Horké nápoje, které vás v mrazu spolehlivě zahřejí a zvednou vám náladu
Jakmile se venku ochladí, přichází čas na horké nápoje. Zahřejí vás po procházce zimní přírodou, uklidní vám pocuchané nervy a zvednou náladu. Můžete vsadit na dobrý čaj nebo svařené víno, ale co zkusit i něco jiného, zajímavějšího a voňavějšího? Máme pro vás pár tipů.
Když vám zima zalézá za nehty a všechno vás zebe, je ideální zabalit se do deky a schoulit se u kamen, ale také dodat tělu něco, co ho prohřeje zevnitř. Častým prostředkem bývá v takových chvílích alkohol, který vám sice zvedne náladu, také vás ale zahřeje jen na chvíli. Tělo totiž musí spotřebovat energii na to, aby rozproudilo krev, a vezme tak teplo vnitřním orgánům, takže vám nakonec může být ještě větší zima. Lepší je tedy teplý čaj. Je to ale samozřejmě jen na vás. Ať zvolíte cokoli, nezapomeňte si nápoj vylepšit kořením. Dodá mu zajímavější a lepší chuť, a zvolíte-li správný druh, krásně vám prohřeje tělo. Mezi koření se zahřívacím účinkem patří například zázvor, hřebíček, badyán, skořice, kurkuma nebo chilli.
Bez koření se neobejde ani klasický svařák>>>
Kořeněný jablečný cider
Suroviny:
- 400 ml jablečného cideru
- 2 svitky skořice
- 3 hřebíčky
- 3 kuličky nového koření
- kůra z jednoho pomeranče
- kůra z jednoho citronu
- několik plátků pomeranče nebo jablka
- javorový sirup na oslazení
Postup:
1. Cider nalijeme do kastrůlku, přidáme koření, na středním plameni zahřejeme těsně pod bod varu a necháme 5-10 minut na mírném plameni prohřívat (nevaříme).
2. Do vhodných sklenic rozdělíme pomerančovou a citronovou kůru, přidáme plátek pomeranče či jablka a zalijeme horkým ciderem. Nakonec podle chuti osladíme javorovým sirupem.
Pomerančová láska
Suroviny:
- 50 ml javorového sirupu
- 500 ml bílého vína
- 300 ml silného kořeněného čaje (ideálně zázvorového)
- 1 l pomerančového džusu
Postup:
1. Do hrnce nalijeme javorový sirup a bílé víno a přivedeme k varu.
2. Přilijeme horký čaj a pomerančový džus a jen krátce prohřejeme.
3. Podáváme ve sklenicích, které snesou horkou tekutinu, ozdobené plátkem pomeranče.
Kořeněný čaj s mlékem a kardamomem
Suroviny:
- 100 ml vody
- 2 lžičky sypaného černého čaje
- 3 hřebíčky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého kardamomu
- 1 lžička anýzu
- 2 svitky skořice
- 350 ml mléka
- 2 lžíce medu
- mletá skořice na ozdobení
Postup:
1. Do hrnce nalijeme vodu, přidáme černý čaj a všechno koření, přivedeme k varu a povaříme 2-3 minuty. Pak přilijeme mléko a necháme prohřát, nevaříme.
2. Nápoj přecedíme přes sítko, dosladíme medem, rozlijeme do hrnků a lehce poprášíme mletou skořicí.