Francouzské kuře z Bresse podle manželky Zdeňka Pohlreicha

15. prosince 2020 • 08:29

Modronohé kuře s bílým peřím a červeným hřebínkem je chloubou Francie. Má pevné a šťavnaté maso a je dodáváno do luxusních restaurací po celém světě, seženete ho ale i u nás ve vybraných obchodech. Vyzkoušejte jednoduchý a rychlý recept podle Zdeňky Pohlreich Gruberové, manželky oblíbeného českého šéfkuchaře.

Tato luxusní kuřata se chovají v oblasti Bresse, kde žijí minimálně 100 dní a výhradně na travnatých rozlehlých plochách. Výběrová je také jejich strava, proto se kuřata pyšní výborným masem, které je vyhledávanou pochoutkou.

Kuře z Bresse žije volně na travnatých rozlehlých plochách Kuře z Bresse žije volně na travnatých rozlehlých plochách • Autor: iStock

Kuře z Bresse podle Zdeňky Pohlreich Gruberové

1 kuře
250 g másla
1 litr smetany
1 sklenka bílého vína
1 balení žampionů
4 cibule
5 stroužků česneku
1 svazek zeleného chřestu
snítka tymiánu
sůl a pepř

Podívejte se, jak naporcovat kuře

Video se připravuje ...

Postup

Vykostěné kuře naporcujeme, maso osolíme a opepříme. Na másle osmahneme kousky kuřete dozlatova. Přidáme nakrájené žampiony, cibuli, zalijeme vínem a povaříme. Pak přidáme smetanu, tymián, dochutíme špetkou soli a pepře. Dusíme doměkka. Jakmile je maso měkké, vyndáme ho a omáčku rozmixujeme nebo propasírujeme. Podáváme s nudlemi a povařeným chřestem.

Autor: MM