Je libo palačinky, lívance nebo vafle? Oslaďte si víkend a připravte dobroty z litého těsta jako profík!
Sladká vůně litého těsta linoucí se po ránu z kuchyně a kopa tenoučkých, ale zároveň nadýchaných palačinek na stole vylákaly z postele již nejednoho malého i velkého gurmána. A jestliže jste chuti této oblíbené delikatesy (a nejen jí) také propadli, jistě vás potěší několik zaručených rad a osvědčených receptů, které jsme pro vás připravili.
Výborné lívance, palačinky či vafle jsou skvělé nejen v létě, kdy si je můžete doplnit spoustou čerstvého ovoce. Pochutnat si na nich můžete i v zimě, stačí je doplnit domácí zavařeninou, omáčkou z mraženého ovoce a nemusíte se bát ani experimentovat s exotičtějšími druhy ovoce, které jsou k dispozici v zimě. Zhotovení dobrot z litého těsta je velmi snadné, a tak je jednoduše zvládnou připravit i ti, kteří v kuchyni zatím nenasbírali tolik zkušeností. Avšak i lité těsto má svá pravidla, která je radno pro kýžený výsledek při jeho zhotovení dodržet.
Jak na dokonalé palačinky:
- Na těsto můžete použít hladkou i polohrubou mouku. Z hladké mouky budou palačinky opavdu tenké a jemné, musíte ji ale opravdu důkladně rozmíchat, aby v těstě nebyly hrudky.
- Cukrem šetřete, nemusíte ho do těsta přidávat vůbec. Příliš sladké těsto se při opékání snadno připaluje.
- Pružnost palačinkám dodají vejce. Placičky se vám díky nim budou snáze obracet.
- Když se vám nepodaří mouku dobře rozmíchat a v těstě vám zůstanou hrudky, můžete ho přecedit přes síto.
- Každá mouka absorbuje jiné množství tekutiny a může se stát, že těsto bude nutné dodatečně zředit nebo naopak zahustit. Proto je dobré dodržet následující bod.
- Důležité je odležení těsta, aby stihla mouka nabobtnat. Nechte jej odpočinout alespoň 30 minut. Hmota vám pak nebude během opékání dále houstnout a těsto nebudete muset dodatečně ředit.
- Opravdu vláčné palačinky připravíte z mléka. Pokud použijete pouze vodu, je nutné do těsta přidat tuk, jinak budou palačinky po zchladnutí tuhé.
- Během opékání palačinek je důležité těsto promíchávat, aby těžší složky neklesaly ke dnu.
Pokud jste se nechali svést chutí a rozhodli jste se, že si o víkendu také na nějaké té palačince nebo lívanečku smlsnete, vybírat můžete z osvědčených receptů níže. S čím je budete servírovat, je jen na vás. Výborné jsou například s domácím jahodovým džemem, povidly, borůvkovým žahourem, čokoládovou omáčkou, zakysanou smetanou, šlehačkou nebo dokonce s vanilkovou zmrzlinou. Dobroty z litého těsta si zkrátka můžete dopřát nejen jako sladkou snídani, ale i jako lehký oběd či výtečný dezert k odpolední kávě. Důležité je, abyste si opravdu pochutnali.
Recepty pro vás:
Palačinky s jahodovým rozvarem
Vafle s karamelem a kokosovou šlehačkou
Pohankové palačinky s nutellou a banánem
Palačinky s jablky a slaným karamelem
Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem
Banánové lívance s kokosem a jablky
Víte, jak se dělají americké lívance?>>>