Dnes je nejdepresivnější den v roce: Nedejte se a zkuste tyto recepty pro dobrou náladu

  • 15. ledna 2024 • 00:15

    Třetí pondělí v lednu je už od roku 2005 označováno jako Blue Monday – nejdepresivnější den v roce. Nenechte si hned začátkem týdne zkazit náladu a naopak si ji zvedněte. Pomoci vám v tom mohou endrofiny neboli hormony štěstí, které se sice nejčastěji uvolňují během fyzické aktivity, podpořit ale jejich vyplavování můžete i správně vybraným jídlem. Poradíme vám, co si můžete dát (nejen dnes) dobrého.

     

    Endorfiny patří do skupiny tzv. hormonů štěstí. Jsou uvolňovány nejčastěji fyzickou aktivitou, přičemž dochází k navození dobré nálady a pocitů blaženosti. Během vyplavování endorfinů se odbourává stres, bolest a snižuje se tak riziko vzniku úzkostí a depresí. Věděli jste, že uvolňování endorfinů můžete podpořit nejen procházkou nebo jinou fyzickou aktivitou, ale také něčím na zub? Borůvky, čokoláda, chilli a další suroviny obsahují látky, které mohou mít vliv na naši náladu. Nic se nemá přehánět, ale proč si čas od času nedopřát endorfinovou jízdu pomocí čokoládových brownies, božských chilli sušenek nebo borůvkových knedlíků!

  • Čokoláda

    Čokoláda zahání všechny chmury světa. Je to první sladkost, po které saháme, když jsme ve stresu nebo smutní. Čokoláda zahání všechny chmury světa. Je to první sladkost, po které saháme, když jsme ve stresu nebo smutní. • Autor: istock.com

    Čokoláda zahání všechny chmury světa. Je to první sladkost, po které saháme, když jsme ve stresu nebo smutní. Především kvalitní hořká čokoláda pomáhá stimulovat vyplavování hormonů štěstí. Ochutnejte pěnu s polevou z hořké čokolády, chutný čokoládový krém nebo čokoládové brownies s vlašskými ořechy.  

    Video se připravuje ...

  • Chilli

    Věděli jste, že uvolňování endorfinů můžete podpořit nejen procházkou nebo jinou fyzickou aktivitou, ale také něčím na zub? Věděli jste, že uvolňování endorfinů můžete podpořit nejen procházkou nebo jinou fyzickou aktivitou, ale také něčím na zub? • Autor: iStock

    Chilli patří mezi suroviny, které mají blahodárný vliv na naše zdraví ve více směrech. Obsahují kapsaicin, který má vliv i na uvolňování endorfinů. Vyzkoušejte božské chilli sušenky nebo nakládané chilli papričky s bylinkami, které se hodí mít stále po ruce.

  • Borůvky

    Borůvky působí jako přírodní stabilizátor nálady. Borůvky působí jako přírodní stabilizátor nálady. • Autor: iStock

    Borůvky působí jako přírodní stabilizátor nálady. Jsou plné antioxidantů, jsou zdrojem vitaminů a mají blahodárný vliv na naše zdraví. Dopřejte si borůvky v podobě poháru red velvet s borůvkami, banánovo-borůvkového smoothie bowl nebo famózních kynutých knedlíků s borůvkami.

  • Kurkuma

    Kurkuma působí jako přírodní antidepresivum. Kurkuma působí jako přírodní antidepresivum. • Autor: iStock

    Ne nadarmo bývá kurkuma využívána už tisíce let v tradiční medicíně. Z výzkumů vyplývá, že působí jako přírodní antidepresivum. Zařaďte do svého jídelníčku mrkvový krém s kurkumou a fetou a užijte si okamžité zlepšení nálady.

  • Ořechy

    Oříšky obsahují nenasycené mastné kyseliny, které našemu organismu prospívají. Jedná se o přírodní palivo pro náš mozek. Nicméně ořechy zařazujte do jídelníčku s určitou opatrností. Sníst celé balení oříšků na posezení rozhodně nic zdravého není a účinek je pak kontraproduktivní. Nejvhodnější je zařadit ořechy přímo do konkrétních pokrmů. Potěšte své smysly těstovinami s vlašskými ořechy, camembertem s hruškami a ořechy nebo báječným hummusem z lilku s ořechy kešú.

    Nebo si upečte skvělou ořechovou bábovku>>>

    Video se připravuje ...

     

Autor: red