Houby a recepty z nich: Smaženice, polévka i čalamáda

3. října 2017 • 12:00

Houbová sezóna je v plném proudu. Nevíte, co dělat s čerstvou úrodou z lesa? Možností, jak využít houby při vaření, je spoustu! Připravili jsme pro vás 15 tipů, jak s houbami naložit, ať už s houbami sušenými nebo čerstvými. Přečtěte si, jaké pochoutky se dají připravit z hub!

 

Houbová smaženice

Smaženice je podzimní houbovou klasikou, kterou zvládne naprosto každý. Smaženici lze připravit z jakéhokoliv druhu hub (samozřejmě jen z těch, které znáte), můžete je smažit na másle i na sádle. S máslem bude smaženice jemnější, ale i na sádle bude její chuť dokonalá. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu s vejci!

Houbová smaženice Houbová smaženice • Autor: iStock

Houbový guláš

Houbový guláš patří mezi ty nejoblíbenější způsoby úpravy lesních hub. Je velmi snadný, rychle připravený a navíc levný. Zkuste osvědčený recept na houbový guláš na špeku s paprikou! Jako přílohu k němu doporučujeme chléb nebo těstoviny.

Houbový guláš Houbový guláš • Autor: iStock
 

Hovězí maso na houbách

Pro masožravce pak nabízíme variantu houbového guláše s hovězím masem a slaninou. Podávejte s rýží nebo s knedlíkem.

Houby a hovězí je kombinace, která funguje skvěle! Houby a hovězí je kombinace, která funguje skvěle! • Autor: iStock

Houbové karbanátky

Vegetariáni určitě ocení houbové karbanátky bez masa. Výběr hub do karbanátků je na vás a na tom, co v lese zrovna najdete. Výborná je také hlíva ústřičná. Vyzkoušejte náš recept, podle kterého se vám houbové karbanátky zaručeně povedou!

Houbové karbanátky Houbové karbanátky • Autor: iStock

Houbová polévka

To by nebyl ten správný podzim, kdybyste z čerstvých hub nepřipravili sytou houbovou polévku. Tato fantastická houbová polévka je krásně krémová a v chladném počasí velmi dobře zasytí.

Houbová polévka Houbová polévka • Autor: iStock
 

Kulajda

Pokud máte chuť na něco kyselejšího, vrhněte se na houbovou kulajdu. Je sytá natolik, že ji můžete podávat i jako samostatný hlavní chod!

Kulajda Kulajda • Autor: iStock

Bramboračka s houbami

Pokud vám syté smetanové polévky moc neříkají, zkuste houbovou bramboračku plnou kořenové zeleniny. Skvělá polévka, ve které můžete využít jak čerstvé, tak i sušené houby!

Bramboračka s houbami Bramboračka s houbami • Autor: iStock
 

Houbová omáčka

Sušené houby jsou skvělým pomocníkem i v různých houbových omáčkách. Houbová omáčka je výborným obědem i večeří, lze ji podávat s rýží, těstovinami i s houskovým knedlíkem. Jako jedna z mála omáček je velmi chutná i bez smetany!

Houbová omáčka Houbová omáčka • Autor: iStock

Houbová čalamáda

Pokud se vám kromě hub doma urodilo i velké množství paprik, rozhodně vyzkoušejte tuto čalamádu. Hodí se skoro ke všemu! Je skvělá k těstovinám i jako omáčka na maso.

Čalamáda Čalamáda • Autor: iStock

Houbový kuba

Věděli jste, že houby kdysi hlavně v chudých rodinách nahrazovaly maso? Jestli máte náladu na nějaký klasický starý český recept, zkuste houbového kubu. Je výborný a dá se připravit jak z čerstvých, tak i sušených či mražených hub.  

Houbový kuba Houbový kuba • Autor: iStock

Houbové řízky

Jaké je nejoblíbenější houbové jídlo těch pravých houbařů? Jednoznačně houbové řízky. K těm jsou nevhodnější velké pravé hřiby, bedly, růžovky nebo holubinky. Podívejte se na jejich úpravu s kořením!

Z nasbíraných hub můžete udělat řízky, ale také je obalit jenom tak samotné Z nasbíraných hub můžete udělat řízky, ale také je obalit jenom tak samotné • Autor: iStock
 

Podívejte se na video s šéfkuchařem Radkem Davidem, který připravuje skvělý salát s houbami a kuřetem:

Video se připravuje ...

Houbová paštika

Jestli chcete své známé na nějaké slavnostnější příležitosti překvapit, připravte houbovou paštiku. I když zde není ani kousek jater, určitě je nezklamete! Hodí se jako večerní dip k pečivu a k vínu.

Houbová paštika Houbová paštika • Autor: časopis F.O.O.D.
 

Houbové škvarky

Jsou pro vás klasické škvarky moc tučné? Zkuste variantu houbových škvarků z václavek! Jsou chutné na chlebu, ale i jen tak samotné, k večernímu zobání.

Z čerstvých hub snadno připravíte i škvarky Z čerstvých hub snadno připravíte i škvarky • Autor: Profimedia
 

Zavařování hub

A pokud je hub více než mnoho, dejte se do zavařování! Vyzkoušejte náš osvědčený recept na zavařené houby, při kterém se houby nerozvaří!

Zavařené houby Zavařené houby • Autor: iStock
 

Houby na kyselo bez zavařování

Nakládání hub je ještě šetrnější metoda, jak uchovat dary lesa i několik měsíců. Zkuste houby naložit podle našeho receptu nakyselo. Doporučujeme využít jen zdravé, pevné a spíše mladší houby, staré a rozměklé raději nechte v lese. Můžete si být jistí, že jejich tvar a struktura zůstanou stejné!

Houby můžete zavařit i naložit! Houby můžete zavařit i naložit! • Autor: iStock

Autor: Tereza Langmajerová