Autor: DF