Recepty z mletého masa: 6 bezkonkurenčně nejlepších obědů

18. října 2022 • 12:00

Mleté maso má dvě hlavní výhody. Je rychle hotové a seznam skvělých receptů z něj je nevyčerpatelný. Vybrali jsme oblíbené i méně časté úpravy pro vaši inspiraci. Od receptu na holandský řízek přes čevapčiči a masové koule až po vesnický páj nebo sekanou Wellington.

Chilli con carne

Oddejte se báječné chuti chilli con carne s kořeněnými oříšky a fetou v zelené kukuřičné placce. Tenké placky z kukuřičné mouky, kadeřávku a bylinek naplněné směsí orestovaného hovězího masa, červených fazolí a kukuřice si zamilujete. Navrch je posypte rozdrobeným sýrem feta a oříšky.  

Čevabčiči

Video se připravuje ...

Při zmínce o čevabčiči se nám všem jistě vybaví vzpomínky na školní jídelnu. Původně se jednalo o srbské národní jídlo, které u nás za ta léta už tak trochu zdomácnělo. Opečené šištičky z mletého masa okořeněné paprikou, cibulí a česnekem si můžete připravit v pohodlí vašeho domova. Servírujte je s hranolky z brambor nebo batátů. Tradiční čevapčiči bývá podáváno ještě s ajvarem – srbskou čalamádou.

Holandský řízek a šťouchané brambory

Všemi oblíbené řízky se odedávna těší velké oblibě nejen v českých rodinách. Zkuste k obědu připravit holandský řízek a šťouchané brambory, kterými jistě potěšíte všechny strávníky. Šťavnatou verzí klasického řízku může být právě řízek z mletého masa s voňavým sýrem gouda, obalený a osmažený na přepuštěném másle. Spolu se šťouchanými bramborami s cibulkou, pórkem a petrželkou vznikne na talíři naprostá fantazie.

Troufáte si i na nové experimenty, které neznáte? Inspirujte se recepty z mletého masa ZDE >>>

Koule z kuřecího masa v kokosovém mléce

Typický pokrm, který k nám připutoval až z východní Asie. To jsou skvostné koule z kuřecího masa v kokosovém mléce. Nebojte se trochu experimentovat a vyzkoušejte voňavé pečené kuličky z mletého kuřecího masa s restovanými paprikami, zalité jemnou omáčkou z kokosového mléka a tomatového pyré. Nejlépe si tento kousek Asie vychutnáte s jasmínovou rýží.

Vesnický páj (cottage pie)

Pokud ještě neznáte jednoduchý pokrm z Anglie, právě teď je vhodná doba na přípravu originálního vesnického páje (cottage pie). Je totiž nejen vynikající, ale také vás skvěle zahřeje během chladnějších dní. Směs mletého masa a zeleniny zapečená pod bramborovou kaší vás zaručeně svou neotřelou chutí překvapí.

Hovězí sekaná Wellington

Svíčkovou Wellington jistě dobře znáte. Levnější, a přesto chutná alternativa může být hovězí sekaná Wellington. Mleté hovězí maso obalené blanšírovaným špenátem a na másle podušenými žampiony, ovoněnými česnekem, to vše v kabátku z listového těsta nejen zní, ale i chutná dokonale. A jako příloha postačí zeleninový salátek.

Autor: red, TR