Grilovací sezóna končí, začíná ta uzenářská

22. října 2018 • 00:00
Prezentace klienta • 

Jakmile se venku ochladilo, byl to vždy signál k tomu, že mohou začít zabijačky a s nimi se rozjela i uzenářská sezóna. Dnes se už vepříci nechovají ani na vesnicích. A když, tak je to doslova anomálie. Přestalo se i udit. Což je škoda. Protože s domácí udírnou si lze vykouzlit neuvěřitelné speciality.

Domácí klobásky nic nenahradí

Tradičně se samozřejmě udí především maso a masné výrobky. Domácí klobásky z králíků (a ti se ještě na vesnicích chovají), jsou skutečná delikatesa. Samozřejmě králičí maso je suché, takže k němu budeme muset dokoupit i nějaké méně libové kousky z vepříka. Přesto jsou králičí klobásy vyhlášené právě díky své suchosti. Když do nich ještě přidáte hodně, skutečně hodně, sušené papriky, téměř je nepoznáte od tradiční maďarské Čabajky. No není škoda, že udírny vymizely z našich domů a zahrad?

Od uzeného masa až po uzené máslo

Uzené maso se dá v obchodech sice už konečně koupit bez různých „křehčení“, a tak zas chutná jako to, co si pamatujeme z dětství. Přesto si však doma dokážete maso vyudit sami jako chuťovku. Třeba na speciálním ovocném dřevu, které mu dodá specifické aroma.

Podobně je to se špekem. Skvělý je uzený paprikový špek, ale vyrobit si lze i uzené máslo. Nejde o skutečné máslo. Vyrábí se z dobře vyuzeného a nasoleného bůčku. Mimochodem, zkuste jej někdy na čerstvém chlebu zkombinovat se švestkovými povidly v druhé vrstvě, do kterých jste přidali špetku chilli a decentně medu. Prostě delikatesa!

Když se udí, tak se udí – třeba i vajíčka

Vyudit si doma lze i lahůdky k víkendovému obědu. Třeba uzená vajíčka jako předkrm s bylinkovou pastou – nejenže perfektně chutnají, ale i vypadají. K hlavnímu chodu pak servírujte uzené brambory. Jak na ně? Hodí se především ty mladé. Pokud je už nemáte, použijte menší brambory bez slupky a ponechte je v udírně cca hodinku. Mladé brambory se udí i se slupkou.

Udit už se oplatí po novém

Uzení dnes nabízí i nové chutě. Moderní domácí udírny jsou velice často na elektřinu a vůbec v nich nepotřebujete klasicky zatápět. Dřevo se do udírny dodává pouze pomocí speciálních briket. Ty nabízí uzení se speciálními příchutěmi. Kvůli jabloňové chuti už nemusíte na zahradě porážet jabloň, ani nakupovat drahé bukové, javorové či dubové dřevo. A ochutnat máte možnost i uzeniny vyuzené na dřevu hickory nebo pekanu. Takže dobrou chuť!