5 triků, díky kterým bude bramborový salát ještě lepší

18. prosince 2017 • 06:00

Ať už jste přesvědčeni, že tradiční recepty nic nepřekoná, nebo hledáte na štědrovečerní stůl letos něco trochu jiného, máme pro vás rady, díky kterým bude váš salát zkrátka nepřekonatelný.

Domácí majonéza = základ úspěchu

Dejte přednost poctivé domácí majonéze, která zabere sotva 5 minut. Bramborový salát je časově nenáročný, a jak říkají naše babičky, není nic horšího než šidit vděčné strávníky z okruhu svých nejbližších. A navíc, kdy jindy si dopřát slavnostní jídlo z kvalitních surovin, když ne právě o Vánocích? A pokud hledáte chutnou alternativu, vyzkoušejte bramborový salát bez majonézy se sýrem cottage

Domácí majonéza zabere pár minut a s vaším salátem udělá divy. Domácí majonéza zabere pár minut a s vaším salátem udělá divy. • Autor: iStock

Cibule na vyvážení chuti

Lámete si hlavu, jestli použít červenou, žlutou, či bílou cibuli? Rozhodujte se podle své chuti. Obecně platí, že žlutá cibule je nejštiplavější, zatímco červená má jemnější chuť a v bramborovém salátu bude hezky barevně ladit.

Cibule je velmi zdravá! Přečtěte si, jak ji využít při prevenci před zimním nachlazením.

Pokud cibuli před zamícháním do salátu přelijete horkou vodou, nebude kvasit a vydrží v salátu, její chuť ale bude méně výrazná. Pokud cibuli před zamícháním do salátu přelijete horkou vodou, nebude kvasit a vydrží v salátu, její chuť ale bude méně výrazná. • Autor: iStock

Experimentujte! 

Pokud chcete vyzkoušet něco lehce netradičního, bramborový salát je skvělou volbou k experimentování. Doporučujeme přidat nakrájené jablko nebo kapary. Obojí si v bramborovém salátu zamilujete!
Hodně oblíbený, přesto netradiční je i rakouský bramborový salát. O svěží chuť se postarají okurka a kopr.

Rakouský bramborový salát. Rakouský bramborový salát. • Autor: iStock

Brambory vybírejte pečlivě

Věděli jste, že existuje až přes 150 odrůd brambor? S tím si naštěstí hlavu lámat nemusíte, pro začátek stačí vědět, že spravné brambory jsou ty, které jsou v obchodech označeny typem A, tedy salátové. Mají lepší chuť, snadno se s nimi pracuje a většinou bývají menší než klasické přílohové. Výhodou je, že se nebudou vařit moc dlouho.
Úplně nejlepší volbou jsou potom Keřkovské rohlíčky z Vysočiny, po uvaření ve slupce mají dokonale vyváženou a jemnou chuť a nerozpadají se, nejsou ale vždy (a obzvlášť před Vánocemi) k sehnání.

Tip: Správný výběr brambor nepodceňujte, zaručí vám totiž, že z vašeho salátu nebude kaše.

Brambory vybírejte pečlivě! Brambory vybírejte pečlivě! • Autor: iStock

Podívejte se, jak vybrat brambory podle spolumajitele řetězce kvalitních potravin Food Story:

Video se připravuje ...

Čerstvost na prvním místě

Pamatujte, že zelenina v salátu by měla být pokud možno co nejčerstvější. Základem tradičního bramborového salátu jsou brambory, mrkev, celer a hrášek. Vyhněte se mražené směsi do polévky a kupte si čerstvou zeleninu. Jakmile ji uvaříte do změknutí, ihned ji zchlaďte ledovou vodou, aby neztrácela barvu. Uvidíte, že chuťově je bramborový salát z čerstvé zeleniny úplně jinde!

Bramborový salát Bramborový salát • Autor: iStock

Tip: Zeleninu do salátu si můžete i sami naložit, kořenovou zeleninu a okurky po uvaření zcedíte, zalijete vodou a naložíte do octa. Výhodou je, že při současném nakládání okurek a kořenové zeleniny budou stejně kyselé a chutě se v salátu nebudou tlouct.

Domácí nakládaná zelenina vyjde levněji a chutná lépe. Domácí nakládaná zelenina vyjde levněji a chutná lépe. • Autor: iStock

Autor: Kristina Hamplová