Je libo palačinky, lívance nebo vafle? Oslaďte si víkend a připravte dobroty z litého těsta jako profík!

23. července 2021 • 00:00

Sladká vůně litého těsta linoucí se po ránu z kuchyně a kopa tenoučkých, ale zároveň nadýchaných palačinek na stole vylákaly z postele již nejednoho malého i velkého gurmána. A jestliže jste chuti této oblíbené delikatesy (a nejen jí) také propadli, jistě vás potěší několik zaručených rad a osvědčených receptů, které jsme pro vás připravili.

Výborné lívancepalačinky či vafle přijdou vhod zejména v čase letních prázdnin, kdy si můžeme tyto dobroty doplnit o vyzrálé ovoce a čerstvé domácí zavařeniny, jak jen hrdlo ráčí. Jejich zhotovení je velmi snadné, a tak je jednoduše zvládnou připravit i ti, kteří v kuchyni zatím nenasbírali tolik zkušeností. Avšak i lité těsto má svá pravidla, která je radno pro kýžený výsledek při jeho zhotovení dodržet.

video

Jak na dokonalé palačinky:  

  • Aby byly palačinky opravdu tenké a jemné, použijte hladkou mouku, kterou do těsta prosejte.
  • Cukrem šetřete. Příliš sladké těsto se při opékání snadno připaluje.
  • Pružnost palačinkám dodají vejce. Placičky se vám díky nim budou snadněji obracet.
  • Jestliže nemáte těsto hladké a vytvořily se vám v něm hrudky, přeceďte jej přes síto.
  • Důležité je odležení těsta, aby stihla mouka nabobtnat. Nechte jej odpočinout alespoň 30 minut. Hmota vám pak nebude během opékání dále houstnout a těsto nebudete muset dodatečně ředit.
  • Opravdu vláčné palačinky připravíte z mléka. Pokud použijete pouze vodu, je nutné do těsta přidat tuk, jinak budou palačinky po zchladnutí tuhé.
  • Každá mouka absorbuje jiné množství tekutiny, proto se může stát, že těsto bude nutné dodatečně zředit nebo naopak zahustit.
  • Během opékání palačinek je důležité těsto promíchávat, aby těžší složky neklesaly ke dnu.

Pokud jste se nechali svést chutí a rozhodli jste se, že si o víkendu také na nějaké té palačince nebo lívanečku smlsnete, vybírat můžete z 10 osvědčených receptů níže. S čím je budete servírovat, je jen na vás, výborné jsou např. s domácím jahodovým džemem, povidly, borůvkovým žahourem, čokoládovou omáčkou, zakysanou smetanou, šlehačkou nebo dokonce s vanilkovou zmrzlinou. Dobroty z litého těsta si zkrátka můžete dopřát nejen jako sladkou snídani, ale i jako lehký oběd či výtečný dezert k odpolední kávě. Důležité je, abyste si opravdu pochutnali.

Vyzkoušet můžete např.:

Meruňkové lívance

Vafle s karamelem a kokosovou šlehačkou

Kefírové lívance     

Francouzské palačinky

Belgické vafle

Ricottové lívance      

Pohankové lívance 

Zapečené kakaové palačinky

Skořicové vafle

Citronové palačinky

Pro milovníky palačinek naslano máme připravený palačinkový dort se špenátem a sýrem >>>

Autor: VDŠ