Je vám zima? Vsaďte na potraviny, které vás zahřejí zevnitř

8. ledna 2024 • 00:07

Chladnější počasí si žádá teplejší oblečení. Jenže někdy prostě nestačí, že si vezmete svetr a teplou bundu. K tomu, aby vám bylo i v chladných dnech fajn, vám pomůže také chytře sestavený jídelníček. Zapomeňte na zdravé zeleninové saláty, vyměňte je raději za něco teplejšího a zařaďte do jídelníčku potraviny, které mají schopnost tělo hezky prohřát zevnitř. 

Zatímco západní svět posuzuje potraviny podle jejich nutričních hodnot, tedy hlavně podle toho, kolik obsahují kalorií, bílkovin, tuků nebo sacharidů, tradiční čínská medicína dělí potraviny na základě jejich vnitřní energie a jejich schopnosti působit na tělo. Zatímco některé potraviny vytvářejí v těle teplo, jiné mají naopak chladivý účinek. A nijak to nesouvisí s jejich energetickou hodnotou nebo tím, zda jsou horké, či studené. A právě zahřívací potraviny je vhodné zařadit do jídelníčku během chladnějších měsíců, tedy hlavně na podzim a v zimě.

V zimě vás zahřeje například pórková polévka >>>

Video se připravuje ...

V potravinách, které mají schopnost tělo zahřívat zevnitř, převažuje mužská energie (jang), která zrychluje, zahřívá, stahuje a podporuje cirkulaci. Pokud je zařadíte do jídelníčku, vaše tělo se pak dokáže mnohem lépe vypořádat s nevlídným a chladnějším počasím. Obzvlášť vhodné jsou zahřívací potraviny pro lidi, kteří mívají stále studené nohy a ruce, nedostatek energie nebo je trápí zadržování vody v těle a časté otoky končetin. Zahřívací potraviny vám mohou pomoci i s udržením hmotnosti. Pokud si totiž dáte v chladném počasí jídlo, které vás nezahřeje (například salát z čerstvé zeleniny), tělo se začne bránit a vše, co může, si uloží ve formě tuků. To samozřejmě neznamená, že se od října až do jara musíte salátů úplně vzdát. Jen si do nich přidejte třeba pečenou zeleninu.

Příklady zahřívacích potravin:

  • Zelenina: cibule, česnek, pórek, dýně, pažitka, batáty, křen, čerstvý zázvor, pažitka
  • Ovoce: broskve, třešně, rozinky a další sušené ovoce
  • Koření a dochucovadla: chilli, kajenský pepř, koriandr, kmín, kurkuma, skořice, zázvor, muškátový oříšek, anýz, kari, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček, sójová omáčka, hořčice
  • Maso: drůbeží, jehněčí, kachna, husa
  • Ryby: losos
  • Obiloviny: kulatozrnná rýže, jáhly, pohanka
  • Mléčné výrobky: plísňové sýry, ovčí a kozí mléko a výrobky z nich
  • Nápoje: káva, alkohol, černý čaj
  • Ostatní: vejce, kakao, máslo a ostatní tuky

Zelenina je v zimě lepší pečená nebo vařená. Zelenina je v zimě lepší pečená nebo vařená. • Autor: F.O.O.D.

Pozor na množství

Nic se ale nemá přehánět a platí to i v případě zahřívacích potravin. Jejich nadměrná konzumace může vést k vnitřnímu napětí, hyperaktivitě, neklidu, podrážděnosti. Proto je dobré neomezovat se jen na tuto skupinu, ale kombinovat ji s neutrálními potravinami, které je možné jíst během celého roku. Mezi ty patří například hovězí a telecí maso, zvěřina, mořské plody, luštěniny a med.

Naopak je v tomto období vhodné omezit ochlazující potraviny, u kterých převažuje ženská energie (jin), která zpomaluje, uvolňuje a ochlazuje. Patří mezi ně například citrusy, banány, okurky, rajčata, zelená listová zelenina, kukuřice, dlouhozrnná rýže, jogurty a sýry z kravského mléka, zelený nebo mátový čaj, minerálky nebo mořské řasy.

Teplé a lokální

To, že během chladných měsíců vyhledáváme spíš teplejší stravu, je přirozené a doporučuje to i čínská medicína. Místo syrové stravy proto dejte přednost tepelně zpracovaným jídlům, tedy vařeným, pečeným, restovaným apod. Naopak syrová zelenina a ovoce nebo i některé mléčné výrobky tělo ochlazují, takže musí pak na zahřátí vynaložit víc energie. A to se pak může projevit v podobě zvýšené únavy nebo oslabené imunity. 

Polévka z pečené zeleniny Polévka z pečené zeleniny • Autor: F.O.O.D.

Už naše babičky věděly, že na podzim je nejlepší horká polévka a pořádná pečínka nebo něco hutnějšího a teplého do žaludku. Navíc vařily z toho, co bylo právě k dispozici. Tedy, jak dnes s oblibou říkáme, z lokálních surovin. I mnohé suroviny ze skupiny zahřívacích potravin patří k tradičním surovinám používaným v české kuchyni. Například pohanka, která je velmi zdravá a dá se sehnat v mnoha různých podobách. Nejčastěji jako pohankové kroupy, které jsou vhodné na přípravu příloh, rizot nebo třeba k zapékání. Jejich příprava je navíc velmi snadná. Stačí je povařit 2–3 minuty a nechat dojít pod peřinou. Ani příprava jáhel není složitá a pokrmy z nich jsou skvělé. Můžete je připravit jako přílohu k masu nebo zelenině, dělat z nich placičky, nákypy, zapékat je s masem, zeleninou i ovocem nebo přidávat jako zavářku do polévek.

Jídla, která vás zahřejí

Abychom vám to trochu usnadnili, vybrali jsme pro vás recepty, které jsou na chladnější podzimní a zimní období ideální:

Krupicová kaše s jablky

Slepičí vývar podle časopisu F.O.O.D.

Mrkvový krém se zázvorem a chilli

Krůtí chilli con carne

Dýňové rizoto

Kachna s rozinkovým zelím

Pečená zelenina s bylinkami

Karbanátky z pohanky, červené čočky a mrkve

Rýžový nákyp se skořicí a švestkami

Pečená jablka s ořechy, brusinkami a karamelem

Skvěle vás zahřeje i čaj z čerstvého zázvoru>>>

Video se připravuje ...

Autor: AK