Bramborový salát bez majonézy podle pana Cuketky hravě nahradí váš klasický recept!
Klasický bramborový salát, který se obejde bez majonézy a přesto je nádherně krémový. Fintou je výborná zálivka, kterou na sebe brambory nabalí. S minimem surovin, které máte doma, vykouzlíte skvělou přílohu!
Zálivku místo majonézy vytvoří uvolněný škrob z horkých brambor, vývar, ocet a olej. Tyto suroviny po promísení krásně zhoustnou a dají salátu neodolatelnou strukturu i chuť.
Suroviny:
800 g brambor (varný typ A)
200 ml horkého hovězího vývaru
2 lžíce najemno nakrájené cibule
6 lžic oleje (třeba slunečnicového)
3 lžíce jablečného octa
sůl a pepř na dochucení
pažitka nebo polníček na ozdobu
Jak na bramborový salát podle pana Cuketky:
1. Brambory uvaříme ve slupce a až trochu zchladnou, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky (asi 1 cm).
2. Bramborové plátky v míse přelijeme polovinou množství horkého vývaru, přidáme ocet, olej a cibuli. Podle chuti sůl a pepř.
3. Začneme pomalu míchat, dokud se všechny suroviny nespojí v krémovou zálivku. Poznáte to tak, že budou brambory lesklé a rovnoměrně obalené.
4. V průběhu podle potřeby přidáváme vývar a znovu vmícháme.
5. Salát podáváme s nasekanými bylinkami.
Tip pana Cuketky:
Extra krémový salát získáte, když část jedné vařené brambory rozmačkáte, rozmícháte v trošce vývaru a vmícháte hned na začátku do salátu. Tím si zajistíte krémovou zálivku na první dobrou.