Karí: Uvařte si populární pokrm, který dobyl svět
Karí je celosvětově oblíbeným pokrmem a čím dál větší popularitu získává i v našich končinách. Jeho autentickou chuť udává exotická směs koření skládající se hned z několika druhů aromatických přísad. Nechte se unést na vlně exotické kuchyně a vyzkoušejte několik výtečných receptů, které vás zahřejí na těle i na duši.
Zeleninové, masové, luštěninové i z mořských plodů. Karí je možné si dopřát v mnoha variantách a všechny jsou vynikající. Původně prý tamilský pokrm našel své místo i v evropské kuchyni a nejen on. Speciální chuť kari koření ohromila gurmány mnoha zemí natolik, že se stalo vyhledávanou přísadou jak do karí, tak do spousty dalších jídel, například polévek či omáček.
U nás je velmi oblíbené kuře na kari:
Sypké koření i pasta
Směsí koření kari existuje mnoho druhů. Od velmi pikantních po méně ostré. Na našem trhu je možné zakoupit například thajské, jávské či anglické v podobě sypkého prášku. Koření kari se může skládat až z 25 druhů koření. Povětšinou však jeho autentické chuti a aromatu vévodí kurkuma, zázvor a chilli. Doplňují je pak koriandr, hořčice, pískavice, česnek, římský kmín, bazalka nebo třeba paprika.
Kromě koření se na přípravu karí používají i kari pasty - červená, žlutá nebo zelená, které se od sebe liší nejen barvou, ale i chutí. Červená kari pasta je hodně pálivá. Dříve se připravovala ze sušených chilli papriček, dnes se do ní přidává i paprika nebo rajčata. Ještě pálivější je zelená kari pasta, která se připravuje z listů koriandru, kafrových listů a bazalky a samozřejmě v ní nechybí zelené chilli papričky. Žlutá kari pasta je nejjemnější, barvu jí dodává hlavně kurkuma a jídla z ní připravená jsou velmi hřejivá.
Vyzkoušejte některý z námi vybraných receptů, které v chladných lednových dnech jako když najdete.
Úžasná vegetariánská karí
Karí je pokrm, na kterém si v jeho vegetariánské verzi pochutnají i ti největší milovníci masa. Batátové karí je lahodným a velmi vydatným pokrmem, jehož příprava není nikterak složitá a zabere vám maximálně půl hodiny. Je skvělým tipem na rychlý oběd či večeři v pracovním týdnu i o víkendu. Skvělé je dýňové karí s cizrnou, pokrm, s nímž snadno přečkáte i tu nejnevlídnější zimu a který můžete různě obměňovat.
Velmi jednoduchá na přípravu je karí čočka se špenátem nebo varianta vylepšená o máslovou dýni. Výtečnou bezmasou variantou, jejíž chuti vévodí thajská červená kari pasta, je také cizrnové karí se špenátem nebo rychlé vegetariánské karí, v němž se dá zelenina různě obměňovat. Kari pastu si můžete připravit i sami doma a pak z ní uvařit například toto výborné thajské žluté zeleninové karí. Někoho možná kombinace květáku a kari překvapí, ale věřte, že je naprosto famózní. Vyzkoušejte třeba rychlé karí s květákem a batáty.
Karí s masem i krevetami
Milovníkům masa jistě bude chutnat karí s hovězím masem a batáty, které má díky thajské massaman kari pastě příjemně nasládlou chuť. Na své si přijdou i ti, kteří milují mořské plody. Rychlé červené karí s hráškem a krevetami je lahodné a rychle hotové. Do 30 minut ho můžete podávat.
Milovníci mořských plodů si pochutnají na rychlém červeném karí s krevetami
A samozřejmě pro vás máme i variantu s kuřecím masem, kokosovým mlékem a zelenou kari pastou, v tomto případě vylepšenou o zkaramelizovaný pórek.
Karí se zpravidla podává s rýží nebo plackami naan, nicméně uvařit k němu můžete i nudle. Zkuste zelené thajské karí s krevetami a udon nudlemi.