Pohankové recepty: Ochutnejte fantastické lívance, karbanátky i rizoto

3. ledna 2019 • 00:00

Pohanka patří k obilovinám, které byste ve svém jídelníčku rozhodně neměli postrádat. Její oříšková chuť sluší nejen slaným, ale i sladkým pokrmům a navíc neobsahuje lepek, a je tak vhodná i pro celiaky. Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty, díky kterým si pohanku zkrátka zamilujete.

Zatímco z pohankové mouky můžete upéct chléb, usmažit palačinky nebo lívance, z pohanky lámanky si snadno připravíte i houbového Kubu, polévku nebo rizoto. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Pohanková pomazánka odlehčí váš jídelníček

Leží vám už dlouho pohanka netknutá ve spíži a nevíte, co s ní? Začněte u jednoduchých receptů, jako je pohanková pomazánka. Její příprava vám zabere pouze pár minut. Pohanku si ale nejlépe připravte předem, aby stačila pod poklicí dojít a následně vychladnout.

Polévka s pohankou jako lék na chřipku

Pohanka dodá polévce příjemně oříškovou chuť a navíc ji i zahustí bez použití jíšky. Do hřejivé zeleninové polévky s pohankou přidejte alespoň pět druhů zeleniny a nezapomeňte ani na česnek, který v zimě zažene případné bacily.

Pohankové rizoto s masem i bez něj

Ačkoliv budete Vánoce slavit až zase za rok, pohanku s houbami na způsob houbového Kuby si můžete připravit kdykoli. Jelikož houby nemá v oblibě každý, mějte v zásobě i jednoduchý recept na pohankové rizoto s kuřecím masem a cizrnou nebo vyzkoušejte sytý pohankový salát s tofu bez masa.

Pohankové placičky i kaše k lososu

Je na vás chuť samostatné pohanky příliš výrazná? Smíchejte ji například s brambory. Zdravý oběd v podobě lososa v koprové marinádě s bramborovou kaší a pohankou vás jistě mile překvapí. Na večeři si pak ze zbylé pohanky upečte pohankové zeleninové placky, které jsou dobré teplé i studené. Podávejte je s masem, přelité omáčkou nebo jen tak s jogurtovým dipem. Pokaždé budou chutnat skvěle.

Pohanka na sladko vás dostane

Pohanková mouka má spektrum využití široké a v moučnících chutná naprosto famózně. Zahřešte si pohankovými palačinkami s nutellou a banány nebo vyzkoušejte výborné pohankové lívance s vlašskými ořechy. Vláčnou texturou i neobvyklou chutí vás příjemně překvapí makovo-citronové muffiny s pohankovou moukou.

Za vyzkoušení stojí také quinoa. Podívejte se, jaké recepty z ní můžete připravit, ZDE >>>

Autor: Veronika Duží