Vafle: Recept na pravé belgické, zdravé z ovesných vloček i skořicové | Magazín | Recepty.cz

Recept na vafle: Pravé belgické, ovesné i slavnostní s karamelem a kokosovou šlehačkou

8. ledna 2019 • 00:00

Kromě palačinek a lívanců patří mezi nejžádanější sladké snídaně i vafle. Aby se vám takové mlsání v kavárnách a restauracích příliš neprodražilo, zkuste je příště připravit v pohodlí domova. Není to nic těžkého a na své si přijdou i ti, kteří se kaloriím vyhýbají.

Těsto na vafle by mělo být vláčné a křehké a je nezbytné, abyste vafle servírovali čerstvé. I proto se kupované nemohou vyrovnat těm domácím. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Belgické vafle jsou nestárnoucí klasika

Ty nejlepší vafle pochází podle tradičního receptu z Belgie. Do těsta se dokonce doporučuje přidat pár kapek belgického ginu. Belgické vafle jsou vláčné a voňavé díky rozpuštěnému máslu v těstě. Po upečení je stačí jen jemně pocukrovat a sníst ještě teplé, to chutnají nejlépe. Pokud místo másla preferujete olej, pak postupujte podle receptu na lehké a křupavé vafle.

Vafle se skořicí i bez cukru

Charakteristická vůně orientální skořice dodává šmrnc jablečným štrúdlům, perníčkům, ale i sušenkám nebo vaflím. Zavzpomínejte na Vánoce a připravte si k snídani  skořicové vafle, které můžete dozdobit dle svých chutí a preferencí. Navíc můžete při přípravě těsta vynechat cukr, díky skořici chutnají vafle sladce i bez něj.

Vafle bez vaflovače? Upečte je v troubě

Chybí vám doma vaflovač? Použijte troubu a upečte z těsta tzv. vaflové kalíšky! Na plech do tvaru kruhu nalijte tenkou vrstvu těsta a tu krátce upečte a ještě za tepla podle skleničky vytvarujte. Hotové vafle s lesním ovocem podávejte nejlépe i s domácí šlehačkou.

Zdravé vafle z ovesné mouky

Máte chuť na vafle, ale bojíte se, že po nich přiberete? vafle z ovesné mouky si můžete dopřát i v dietě! Těsto osladí rozmačkaný banán a místo mouky použijte rozemleté ovesné vločky. Vafle servírujte nejlépe s ovocem a šlehačku nahraďte řeckým jogurtem.

Vafle s karamelem i banány

Ke slavnostní snídani si dopřejte pořádnou vafli s karamelem a kokosovou šlehačkou. Na výrobu karamelu i šlehačky budete potřebovat kokosové mléko a cukr. Postup je velice snadný a rychlý, a tak ho zvládnete i po ránu s hladovým žaludkem. Dokonale chutnají i banánové vafle s javorovým sirupem, kde patří banán přímo do těsta a javorový sirup s jemně karamelovou chutí je jen pomyslnou třešničkou na dortu.

Jste milovníci této mřížkové dobroty? Podívejte se na další recepty ZDE >>>

Autor: Veronika Duží