Obložené chlebíčky: Budou zdobit váš stůl i na dnešní Den matek?

video
9. května 2021 • 00:00

Obložené chlebíčky jsou českým evergreenem, který dříve nesměl chybět na žádné oslavě a svou oblibu si od počátku 20. století, kdy byl poprvé připraven, udržel až dodnes. Obložený chlebíček vyplnil mezeru v nabídce mezi jednohubkou a obloženým chlebem, a ačkoli se od svého vzniku tato lahůdka přeci jen o trochu zvětšila, její podoba zůstává prý od chvíle, kdy ji pražský lahůdkář Jan Paukert poprvé připravil, nezměněna.

Nadýchaný plátek veky, bramborový salátek, vepřová šunka, vajíčko, červená paprika, okurka a kadeřavá petrželka. To je asi ta nejklasičtější podoba obloženého chlebíčku, který jsme si tolik oblíbili. Zdá se proto být až neuvěřitelné, že československé státní normy dříve popisovaly téměř sto druhů této chlazené lahůdky. Dnes získávají obložené chlebíčky samozřejmě stále nové a nové podoby. Mění se jejich vzhled i chuť, ať již je to inspirací v zahraniční kuchyni, přílivem nových a dostupných surovin, vlivem módních gastronomických trendů nebo snahou stravovat se „zdravěji“. 

Tradiční je ale tradiční, a tak většina z nás v záplavě rozmanité nabídky stejně sáhne po klasice se salátkem nebo máslem a šunkou. Mezi ty nejoblíbenější míchané saláty patří pochoutkový, vlašský, který si můžete připravit podle receptu níže, a nebo již zmíněný bramborový, jenž si můžete zhotovit dle našeho video receptu a porovnat, v čem se ta vaše receptura na lahůdku se základem z vařených brambor liší nebo v čem je dokonce ještě lepší! 

Chlebíčky bez majonézy nejsou to pravé. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou majolku z mixéru >>>

Na chlebíčky se ale samozřejmě hodí také mnoho jiných nátěrek, jako jsou jednoduchá česneková, salámová s vejci, hermelínová, křenová nebo rybičková pomazánka. A jelikož se fantazii meze nekladou, i při zdobení se můžete nechat vést svými chutěmi a chlebíčky obložit šunkami, pikantními salámy, uzeným masem, mnoha druhy sýrů a zeleniny, jak hrdlo ráčí.

Vlašský salát podle ČSN

Uzeninový salát s vařenými brambory a zeleninou, spojený majonézou. Brambory a zelenina jsou v pravidelných tvarech nudliček nebo kostek, salám ve tvaru nudliček. Salát musí mít svěží vzhled, musí být lehký, kyprý, dostatečně spojený majonézou, konzistence všech složek je přiměřeně měkká. Vůně a chuť jsou příjemné, vyrovnané.

Suroviny na vlašák:

Na 300 g salátu

Doba přípravy: 20 minut

  • 105 g brambor předem uvařených ve slupce
  • 68,50 g měkkého salámu, např. dietní, junior apod.
  • 27 g nakládaných okurek
  • 6 g sterilovaného hrášku bez nálevu
  • 6,60 g celeru
  • 14,50 g mrkve
  • 6 g plnotučné hořčice
  • 0,15 g mletého pepře
  • 4,50 g octa
  • 0,15 g worcestrové omáčky
  • 60 g majonézy
  • 3 g cukru krupice
  • 3 g soli

Postup na salát:

Brambory uvařené ve slupce oloupejte zatepla a nechte je vychladnout. Vychladlé brambory rozkrájejte na stejnoměrné nudličky nebo kostky, přidejte stejně tvarované okurky a vařenou zeleninu, salám nakrájený na nudličky, hrášek bez nálevu a vše spojte majonézou, smíchanou s hořčicí a octem. Salát osolte, oslaďte, okořeňte a lehce promíchejte.

Když není čas

Pokud ale nemáte času nazbyt, můžete připravit pohoštění v podobě obloženého talíře. Studené obložené mísy se staly oblíbenými zejména díky své pestré nabídce lahůdek v podobě mnoha druhů sýrů, uzenin a zeleniny. A když doplníte stůl navíc ještě mísou čerstvého ovoce, přijde si na své dozajista každý. 

Autor: VDŠ