Houbová sezóna je v plném proudu. Nevíte, co dělat s čerstvou úrodou z lesa? Možností, jak využít houby při vaření, je spoustu! Připravili jsme pro vás 15 tipů, jak s houbami naložit, ať už s houbami sušenými nebo čerstvými. Přečtěte si, jaké pochoutky se dají připravit z hub!
Houbová smaženice
Smaženice je podzimní houbovou klasikou, kterou zvládne naprosto každý. Smaženici lze připravit z jakéhokoliv druhu hub (samozřejmě jen z těch, které znáte), můžete je smažit na másle i na sádle. S máslem bude smaženice jemnější, ale i na sádle bude její chuť dokonalá. Vyzkoušejte ji podle našeho receptu s vejci!
Houby a hovězí je kombinace, která funguje skvěle!
• Autor:
iStock
Houbové karbanátky
Vegetariáni určitě ocení houbové karbanátky bez masa. Výběr hub do karbanátků je na vás a na tom, co v lese zrovna najdete. Výborná je také hlíva ústřičná. Vyzkoušejte náš recept, podle kterého se vám houbové karbanátky zaručeně povedou!
Houbové karbanátky
• Autor:
iStock
Houbová polévka
To by nebyl ten správný podzim, kdybyste z čerstvých hub nepřipravili sytou houbovou polévku. Tato fantastická houbová polévka je krásně krémová a v chladném počasí velmi dobře zasytí.
Sušené houby jsou skvělým pomocníkem i v různých houbových omáčkách. Houbová omáčka je výborným obědem i večeří, lze ji podávat s rýží, těstovinami i s houskovým knedlíkem. Jako jedna z mála omáček je velmi chutná i bez smetany!
Houbová omáčka
• Autor:
iStock
Houbová čalamáda
Pokud se vám kromě hub doma urodilo i velké množství paprik, rozhodně vyzkoušejte tuto čalamádu. Hodí se skoro ke všemu! Je skvělá k těstovinám i jako omáčka na maso.
Jaké je nejoblíbenější houbové jídlo těch pravých houbařů? Jednoznačně houbové řízky. K těm jsou nevhodnější velké pravé hřiby, bedly, růžovky nebo holubinky. Podívejte se na jejich úpravu s kořením!
Z nasbíraných hub můžete udělat řízky, ale také je obalit jenom tak samotné
• Autor:
iStock
Podívejte se na video s šéfkuchařem Radkem Davidem, který připravuje skvělý salát s houbami a kuřetem:
Nakládání hub je ještě šetrnější metoda, jak uchovat dary lesa i několik měsíců. Zkuste houby naložit podle našeho receptu nakyselo. Doporučujeme využít jen zdravé, pevné a spíše mladší houby, staré a rozměklé raději nechte v lese. Můžete si být jistí, že jejich tvar a struktura zůstanou stejné!