Jak jíst podle ájurvédy? Nechte si poradit od lektorky Kristýny Paulus

23. května 2025 • 04:54

Dodržovat zdravý jídelníček, to je výzva. Popravdě, často ani nevíme, jak na to. Pomoci nám s tím může ájurvéda, celostní léčebný systém, který se vyvinul před šesti tisíci lety. Ptáte se jak? Pojďme se na to podívat společně s Kristýnou Paulus, lektorkou jógy a ájurvédy.

„Nechť se strava stane tvým lékem, tvůj lék se pak stane tvojí stravou,“ praví ájurvédské přísloví. Právě správné stravování je totiž podle „vědy o dlouhověkosti“, jak je slovo ájurvéda překládáno, jedním z nejdůležitějších principů léčení nerovnováhy a nemocí. Tím samozřejmě ájurvéda nekončí. „Ájurvéda nám dává návod, jaký způsob nastavení životního stylu je pro náš typ vhodný – od denní rutiny přes nastavení aktivit během dne, stravování až ke vztahům a péči o sebe,“ přibližuje Kristýna Paulus, lektorka jógy a ájurvédy.

Jak přestat sladit ve velkém? Tady jsou dva jednoduché triky:

Video se připravuje ...

Zdroj: Videoredakce ženských webů, CNC

Co říká ájurvéda?

Za hlavní jídlo dne považuje ájurvéda oběd. „Ten by měl být nejvydatnějším jídlem, neboť trávicí oheň je nejsilnější. Stejně jako je nejsilnější slunce kolem poledne,“ přibližuje Kristýna Paulus. Snídaně a večeře by měly být naopak lehčí. „Nejen co se týká stravy, ájurvéda respektuje a následuje cirkadiánní rytmy. Velmi důležité je, v jakém prostředí a s jakou emocí jídlo jíme,“ vysvětluje.

Hlavně v klidu a pomalu

Podle ájurvédy byste měli jíst v příjemném prostředí, s lidmi, se kterými je vám dobře. Většina jídla by měla být domácí, připravovaná začerstva. Je také dobré se k jídlu posadit a jíst vždy zhruba ve stejnou hodinu. Ájurvéda doporučuje jídlo dobře žvýkat, udělat si na něj čas, jíst pomalu a nejíst před spaním. „Osobně jsem zastáncem toho, kombinovat moderní poznatky s tisíci lety prověřenými principy ájurvédy a zasazovat je do prostředí, ve kterém daný člověk žije,“ podotýká Kristýna Paulus.

Teorie šesti chutí

Ájurvéda rozlišuje šest základních chutí: sladkou, kyselou, slanou, pálivou, hořkou a trpkou. Každá chuť podle ájurvédy na naše tělo působí jinak. Vědět, které chutě nám dělají dobře a které nikoli, je základem pro to, mít pod kontrolou svůj zdravotní stav a udržovat se v psychosomatické rovnováze. Jednotlivé chuti přímo ovlivňují citový stav a psychologické rozpoložení člověka. Je proto dobré všímat si jednotlivých chutí v naší stravě.

Víte, jaká u vás převažuje dóša?

Ájurvéda popisuje tři základní typy člověka, takzvané dóši. Jsou jimi váta, pitta a kapha. Každá z nich má své charakteristické znaky:

  • Váta – Je pro ni typická suchost, studené ruce a nohy. Typ váty je kreativní, má spoustu aktivit, nemá rád rutinu. Snadno se ale unaví. Lidé s touto dóšou jsou obvykle štíhlí, můžou mít ale problém s trávením nebo třeba s úzkostí.
  • Pitta – Je inteligentní a pracovitá. Má obvykle střední tělesnou stavbu a mírnou povahu. Pitta je charakteristická velkou chutí k jídlu a rychlým trávením. Obvykle mívá dobrou imunitu a jsou to jedinci silní a odolní. 
  • Kapha – Je klidná povaha. Často má robustnější postavu. Charakteristickým znakem je přemýšlivost, svědomitost, někdy ale i lenost. Má pomalé trávení.

Dóši: Váta, Pitta a Kapha Dóši: Váta, Pitta a Kapha • Autor: iStock

Jak se stravovat podle dóšického typu?

Hodně záleží na tom, jestli jsme v rovnováze, nebo řešíme nějakou obtíž. „Rovněž se bere v potaz vliv prostředí, které také ovlivňuje skladbu jídelníčku. Ájurvéda už v dávných dobách popsala, že některé kombinace jídel jsou pro zdraví neprospěšné, nebo jej dokonce ohrožují. Tomu se říká viruddha ahara,“ říká Kristýna Paulus.

Jak by měla jíst váta?

Lidé s touto dóšou dávají podle Kristýny Paulus přednost sladkým, kyselým nebo slaným jídlům připraveným ideálně na ghí a vhodně okořeněným. Váta by měla omezit obilniny, jako například ječmen, a celkově suchou studenou stravu. Naopak si může pochutnávat na teplých polévkách, ořeších, červené čočce, sladkých druzích ovoce a tepelně upravené zelenině.

Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem Pečená zelenina s cizrnou a kadeřávkem • Autor: F.O.O.D.

Na čem si pochutná pitta?

„Pitta preferuje sladká, hořká nebo trpká jídla a především syrová nebo lehce tepelně upravená s menším množstvím tuku a koření,“ říká Kristýna Paulus. Pro pittu se hodí například ječmen, rýže basmati, otruby, luštěniny, sladké druhy ovoce a zeleniny, mléko a nápoje v pokojové teplotě nebo vlažné, například ibiškový nápoj.

Kapha miluje jídlo. Jaké je pro ni vhodné?

„Lidé typu kaphy dávají přednost pálivým, hořkým nebo trpkým jídlům vařeným s kořením, ale ze všech tří dóš s nejmenším množstvím oleje,“ zmiňuje Kristýna Paulus. Kapha by se měla vyhnout tukům a sladkým jídlům. Pochutnat si může na ječmenu, pohance, žitu a luštěninách (např. mungo, tempeh). Z mléčných výrobků je lepší volit ty s nižším obsahem tuku. Skvělé jsou zeleninové šťávy.

Ájurvédské kičari Ájurvédské kičari • Autor: iStock

Kičari: Jídlo pro všechny tři dóši

Jedním z tradičních ájurvédských jídel je takzvané kičari. Hustá polévka připravená z mung dálu, basmati rýže a sezonní zeleniny je snadno stravitelná a zdravá a je vhodná jak pro vátu, tak pittu i kaphu. Je součástí harmonizující a vyrovnávající diety. Vysoký obsah vlákniny v tomto jídle pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi, dodává sílu a vitalitu. Je výborné na detoxikaci a proti stárnutí buněk:

Ingredience:

  • 2 lžíce ghí
  • 1 šálek basmati rýže
  • 1/2 šálku mung dálu (fazole mungo)
  • 4–5 šálků vody podle potřeby
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička celých hořčičných semínek
  • 1 lžička mleté kurkumy  
  • 1 lžička celého koriandru
  • 1/2 lžičky celého fenyklu
  • čerstvý zázvor
  • sezonní zelenina podle libosti (například mrkev a petržel)

Postup:

1. Rýži a fazole mungo povaříme spolu v osolené vodě do změknutí.

2. Na rozpáleném ghí orestujeme všechno koření (můžeme ho předem rozdrtit v hmoždíři), necháme rozvonět, chvíli restujeme a ke konci přidáme kurkumu (neměla by se restovat dlouho, aby nezhořkla). 

2. Tuto směs přidáme do uvařené rýže s dálem a promícháme. Poté na rozpáleném ghí orestujeme nakrájenou mrkev, petržel a zázvor a naaranžujeme na rýži s dálem. Podáváme s čerstvým koriandrem.

Ochutnejte také pečenou cizrnu:

Video se připravuje ...

Zdroj: Recepty.cz, CNC

Zdroj: Autorský článek, Recepty.cz, F.O.O.D.

Autor: Michaela Láchová