Domácí medovník? Naučte se ho krok za krokem!
Co takhle ohromit celou vaši rodinu klasickým dezertem v podobě domácího medovníku? Jeho příprava se možná zdá komplikovaná, ale už po prvním kroku zjistíte, že tomu tak není. Když se budete držet postupu, dostanete tímto dortem své příbuzné do kolen!
Jak na domácí medovník?
Celý postup zabere asi 2 hodiny času, takže je potřeba si přípravu velmi dobře naplánovat. U perníku je potřeba počítat s tím, že se musí nechat minimálně dva dny odležet . A to jak samotné placky, tak kompletně hotový medovník.

Máslo, nebo sádlo?
Ačkoliv se při pečení preferuje použití másla než sádla, u medovníku je to jinak. Sádlo má totiž ve srovnání s máslem jednu nespornou výhodu a tou je trvanlivost. Aby byl medovník vláčný jako z cukrárny, je potřeba jej nechat proležet v chladu nejméně dva dny, takže je potřeba použít takové suroviny, které dlouho vydrží. Díky tomu, že sádlo je čistý živočišný tuk bez obsahu vody, má trvanlivost velmi dlouhou, oproti tomu máslo je mléčný produkt s velmi vysokým podílem vody, což ho činí méně trvanlivým. Medovník bude se sádlem nejenom vláčnější, ale i chuťově vyváženější . Díky sádlu navíc ušetříte!

Podívejte se, jak si snadno a rychle připravit domácí máslo:
A co budete na medovník potřebovat? Na těsto si připravte:
- 500 g hladké mouky
- 1 lžíce jedlé sody
- 100 g moučková cukru
- 2 vejce
- 4 lžíce tekutého medu
- 60 g sádla
- 4 lžíce smetany nebo mléka
Ingredience na krém
- 1 plechovku zkaramelizovaného salka či jiného kondenzovaného proslazeného mléka
- 250 g másla
Příprava krému
Na krém doporučujeme použít karamelové salko, které vám velmi usnadní práci, nemusí ho totiž vařit. Zkaramelizované salko stačí pouze vyšlehat se změklým máslem a na krém je vše hotovo. Samozřejmě lze použít i obyčejné salko nebo jiné kondenzované mléko, to se ale musí předem dvě hodiny vařit v hrnci s vodou, aby zkaramelizovalo. Po vychladnutí plechovku otevřete a vzniklý mléčný karamel šlehačem postupně zašlehejte do změklého másla.
TIP: Pokud použijete tlakový hrnec, zkrátí dobu vaření na polovinu!

Příprava těsta
Příprava těsta probíhá ve vodní lázni, ve které budete všechny suroviny vyšlehávat. Do většího hrnce nalijte hořkou vodu a do vytvořené vodní lázně ponořte mísu. V míse rozehřejte sádlo, k němu poté přidejte cukr, vejce, med a nakonec smetanu - zde lze nahradit i obyčejným mlékem. Míchejte, dokud směs nezhoustne, trvá to asi pět minut. Poté vmíchejte mouku a jedlou sodu a nechte vychladnout. Nejméně práce budete mít s hnětačem těsta, díky němuž bude těsto dokonale vláčné. Těsto nechte nejméně 10 minut odpočinout. Mezitím si připravte 4 kusy pečicího papíru o velikosti plechu.

Pečení
Po 10 minutách těsto rozdělte na 8 dílů. Na pomoučeném vále každý díl rozválejte na tenký plát, ze kterého vytvoříte placky. Zkuste tvořit placky co nejtenčí, pečou se totiž kratší dobu. Placky přendejte na pečicí papír a pečte v předehřáté troubě na 170 ° C. Pečení by mělo trvat zhruba 5 až 7 minut. Jakmile jsou placky upečené, dejte je na rovnou podložku a narovnejte na sobě, aby byly rovné. Nechte je do dalšího dne odležet. Druhý den z každé z nich vyřezejte kruh - velmi dobrou pomůcky je dno dortové formy nebo třeba talíř, který lze na placky položit a kruh podle něho vyříznout. Odřezky rozhodně nevyhazujte! Budou se hodit na kompletní dozdobení dortu.
Vrstvení krému na pláty
Placku natřete krémem a položte na ni druhý plát. Placky skládejte na sebe a postupujte do posledního kousku. Vrchní placku nemažte, tou celý dort zakryjete. Medovník zatižte prkénkem a dejte ideálně na dva dny do lednice odležet.

Finální zdobení
Nejdříve si připravte medovníkovou "drobenku", kterou se dort celý posype: upečené odřezky těsta rozdrobte v mixéru nebo kuchyňském sekači na jemno. Poté celý medovník potřete zbylým krémem. Doporučujeme dort pomazat nejdříve pouze ze stran, poté ho vzít mezi obě dlaně a v míse s rozemletým korpusem ho vyválet. Následně pomažeme i vrchní část a zasypte zbytkem strouhanky. Pro ještě lepší chuťový i estetický dojem můžete ozdobit čokoládou, strouhaným perníkem nebo namletými ořechy.
VIDEO: Zkuste toto čokoládové nebe.