Štědrovečerní menu v klidu a bez karambolů? Tipy a triky, jak na to

24. prosince 2020 • 05:00

Máte pocit, že na rybí polévce, smaženém řízku, rybě a bramborovém salátu se nedá nic zkazit? To byste se divili! Sepsali jsme pro vás praktické tipy těch nejlepších kuchařů, díky kterým vaši štědrovečerní večeři dovedete k dokonalosti.

Rybí polévka s lehkostí

Základem chutné štědrovečerní polévky je silný rybí vývar. Pokud děláte vývar pro celou rodinu, jedna hlava vám na něj ale stačit nebude. Čím víc skeletů a odřezků budete mít, tím bude vývar chutnější. Nebojte se proto poptat se v rybárně nebo u prodejců kaprů, zda vám nějaké přebytky neprodají. Hodit se vám budou i jikry a mlíčí.

Jak udělat rybí polévku

Před tím, než se pustíte do přípravy vývaru, pečlivě pod tekoucí vodou několikrát všechny rybí části opláchněte, abyste je zbavili veškerého slizu, krve a dalších nečistot, které by vývar zakalily. Ze stejného důvodu z hlavy nebo hlav odstraňte oči a žábry. Očištěné a opláchnuté jikry a mlíčí si nechte mimo, uvařte je zvlášť v mírně osolené vodě doměkka a přidejte až do hotové polévky.

Do rybího vývaru nezapomeňte kromě zeleniny přidat také bobkový list, celý pepř a celé nové koření. Chybět samozřejmě nemůže ani cibule, tu ale neloupejte, jen ji opláchněte a celou i se slupkou nebo maximálně rozpůlenou vhoďte do hrnce. Díky ní zůstane vývar čirý a navíc bude mít výraznější chuť.

Vše zalijte vodou, přidat můžete také bílé víno, přiveďte k varu a pak plamen stáhněte, aby voda v hrnci jen probublávala. Jakmile se na povrchu začne tvořit pěna, sbírejte ji naběračkou, aby vývar nezakalila. Rybí vývar na rozdíl od jiných nevařte příliš dlouho, čtvrt hodinka stačí, pak už ho jen pod pokličkou nechte na sporáku dojít. Hotový pak přeceďte přes sítko a nejlépe ještě jednou přes plátýnko. Z kostí oberte maso a nezapomeňte na hlavu, kde je ho také spousta. Pak už je jen na vás, jestli necháte polévku čirou, nebo ji máte raději zahuštěnou cibulkovou jíškou.

Bramborový salát chce ty správné brambory

Chybět nemůže ani domácí bramborový salát. Bez něj by to snad ani nebyly ty pravé Vánoce. Jak ho ale připravit tak, aby zachutnal všem? Základem jsou ty správné brambory. I když salát se dá v podstatě připravit z jakýchkoliv brambor, na ten nejlepší potřebujete salátovou odrůdu. V obchodech bývá označena jako varný typ A. Brambory obsahují méně škrobu, proto se nerozváří, dužnina je pevná, není moučná, naopak je nádherně lojovitá, takže se nerozpadne ani následně při míchání salátu.

Zeleninu vždy použijte čerstvou, jen ji do měkka povařte v octovém nálevu a prudce zchlaďte co nejstudenější vodou, aby neztratila barvu. Cibuli můžete použít kteroukoliv, bílá a červená jsou sladší. Druhá jmenovaná navíc dodá salátu další barvu. Pokud nemáte vy nebo třeba děti rádi štiplavou chuť cibule, můžete ji pokrájenou v cedníku přelít horkou vodou. Spařená už nebude tak ostrá a navíc vám nebude do salátu, který vám zbude na Štěpána, zbytečně pouštět vodu.

Domácí majonéza je hračka

Myslíte, že vám k dokonalosti chybí už jen čerstvá domácí majonéza? Nemusíte mít obavy. Její příprava je skutečně snadná. Hotovou ji budete mít se vším všudy za pár minut. A potřebovat budete jen žloutky, olej a na dochucení trochu hořčice, špetku soli a pepře a pár kapek citronové šťávy. Vyšlehat ji můžete buď ručně metličkou, nebo použijte tyčový mixér. Aby se vám ale majonéza stoprocentně povedla, zapamatujte si, že suroviny musí mít stejnou, pokud možno pokojovou teplotu.

Nepřekonatelné řízky

Nezáleží na tom, zda budete obalovat kapra, nebo řízky vepřové, kuřecí, či třeba telecí. Postup na dokonalý trojobal je stejný. Potřebovat budete jen strouhanku, nejlépe čerstvě namletou domácí, hladkou mouku a čerstvě rozklepnutá vajíčka. Vejce nešlehejte, jen je vidličkou několikrát prohrábněte. Neřeďte je ani vodou, ani mlékem.

Maso nejdřív obalte v mouce, následně ve vajíčku a nakonec ve strouhance. Tou ho ale spíš jen tak zlehka posypávejte. Rozhodně strouhanku nepřitlačujte rukou. Je potřeba, aby zůstala nadýchaná a při smažení do sebe zbytečně nenasákávala příliš tuku.

Obalené řízky nikdy nepokládejte na sebe, vždy jen vedle sebe, třeba na velké kuchyňské prkénko. Nikdy také maso neobalujte předem, vždy až těsně před smažením. Strouhanka by totiž navlhla a maso se vysušilo. A zapamatujte si také, že úplně stačí jedna vrstva trojobalu.

Podívejte se, jak na smaženého kapra

Video se připravuje ...

Jak nejlépe smažit řízky?

Řízky by měly plavat. Vždy je smažte ve vyšší, alespoň dvoucentimetrové vrstvě tuku, na každé straně asi 3–5 minut dozlatova. Použít můžete přepuštěné máslo, sádlo, ale i řepkový olej. Nedávejte jich na pánev moc, rozehřátý tuk by se zchladil, trojobal by se rychle nezasmahl a začal by opadávat. Během smažení do nich nepíchejte, aby vám šťáva z masa nevytekla. Řízky také zbytečně neotáčejte, stačí jen jednou. Pozor si dejte i na přepálený tuk! Když začne hnědnout, bez milosti ho vyměňte.

Řízek do vody? Bizarní trik hospodyněk

Dozlatova osmažené řízky nechte okapat a papírovým ubrouskem nebo papírovou kuchyňskou utěrkou opatrně odsajte přebytečný tuk. Vyzkoušet také můžete fígl některých hospodyněk a řízky vyjmuté z oleje okamžitě asi na 2 vteřiny ponořit do vroucí vody a rychle vyjmout. Zbaví se přebytečného oleje a přitom zůstanou křupavé. Osmažené řízky neskládejte na sebe, zvlhly by a strouhanka by ztratila tu báječnou křupavost. Ihned po usmažení je podávejte.

Autor: Lenka Chvostová