Smažený kapr: Video recept na klasiku, která převálcuje řízky

Video se připravuje ...
14. prosince 2022 • 12:00

Ctíte tradice, a na štědrovečerním stole proto nesmí chybět smažený kapr s bramborovým salátem? I když si myslíte, že s kaprem v trojobalu vám nikdo radit nemusí, podívejte se, jak tuhle klasiku připravuje foodblogerka Mona Jaoua, a naučte se kapra správně vybrat, naporcovat i osmažit.

Připravte letos na Štědrý den dokonale vymazlené kapří řízky s křupavou strouhankou. Video recept a postup, kterým vás provede foodblogerka Mona Jaoua, najdete na videu v úvodu článku.

Suroviny

800 g kapřího filetu
koření na ryby nebo drcený kmín
pepř
sůl
4 lžíce mouky
2 vejce
mléko
250 g strouhanky
olej nebo přepuštěné máslo
citron k podávání

Řízky z kapra zkuste obalit dvakrát

1. Kapra nakrájíme, osolíme, dochutíme kořením na ryby nebo případně drceným kmínem a špetkou pepře.

2. Postupně každý kousek obalíme nejprve v hladké mouce, potom v rozšlehaném vejci s trochou mléka a nakonec ve strouhance. Kdo má rád silnější křupavou vrstvu strouhanky, může filet obalit ve vejci a strouhance rovnou dvakrát.

3. Kapří řízky smažíme napůl ponořené v rozpáleném oleji nebo přepuštěném másle z obou stran.

4. Vyndáme na papírový ubrousek, na kterém necháme okapat přebytečný tuk, a můžeme servírovat.

Pokud chcete vidět kompletní postup přípravy včetně užitečných rad, pak by vám nemělo utéct video v úvodu článku.

Jak vybrat kapra

Jestli bude kapr na Vánočním stole chutnat, nebo jestli všichni napřesrok raději sáhnou po řízku, ovlivníte už při nákupu. Nejlepší je samozřejmě koupit kapra čerstvého přímo z kádě. I tak je ale potřeba se ujistit, že je stánek, u kterého nakupujete, čistý a že do kádě proudí voda. Zdravého kapříka potom poznáte podle jasných vypouklých očí, načervenalých žaber a kůže bez slizu. Rozdíl může hrát i velikost: Maso mladšího kapra je šťavnatější a chutnější, nad 2,5 kila rozhodně nechoďte. Raději kupte dva menší kusy.

Porcování kapra na podkovy je nejjednodušší

Zabíjení i kuchání zakoupeného kapra můžete nechat na zkušeném prodejci, který už přesně ví, jak na to. Pokud si ale věříte, můžete rybu zkusit zabít i vykuchat sami. Nejjednodušší způsob, jak vykuchaného kapra naporcovat, je na podkovy – ploutve tak nebudete muset zbytečně pracně odsekávat nebo odřezávat. Při řezání na podkovy se snažte vyhýbat silnějším kostem ploutví a hřbetu. Ploutev potom ze samostatného kousku snadno odříznete i s kostí, která k ní přiléhá.

Nejlepší smažený kapr díky mléku a ghí

Smažit kapra můžete na řepkovém oleji, který se nepřepaluje tak rychle, jako třeba slunečnicový, ale nejlépe chutná ryba osmažená na přepuštěném másle. Přepuštěné máslo neboli ghí máte hotové za chvilku, vydrží i několik měsíců, nepřepaluje se a může být vaším esem v rukávu, ať už smažíte řízky, palačinky nebo pečete sladké.

Náš tip: Neshánějte kapra na poslední chvíli. V chlazených rybích pultech v Kauflandu najdete v nabídce pstruha, filety z lososa, mořského vlka tuňáka a dalších ryb. Na vánoce rybí pulty obohatí i český kapr. Mimo ryb nabízí i mořské plody jako mušle či krevety. Všechny ryby pochází z rybolovu s certifikací MSC nebo ASC. Rybí pulty najdete na vybraných prodejnách Kaufland.

Nenechte si večeři uplavat Nenechte si večeři uplavat • Autor: Kaufland

Autor: red