Kachní paštika, rillettes i grilovaná prsa na pomerančích: Hodování podle časopisu F.O.O.D.

25. dubna 2019 • 00:00

I když dozlatova vypečená kachna s křupavou kůrčičkou, knedlíkem a zelím je prostě klasika, kterou nic nenahradí, ne vždy máme chuť na tenhle těžký a mastný pokrm, jehož příprava navíc zabere několik hodin. Delikátní kachní masíčko si ale můžete vychutnat i jinak.

Přesvědčte se, že kachna se dá připravit na desítky různých způsobů. Vykouzlit z ní můžete celé menu, od předkrmu přes polévku, hlavní chod až po lehký salát. Recept a přesný postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Kachní paštika, která se rozplývá na jazyku

Servírovat ji můžete k večeři, ale i jako předkrm před hlavním chodem. Skvěle se však hodí také jako chuťovka pro návštěvy. Příprava domácí paštiky sice vyžaduje o něco víc času, než jen zajít do obchodu a koupit ji hotovou, její chuti se ale nic nevyrovná. Navíc skleničku s touhle delikatesou můžete použít třeba jako jedlý dárek či milou pozornost pro hostitele. Buďte si jistí, že s ní nikoho neurazíte. Připravte si třeba kachní paštiku ochucenou špetkou brandy a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. V ledničce vám čerstvá vydrží 4 dny. Pokud ji chcete uchovávat delší dobu, naplňte s ní skleničky s uzávěrem a 60 minut je sterilujte. Pak ji lze v temnu a chladu skladovat i několik měsíců. Skvěle chutná i jemná domácí játrová kachní paštika, v níž chuť jater skvěle doplňují portské víno a voňavý tymián.

Rillettes: recept na lahůdku z Francie

Nepleťte si tuhle pochoutku s paštikou, i když ji vzdáleně může připomínat. Rillettes je pochoutka, která pochází z 15. století z oblasti Touraine ve střední Francii, která se původně připravovala z vepřového masa. Vyrobit se dá ale i z masa králičího, drůbežího, zvěřiny, a dokonce i z tuňáka. Nejčastěji se podává namazaná na chlebu či na křupavé suché topince. Připravuje se z doměkka konfitovaného masa, takže počítejte s tím, že vám to zabere pár hodin. Stojí to ale za to. Ochutnejte kachní rillettes s česnekovými topinkami a dáte nám za pravdu.

Polévka z červeného zelí

Uzená kachní prsíčka se dnes už dají běžně sehnat dokonce i v supermarketu. Připravit je můžete na mnoho způsobů. Co s nimi ale takhle doplnit zajímavou polévku z červeného zelí? Vždyť kachna a zelí k sobě přece stejně patří. Polévku z červeného zelí s uzenými kachními prsíčky podávejte posypanou sušenými brusinkami s čerstvě rozpečenou bagetkou. Pro zjemnění nezapomeňte přidat zakysanou smetanu.

Grilovaná kachní prsa

Grilování je stále populárnější, patří mezi nejoblíbenější kratochvíli Čechů. Hned, jak se venku oteplí, začíná ze zahrad a balkónů stoupat kouř a linout se neodolatelná vůně. Proč tedy gril nevyužít i při přípravě kachny. Celou bychom asi grilovali docela dlouho, kachní prsíčka ale budou hotová do třiceti minut. Připravte si grilovanou kachnu na pomerančích, které nezaměnitelnou orientální chuť a vůni dodá svařená marináda z pomerančové šťávy, červeného vína, cukru, zázvoru a kardamomu.

Polenta s kachními stehýnky

Kachní stehýnka zase můžete pro změnu připravit podle populárního rakouského receptu. Hotová budou za půl hodinky. Příprava není složitá, ochutí se jen směsí z rozmačkaného česneku, soli, kmínu a majoránky, zprudka opečou na přepuštěném másle, přidá se k nim zelenina, jako je řapíkatý celer, mrkev a cuketa, vše se podlije zeleninovým vývarem a zakryté pak asi 20 minut podusí. A i když jsme u nás zvyklí spíše na pečenou kachnu, uvidíte, že dušená kachní stehna s polentovými placičkami chutnají prostě božsky.

Baví vás recepty z F.O.O.D.u? Kupte si předplatné nebo konkrétní číslo, a to i v elektronické podobě ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová, F.O.O.D.