Samosběr česneku: Kam se vydat pro levnější, čerstvý a zaručeně český?

28. června 2023 • 10:20

Česnek patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, zejména ten český. V obchodech je ale rok od roku dražší, a tak není divu, že roste zájem o ten, který si můžete natrhat přímo na poli. Vyjde vás mnohem levněji a navíc máte záruku, že je zcela čerstvý. Kam se pro něj můžete letos vydat a kolik za něj zaplatíte?

Říká se, že kdo jí česnek, nepotřebuje lékaře. Pravda je, že jde o jednu z nejzdravějších zelenin na světě. Vědci ho označují za superpotravinu, která má antimikrobiální, protivirové a protiplísňové účinky. Jako potravinu i lék česnek používali už před 5000 lety ve starověkém Egyptě. Česnek se pěstoval i v Mongolsku a na kyrgyzských stepích, odkud jej obchodníci dopravili do Číny. A v antickém Řecku si ho cenili natolik, že jím obdarovávali své bohy.

Video se připravuje ...

V čem je český česnek lepší než zahraniční?

Protože různým odrůdám česneku vyhovuje jiná délka dne, pěstují se v Čechách převážně jiné než třeba v Číně nebo ve Španělsku, odkud se k nám česnek také dováží. Ten tuzemský bývá oproti zahraničním aromatičtější a chuťově výraznější. A pokud si pro něj zajedete přímo na pole nebo na některou z farem, vyjde vás i levněji. Za kilogram zahraničního česneku zaplatíte v obchodech nejméně 130 Kč, cena českého je ještě vyšší, až kolem 180 i 200 Kč za kilogram. My Češi si na něm přitom pochutnáváme opravdu rádi, spotřebujeme ho 20 tisíc tun ročně. Je jednou ze základních ingrediencí celé řady oblíbených jídel. Neobejdou se bez něj bramboráky, oblíbené řecké tzatziki, nesmí chybět ve špagetách aglio olio, vynikající je pečený česnek, ze kterého se dělá i skvělá krémová polévka.

Zajeďte si pro něj přímo na farmu

Samosběr česneku probíhá v průběhu července, většinou v jeho první půlce, a je o něj obrovský zájem. Někde mají česnek už předem čerstvě sklizený a rozložený na ploše, takže si jen vyberete, který se vám líbí, a zaplatíte. Někde si česnek můžete sklidit sami přímo na poli, kde vám ho i vyorají. Každopádně je dobré mít s sebou rukavice, případně i holiny a něco, v čem si česnek odvezete, ideálně přepravku. Než se pro česnek vydáte, raději si vždy předem ověřte, zda samosběr opravdu probíhá. Někdy se termíny mění v závislosti na počasí nebo zájmu zákazníků. V informacích většinou najdete i to, zda je možné na místě platit kartou nebo jen v hotovosti. A pokud vás neláká samosběr a česnek milujete, můžete se zajet podívat na některou z česnekových slavností nebo takzvaných česnekobraní, jejichž součástí bývá bohatý program a ochutnávky a kde samozřejmě koupíte i čerstvý česnek za výhodnou cenu.

Sklízet česnek s vámi mohou i děti. Sklízet česnek s vámi mohou i děti. • Autor: iStock

Čerstvý česnek potřebuje usušit

Aby vám česnek dlouho vydržel, je nutné ho po dovezení domů usušit a správně uskladnit. Do lednice nepatří. Ideální je zavěsit ho smotaný do copu v místnosti, kde se teplota pohybuje mezi 15–20 °C. Díky tomu si udrží ideální kondici a budete jej mít vždy po ruce. Stačí si odříznout.

Kam se můžete vypravit na samosběr česneku?

Farma Pech u Pelhřimova (kraj Vysočina)

Samosběr i prodej česneku přímo z pole začíná 1. července 2023.

Cena: 100 Kč/kg, při odběru nad 20 kg je cena 75 Kč/kg

Farma Jura, Bochovice (kraj Vysočina)

Samosběr bude probíhat od 5. do 16. července 2023. Česnek bude předem vyoraný a svázaný, každý si na poli pak jen vybere svazek podle libosti. 

Cena: 100 Kč/kg (s natí), platba pouze v hotovosti

Česnek z Blatce (Olomoucký kraj)

Samosběr probíhá od 7. července 2023 od 8 hodin do vyprodání zásob.

Cena: 90 Kč/kg (s natí), platba pouze v hotovosti

Farma ve Vojnicích u Olomouce (Olomoucký kraj)

Samosběr začal 28. června 2023 a bude probíhat každý den do 2. července, vždy od 9 do 18 hodin. 

Cena: 50 Kč/kg (s natí)

Farma Svobodovi, Moravské Bránice (Jihomoravský kraj)

Samosběr probíhá od 5. do 8. července 2023 vždy od 9 do 18 hodin 

Cena: 100 Kč/kg (s natí)

Farma Michal Šeda, Maršov (Jihomoravský kraj)

Samosběr probíhá od 4. do 9. července 2023, vždy od 8 do 17 hodin.

Cena: 120 Kč/kg (s natí), při odběru nad 10 kg cena 110 Kč/kg

           150 Kč/kg (bez natě), při odběru nad 10 kg cena 140 Kč/kg

Farma Krajča, Martinice u Holešova (Zlínský kraj)

Samosběr probíhá od 26. června do 10. července 2023 vždy od 9:30 do 17:30 hodin. Při nepříznivém počasí bude samosběr přerušen.

Cena: 110 Kč/kg

Farma Kala, Kuřimská Nová Ves (Jihomoravský kraj)

Samosběr se koná od 1. do 16. července 2023 vždy od 9 do 17 hodin.

Cena: 110 Kč/kg (s natí), možnost platit kartou

Farma Drahoš, Dolní Újezd u Litomyšle (Pardubický kraj)

Samosběr od 5. 7. 2023 7–12 hod., další termíny jsou zveřejněny na webových stránkách a mohou se měnit v závislosti na počasí a zájmu

Cena: 100 Kč/kg (s natí)

           150 Kč/kg (bez natě)

Slavnosti s chutí i vůní česneku

Farma Podal, Drásov (Jihomoravský kraj)

5. Česnekové slavnosti se konají 22. 7. 2022 od 11 do 22 hodin. K zakoupení budou různé odrůdy česneku, možnost ochutnávek, bohatý kulturní program.

Slavnosti česneku na zámku Buchlovice (Zlínský kraj)

Česnekové slavnosti se konají 29. července 2023 od 10 do 17 hodin. Na místě bude český česnek od více než dvacítky producentů z celé ČR, ochutnávky česnekových specialit, soutěž v plivání česneku a bohatý doprovodný program tanečních, cimbálových, či dechových muzik. 

Video se připravuje ...

Autor: AK