Karí: Uvařte si populární pokrm, který dobyl svět

3. ledna 2022 • 18:00

Karí je celosvětově oblíbeným pokrmem, jenž si rádi dopřejeme i v našich končinách. Jeho autentickou chuť udává exotická směs koření skládající se hned z několika druhů aromatických přísad. Nechte se unést na vlně exotické kuchyně a vyzkoušejte hned několik výtečných receptů, které vás zahřejí na těle i na duši.

Zeleninové, masové, luštěninové i z mořských plodů. Karí je možné si dopřát v mnoha obdobách a všechny jsou naprosto vynikající. Původně prý tamilský pokrm našel své místo i v evropské kuchyni a nejen on. Speciální chuť kari koření ohromila gurmány mnoha zemí natolik, že se stalo vyhledávanou přísadou jak do karí, tak na ochucení spousty dalších jídel, např. polévek či omáček.

Směsí koření kari existuje mnoho typů. Od velmi pikantních po méně ostré. Na našem trhu je možné zakoupit např. thajské, jávské či anglické v podobě sypkého prášku. Nebo také ve formě červené, zelené a žluté kari pasty. Kari se může skládat až z 25 druhů koření. Povětšinou však jeho autentické chuti a aromatu vévodí kurkuma, zázvor a chilli. Dále pak koriandr, hořčice, pískavice, česnek, kmín, bazalka nebo třeba paprika. Vyzkoušejte některý z námi vybraných receptů, které v chladných lednových dnech jako když najdete.

Úžasná karí

Batátové karí je lahodným a velmi vydatným pokrmem, jehož příprava není nikterak složitá a zabere vám maximálně půl hodiny z vašeho volného času. Je skvělým tipem na rychlý oběd či večeři v pracovním týdnu i o víkendu. Výtečnou bezmasou variantou, jejíž chuti vévodí thajská červená kari pasta je také cizrnové karí se špenátem. Nebo z domácí kari pasty připravené thajské žluté zeleninové karí. Milovníky masa a mořských plodů zase poctíte, když uvaříte hovězí Massaman karí s batáty či rychlé červené karí s krevetami.

Dýně a koření kari

Chuť koření kari souzní také s dýní. Kromě dýňového karí s cizrnou, které si snadno připravíte podle receptu časopisu F.O.O.D., se trocha aromatické směsi velmi často přidává i do dýňových polévek. Vyzkoušejte úžasně hřejivý dýňový krém s kari. Stoprocentně si ale pochutnáte také na vepřových špízech s dýní nebo pikantních dýňových řízečcích. Ochucené exotickým kořením jsou opravdovým gurmánským zážitkem.

Kari s květákem ladí

Někoho možná kombinace květáku a kari překvapí, ale věřte, že je naprosto famózní. Přesvědčit se o tom můžete v receptu na květák s kari omáčkou. Výtečným pokrmem z trouby je i pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku či samotný pečený květák s kari doplněný jogurtovým dipem. Milovníci karí provoněných kokosovým mlékem si zase přijdou na své, když uvaří rychlé karí s květákem a batáty.      

Autor: VDŠ