Vánoční bramborový salát: Video recept na ten nejlepší se svěžím jablkem

Video se připravuje ...
20. prosince 2019 • 00:00

Bramborový salát je pokrm, při jehož přípravě se nevyplatí experimentovat. Tradiční, jak ho známe, chutná nejlépe, proto vám na videu ukáže foodblogerka Mona Jaoua přesný postup a připomene vám, na které ingredience letos nesmíte zapomenout.

Vánoční bramborový salát se neobejde bez kořenové zeleniny, kyselé okurky a slušet mu bude také svěží jablko. Podívejte se na přesný postup přípravy na videu v úvodu článku.

Suroviny

4 vejce na tvrdo
4 mrkve
0,5 bulvy celeru
2 petržele
1 sklenice majonézy
1 kelímek bílého jogurtu
4 nakládané okurky
200 g sterilovaného hrášku
1 cibule
1 lžíce hořčice
1 kyselejší jablko
sůl
pepř 

Vánoční salát jako od babičky

1. Brambory uvaříme ve šlupce, necháme vystydnout, oloupeme a propasírujeme nebo nakrájíme na kostičky.

2. Přidáme na tvrdo uvařené vejce, zeleninu uvařenou v octové vodě – mrkev, celer, petržel a trochu konzervovaného hrášku.

3. Přidáme majonézu, bílý jogurt, kyselou okurku, hořčici, cibuli a na závěr nakrájené jablko. 

4. Salát dosolíme a dopepříme a uložíme do lednice.

Tak už víte, jak na to? Abyste na nic nezapomněli, podívejte se na video v úvodu článku a naučte se pár kuchařských triků navíc, se kterými vám půjde příprava salátu jako po másle.

Brambory na salát vyberte správné

Aby byl váš salát opravdu ten nejlepší a neskončili jste s kaší, je potřeba vybrat správný typ brambor. Sáhněte vždy po bramborech typu A, které obsahují menší podíl škrobu, jsou pevnější a na saláty se hodí nejlépe. Brambory vařte vždy ve šlupce, ta se totiž postará o to, aby nenasákly příliš vody, a zanechá jim intenzivní bramborovou chuť.

Zelenina do bramborového salátu vařená v octovém nálevu

Zeleninu do bramborového salátu nekupujte konzervovanou, chuťový zážitek by byl poloviční. Stačí ji povařit v octovém nálevu a bude skvělá. Někdo radí zeleninu přimíchat do salátu až těsně před večeří, salát takhle totiž déle vydrží a může se skladovat i několik dní. Tomu se ale raději vyhněte, aby se chutě pěkně spojily a rozležely, raději vše míchejte rovnou a teprve potom nechte rozležet.

Jablko do salátu patří, stejně jako majonéza

Třešničkou na dortu je v bramborovém salátu jablko. Někdo ho raději kyselejší, někdo sladší, salátu ale každopádně dodá šťávu, tak na něj nezapomeňte. 

I dochucovat můžete letos o trochu lépe – zkuste si připravit domácí majonézu – je to tak jednoduché a přitom rozdíl opravdu poznáte. Snažíte-li se o lehčí bramborový salát, nahraďte část majonézy bílým jogurtem. Pokud ale kalorie na Štědrý večer nepočítáte a láká vás spíš jemnější chuť, můžete k majonéze přidat trochu smetany ke šlehání.

Podívejte se na další vánoční recepty a ochutnejte třeba tradičního houbového kubu. Všechny je najdete ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová