Štědrovečerní večeře: 30 nejkrásnějších stolů a servírování pro inspiraci

23. prosince 2020 • 00:15

Prostírání vánočního stolu je už od pradávna spojeno s mnoha tradicemi a zvyky. Málokdo už dnes například obepíná stůl provazem nebo řetězem, ale stále jsou věci, bez kterých se naše štědrovečerní tabule zkrátka neobejde. 

 

Tradičně se v Čechách věnovala prostírání vánočního stolu velká pozornost. Dříve se stůl kolem dokola obepínal řetězem nebo provazem, který měl rodinu ochránit a udržet pohromadě. Na každý roh stolu se pokládala věc s konkrétní symbolikou, třeba pecen chleba, aby měla rodina i v nadcházejícím roce co do úst.

Přestože se způsob prostírání změnil, i dnes můžeme podobnou symboliku najít v jiných zvyklostech, jako je půlení jablka, kdy hvězda v jadřinci značí, že se všichni za rok znovu sejdou ve zdraví. Usušené šupiny z kapra se dávají pro dostatek peněz, proto je nezapomeňte schovat pod talíř.

Barvy Vánoc 2020

Klasikou zůstává kombinace červené a zlaté nebo tmavě zelené. Barvou letošní sezóny je temně modrá, zkombinovaná se září světélek jako noční obloha. Vede taky jemná růžová nebo bílá v kombinaci s pastelovými barvami.

Štědrovečerní tabule by měla podtrhnout styl celého interiéru, a protože méně je více, bohatě postačí 2–3 barvy.

Velikost a tvar stolu

Velikost, tvar i materiál, ze kterého je stůl vyroben, budou základem pro plánování vašeho prostírání a výzdoby. Každý by měl mít k jídlu dostatek místa, proto pokud máte stůl u zdi a očekáváte větší počet hostů, zvažte, zda jej na vánoční večeři neposunete do prostoru. 

Pokud máte stůl podlouhlý, bude mu lépe slušet třeba běhoun, zatímco kruhový bude vyžadovat ubrus pro kulaté stoly. Mnoho stolů z hezkých materiálů může klidně zůstat bez ubrusu a postačí hezké ubrousky a další dekorace. 

Vánoční prostírání

Slavnostní prostření si zaslouží látkový ubrousek, do kterého případně můžete zabalit příbory a ozdobit třeba čerstvou jehličnatou větvičkou. Při rozložení příborů dbejte na to, aby byly nachystané v pořadí chodů, ke kterým jsou určené – nejblíže k talíři patří příbory posledního chodu. Při přípravě talířů se zakládá nejprve velký na hlavní chod, na něj pak menší předkrmový.

Věnce, svíčky a další ozdoby

Ozdob, které můžete použít pro zkrášlení vašeho stolu, je nespočet. Adventní věnec bude vypadat hezky uprostřed kulatého i čtvercového stolu. Pokud máte ozdobné větvičky, šišky nebo jiný přírodní materiál, určitě ho využijte. Na vánoční stůl se hodí i čerstvé květiny, zkuste třeba frézie. Vánoční ozdoby a nazdobené perníčky mohou vyplnit volná místa na velkých stolech. U svíček a dalších voňavých doplňků dejte pozor na to, aby nebyly příliš aromatické a nenarušovaly vůni jídla.

Servírování vánoční večeře

Složení štědrovečerní večeře se postupem času také změnilo, společně se změnou životního stylu. Dnes většinou dominuje rybí polévka, různé druhy ryb nebo řízků a bramborový salát.

Aby vše proběhlo hladce, zvažte předem, zda chcete jídla nandávat z větších nádob na stole, nebo je nosit už naservírovaná na talířích. Pro nandávání u stolu by měl být dostatečný prostor a také připravené vhodné náčiní. Servírovací nádoby, jako jsou mísa na polévku nebo salát, mohou být také skvostnou ozdobou vaší vánoční tabule.

Autor: MM