Domácí medovník? Naučte se ho krok za krokem!

5. listopadu 2023 • 05:15

Co takhle ohromit ​​celou vaši rodinu klasickým dezertem v podobě domácího medovníku? Jeho příprava se možná zdá být komplikovaná, ale už po prvním kroku zjistíte, že tomu tak není. Když se budete držet postupu, dostanete tímto dortem své příbuzné do kolen!

Jak na domácí medovník?

Celý postup zabere asi 2 hodiny času, takže je potřeba si přípravu velmi dobře naplánovat. U medovníku jenavíc potřeba počítat s tím, že se musí nechat minimálně dva dny odležet . A to jak samotné placky, tak kompletně hotový medovník.

Med se vám bude hodit i do perníčků>>>

Video se připravuje ...

Máslo nebo sádlo?

Ačkoliv se při sladkém pečení obecně preferuje spíš máslo než sádlo, u medovníku je to jinak. Sádlo má totiž ve srovnání s máslem jednu nespornou výhodu a tou je trvanlivost. Aby byl medovník vláčný jako z cukrárny, je potřeba jej nechat proležet v chladu nejméně dva dny, takže je potřeba použít takové suroviny, které dlouho vydrží. Díky tomu, že sádlo je čistý živočišný tuk bez obsahu vody, má trvanlivost velmi dlouhou, oproti tomu máslo je mléčný produkt s velmi vysokým podílem vody, což ho činí méně trvanlivým. Medovník tak bude se sádlem nejenom vláčnější, ale i chuťově vyváženější

A co budete na medovník potřebovat?

Na těsto si připravte: 

  • 500 g hladké mouky
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 4 lžíce tekutého medu
  • 60 g sádla
  • 4 lžíce smetany nebo mléka

Ingredience na krém:

  • 1 plechovka zkaramelizovaného salka či jiného kondenzovaného proslazeného mléka
  • 250 g másla

Domácí medovník Domácí medovník • Autor: iStock

Příprava těsta 

Příprava těsta probíhá ve vodní lázni, ve které budete všechny suroviny vyšlehávat. Do většího hrnce nalijte horkou vodu a do této vodní lázně ponořte vhodnou mísu. V té rozehřejte sádlo, k němu poté přidejte cukr, vejce, med a nakonec smetanu - tu lze nahradit i obyčejným mlékem. Míchejte, dokud směs nezhoustne, trvá to asi pět minut. Poté vmíchejte mouku a jedlou sodu a nechte vychladnout. Nejméně práce budete mít s hnětačem těsta, díky němuž bude těsto dokonale vláčné. Těsto nechte nejméně 10 minut odpočinout. Mezitím si připravte 4 kusy pečicího papíru o velikosti plechu. 

Domácí medovník Domácí medovník • Autor: iStock

Pečení 

Po 10 minutách těsto rozdělte na 8 dílů. Na pomoučeném válu každý díl rozválejte na tenkou kulatou placku. Nevadí, když nebudou mít přesný tvar kruhu, později je ještě seříznete. Zkuste tvořit placky co nejtenčí, pečou se totiž kratší dobu. Placky přendejte na pečicí papír, dejte do trouby vyhřáté na 170 ° C a pečte přibližně 5 až 7 minut. Jakmile jsou placky upečené, dejte je na rovnou podložku a narovnejte na sebe, aby byly rovné. Nechte je do dalšího dne odležet. Druhý den z každé z nich vyřezejte kruh - velmi dobrou pomůckpu je dno dortové formy nebo třeba talíř, který lze na placky položit a kruh podle něho vyříznout. Odřezky rozhodně nevyhazujte! Budou se hodit na konečné dozdobení dortu. 

Příprava krému

Na krém doporučujeme použít karamelové salko, které vám velmi usnadní práci, nemusíte ho totiž vařit. Zkaramelizované salko stačí pouze vyšlehat se změklým máslem a na krém je vše hotovo. Samozřejmě lze použít i obyčejné salko nebo jiné kondenzované mléko, to se ale musí předem dvě hodiny vařit v hrnci s vodou, aby zkaramelizovalo. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel šlehačem postupně zašlehejte do změklého másla. 

 

Vrstvení  krému na pláty

Jednu kulatou placku potřete krémem a položte na ni další placku. Tu opět potřete krémem a takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechny placky. Vrchní placku už nepotírejte a zbytek krému si uschovejte na závěrečné ozdobení. Medovník zatižte prkénkem a dejte ideálně na dva dny do lednice odležet. 

Domácí medovník Domácí medovník • Autor: iStock

Konečné zdobení

Nejdříve si připravte medovníkovou „drobenku", kterou se dort celý posype: upečené odřezky těsta nasekejte v kuchyňském robotu nebo mixéru na jemnou drť. Poté celý medovník potřete zbylým krémem. Doporučujeme dort pomazat nejdříve pouze ze stran, poté ho vzít mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválet. Následně potřete krémem i vršek a zasypte ho zbytkem drobenky. Pro ještě lepší chuťový i estetický dojem můžete medovník ozdobit čokoládou, strouhaným perníkem nebo mletými ořechy. 

Troufnete si i na punčák?>>>

Video se připravuje ...

Autor: red