Řízek v housce na způsob holandského s domácí tatarkou: Zahřešte si na úrovni

18. března 2021 • 00:00

Máte rádi burgery? Dopřejte si hříšně dobrý oběd nebo večeři v podobě holandského řízku z telecího masa v housce. Nejlépe si ho vychutnáte s pravou domácí tatarkou a nakládanými okurkami. Tento originální burger podle Koko mile překvapí i ty nejnáročnější! 

Holandský řízek v housce

Příprava: 35 minut

Počet porcí:

Suroviny:

  • 200 g telecího mletého masa na burger
  • 2 tlusté plátky poctivé anglické slaniny
  • 4 lístky čerstvé šalvěje
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • 25 ml šlehačky (30 % tuku)
  • hrst najemno nakrájené petrželky
  • 60 g goudy (nebo ementálu, čedaru)
  • 10 g parmezánu nebo pecorina
  • 2 malé burgerové housky  
  • olej na smažení
  • velká nakládaná okurka
  • směs salátových lístků podle chuti  

Tohle je klasika! Recept a videonávod na nejlepší holandský řízek, jaký jste kdy jedli.

Suroviny na trojobal:

  • hladká mouka
  • vejce + trochu šlehačky + sůl
  • strouhanka klasická (případně smíchaná s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky)

Postup:

1. Nakrájejte slaninu a začněte ji na pánvi nahřívat. Orestujte ji a přidejte k ní šalvěj.

2. Mleté maso osolte, opepřete, přidejte slaninu s šalvějí, trochu vychlazené šlehačky, najemno nakrájenou petrželku, nastrouhaný tavitelný sýr (gouda, pecorino, parmezán). Všechno smíchejte a dejte odpočinout do ledničky.

3. Připravte si trojobal: hladkou mouku, osolené a rozkvedlané vajíčko se šlehačkou, strouhanku (smíchanou třeba s panko strouhankou nebo kukuřičnou s lupínky).

4. Rozřízněte burgerovou housku, lehce ji opečte na pánvi a vložte do trouby předehřáté na 70 °C.

5. Vytvarujte maso na větší průměr, než má houska. Obalte v trojobalu.

6. Do pánve, kde jste restovali slaninu, přidejte půlcentimetrovou vrstvu oleje na smažení a řízky pozvolna smažte asi tři minuty z každé strany.

7. Pomažte spodní stranu housky domácí tatarkou, vložte nakládané okurky nakrájené najemno, potom odpočatý holandský řízek, trochu rukoly, polníčku. Tatarka přijde i na vrchní stranu housky.

Domácí tatarka

K naprosté dokonalosti dovede holandský řízek v housce domácí tatarka. Je to jednoduché a rychlé. Hotovo budete mít do deseti minut!

Suroviny:

  • 2 větší nakládané okurky
  • 3 lžičky kaparů ve slaném nálevu
  • 4 kolečka nakládaných papriček jalapeňos
  • 1 šalotka nebo jarní cibulka
  • větvička čerstvé petrželky
  • ½ stroužku česneku
  • 1–2 lžičky citronové šťávy
  • čerstvě mletý pepř
  • případně sůl, pokud je potřeba
  • asi 8–10 vrchovatých lžic domácí majonézy

Postup:

1. Nejdříve si připravte domácí majonézu. Můžete samozřejmě použít i kupovanou.

2. Do mixéru dejte nakládané okurky, kapary, šalotku nebo jarní cibulku, česnek, trochu petrželky, nakládané jalapeños.

3. Vše rozmixujte. Dolaďte pepřem, citronovou šťávou, případně špetkou soli dle chuti.

Inspirujte se také dalšími recepty na skvělé dipy a pomazánky

Autor: DF