Řízek v housce na způsob holandského s domácí tatarkou: Zahřešte si na úrovni
Máte rádi burgery? Dopřejte si hříšně dobrý oběd nebo večeři v podobě holandského řízku z telecího masa v housce. Nejlépe si ho vychutnáte s pravou domácí tatarkou a nakládanými okurkami. Tento originální burger podle Koko mile překvapí i ty nejnáročnější!
Holandský řízek v housce
Příprava: 35 minut
Počet porcí: 2
Suroviny:
- 200 g telecího mletého masa na burger
- 2 tlusté plátky poctivé anglické slaniny
- 4 lístky čerstvé šalvěje
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 25 ml šlehačky (30 % tuku)
- hrst najemno nakrájené petrželky
- 60 g goudy (nebo ementálu, čedaru)
- 10 g parmezánu nebo pecorina
- 2 malé burgerové housky
- olej na smažení
- velká nakládaná okurka
- směs salátových lístků podle chuti
Tohle je klasika! Recept a videonávod na nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli.
Suroviny na trojobal:
- hladká mouka
- vejce + trochu šlehačky + sůl
- strouhanka klasická (případně smíchaná s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky)
Postup:
1. Nakrájejte slaninu a začněte ji na pánvi nahřívat. Orestujte ji a přidejte k ní šalvěj.
2. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte slaninu s šalvějí, trochu vychlazené šlehačky, najemno nakrájenou petrželku, nastrouhaný tavitelný sýr (gouda, pecorino, parmezán). Všechno smíchejte a dejte odpočinout do ledničky.
3. Připravte si trojobal: hladkou mouku, osolené a rozkvedlané vajíčko se šlehačkou, strouhanku (smíchanou třeba s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky).
4. Rozřízněte burgerovou housku, lehce ji opečte na pánvi a vložte do trouby předehřáté na 70 °C.
5. Vytvarujte maso na větší průměr, než má houska. Obalte v trojobalu.
6. Do pánve, kde jste restovali slaninu, přidejte půlcentimetrovou vrstvu oleje na smažení a řízky pozvolna smažte asi tři minuty z každé strany.
7. Pomažte spodní stranu housky domácí tatarkou, vložte nakládané okurky nakrájené najemno, potom odpočatý holandský řízek, trochu rukoly, polníčku. Tatarka přijde i na vrchní stranu housky.
Domácí tatarka
K naprosté dokonalosti dovede holandský řízek v housce domácí tatarka. Je to jednoduché a rychlé. Hotovo budete mít do deseti minut!
Suroviny:
- 2 větší nakládané okurky
- 3 lžičky kaparů ve slaném nálevu
- 4 kolečka nakládaných papriček jalapeňos
- 1 šalotka nebo jarní cibulka
- větvička čerstvé petrželky
- ½ stroužku česneku
- 1–2 lžičky citronové šťávy
- čerstvě mletý pepř
- případně sůl, pokud je potřeba
- asi 8–10 vrchovatých lžic domácí majonézy
Postup:
1. Nejdříve si připravte domácí majonézu. Můžete samozřejmě použít i kupovanou.
2. Do mixéru dejte nakládané okurky, kapary, šalotku nebo jarní cibulku, česnek, trochu petrželky, nakládané jalapeños.
3. Vše rozmixujte. Dolaďte pepřem, citronovou šťávou, případně špetkou soli dle chuti.