Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou

11. ledna 2024 • 00:15

Kromě palačinek a lívanců patří mezi nejžádanější sladké snídaně i vafle. Aby se vám takové mlsání v kavárnách a restauracích příliš neprodražilo, zkuste je příště připravit v pohodlí domova. Není to nic těžkého a na své si přijdou i ti, kteří se kaloriím vyhýbají.

Vafle jsou snídaně vonící luxusem a líným nedělním ránem, dezert, který pohladí po duši i chuťových pohárcích. Ty nejlepší by měly být vláčné, křupavé na povrchu a uvnitř nadýchané jako obláček. I proto se kupované vafle nemohou vyrovnat doma připraveným. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Výborné jsou i domácí lívance>>>

Video se připravuje ...

Belgické vafle jsou nestárnoucí klasika

Ty nejlepší vafle pochází z Belgie. Do těsta se podle některých receptů dokonce doporučuje přidat pár kapek belgického ginu. Belgické vafle (nebo přesněji bruselské) jsou vláčné a voňavé díky rozpuštěnému máslu v těstě a jsou nesmírně jednoduché. Žádné šlehání bílků zvlášť a plný dřez nádobí. Dejte si jen záležet na správném našlehání celých vajec do nadýchané pěny. Hotové vafle stačí jen jemně pocukrovat a sníst ještě teplé. Tak budou chutnat přímo skvostně. 

Královské vafle k snídani si můžete udělat i doma Královské vafle k snídani si můžete udělat i doma • Autor: iStock

Vafle bez cukru, které vám budou chutnat

Nasládlá vůně skořice dodává šmrnc jablečným štrúdlům, perníčkům, ale i sušenkám. Proč jí tedy neozvláštnit právě vafle? Zavzpomínejte na Vánoce a připravte si k snídani skořicové vafle, které můžete dozdobit čerstvým ovocem, jogurtem nebo kakaem. Chcete-li uspořit co nejvíc kalorií, při přípravě těsta vynechte cukr. Díky skořici chutnají vafle sladce i bez něj, a pokud si přeci jen potrpíte na sladké, můžete je hotové zakapat čekankovým sirupem. Jedná se o sladkou vlákninu pocházející z kořene čekanky. Nejenže nahradí všechny sladké rádoby zdravé sirupy, ale obsahuje dvakrát méně kalorií a působí probioticky. Má tak pozitivní vliv na růst střevních bakterií a správné zažívání.

Zdravé vafle z ovesných vloček

Pokud vás už ovesná kaše nudí, můžete z ovesných vloček zkusit vafle z ovesné mouky. Těsto je slazené rozmačkaným banánem a místo mouky použijete jemně namleté ovesné vločky. Pokud sáhnete po těch bezlepkových, mohou si tyto vafle dopřát i ti, kteří dodržují bezlepkovou dietu. Dejte ovšem pozor při pečení a neotvírejte vaflovač příliš brzo. Těsto na banánové vafle je trhavé a lepivější, proto buďte trpěliví.

Vafle s karamelem i banány

Ke slavnostní snídani si dopřejte pořádnou vafli s karamelem a kokosovou šlehačkou. Na výrobu karamelu i šlehačky budete potřebovat kokosové mléko a cukr. Postup je velice snadný a rychlý, a tak ho zvládnete i po ránu s hladovým žaludkem. Dokonale chutnají i banánové vafle s javorovým sirupem, kde patří banán přímo do těsta a javorový sirup s jemně karamelovou chutí je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Vafle jsou výborné i naslano Vafle jsou výborné i naslano • Autor: iStock

Jde to i naslano

Možná nejste příznivci sladkostí nebo zkrátka nebudete mít zrovna chuť na sladkou snídani či svačinu. Přesto se vaflí nemusíte vzdávat, protože je lze podávat i naslano. Skvělá je například kombinace s avokádem, vejcem a uzeným lososem

Video se připravuje ...

Autor: red