Domácí pečivo jako z pekárny: Rohlíky, veka i bagety

20. ledna 2018 • 00:00

Jen si to představte: Ještě horké a křupavé domácí housky právě vytažené z trouby,  namazané máslem a domácí marmeládou – existuje snad lepší snídaně pro chladné zimní ráno? Pro to nejvoňavější pečivo už nemusíte do pekárny, zvládnete ho sami levou zadní a ingredience už doma máte.

Voňavé a domácí 

Domácí housky nebo rohlíky nejsou nijak složité a vše, co potřebujete, najdete v každé kuchyni, navíc se s nimi pečivo ze supermarketu nedá ani srovnávat. Pro začátek doporučujeme vyzkoušet recept na rohlíky z domácí pekárny, ale stejně vynikající budou i housky pečené v troubě. Vaše pomazánkové experimenty zase posune o úroveň výš recept na vláčnou domácí veku

Že pečivo a shazování vánočních kil nejdou dohromady? Nesmysl. Spousta lidí sice při dietě lepek vynechává, dlouhodobě efektivnější je ale vybrat správné pečivo. Jaké pečivo je pro vaše tělo nejlepší, se dozvíte ve článku na Dáma.cz.

Domácí housky máte hotové zhruba za hodinu – a to včetně kynutí Domácí housky máte hotové zhruba za hodinu – a to včetně kynutí • Autor: istock

Bagety jako z Paříže

Křupavé francouzské bagety vám s tímto jednoduchým hrníčkovým receptem půjdou jako po másle. Jen nezapomeňte bagety udělat rovnoměrné, aby se dobře propékaly, a neklást je na plech příliš blízko k sobě. K vínům, sýrům a paštikám budou chutnat nepřekonatelně.

 

Bagety Bagety • Autor: istockphoto.com

Staročeský domácí chléb

Ani pro ten nejkřupavější a nejvláčnější chléb nemusíte do obchodu, zvládne ho i vaše trouba. Chleba bude ještě lepší, přidáte-li do těsta olivy, smaženou cibulku nebo třeba trochu česneku. Ani domácího kvásku se bát nemusíte, přečtěte si tipy, jak na domácí kvásek .

Mandle, lněná, dýňová, chia, slunečnicová semínka nebo mrkev – to vše vám pomůže udělat z chleba kulinářský zážitek. Pro začátek vyzkoušejte recept na domácí slunečnicový chleba, ale nezapomeňte – fantazii se meze nekladou. 

Do chleba se skvěle hodí nejen dýňová semínka, ale i dužina Do chleba se skvěle hodí nejen dýňová semínka, ale i dužina • Autor: istock

K pivu i k snídani

I s pivními rohlíky si poradíte hravě, uvidíte, že pokud je navíc zapečete se sýrem a slaninou, neodolá nikdo. Pivní těsto se stejně dobře hodí na preclíky nebo "opilé šneky". 

Dáváte dětem tmavé pečivo? Chyba! Přečtěte si 7 omylů o dětech a jídle.

Rohlíky na ráno i preclíky na večer. Pivní těsto má mnoho využití Rohlíky na ráno i preclíky na večer. Pivní těsto má mnoho využití • Autor: istock

Autor: Kristina Hamplová