Je libo palačinky, lívance nebo vafle? Oslaďte si víkend a připravte dobroty z litého těsta jako profík!

21. ledna 2024 • 00:15

Sladká vůně litého těsta linoucí se po ránu z kuchyně a kopa tenoučkých, ale zároveň nadýchaných palačinek na stole vylákaly z postele již nejednoho malého i velkého gurmána. A jestliže jste chuti této oblíbené delikatesy (a nejen jí) také propadli, jistě vás potěší několik zaručených rad a osvědčených receptů, které jsme pro vás připravili.

Výborné lívancepalačinky či vafle jsou skvělé nejen v létě, kdy si je můžete doplnit spoustou čerstvého ovoce. Pochutnat si na nich můžete i v zimě, stačí je doplnit domácí zavařeninou, omáčkou z mraženého ovoce a nemusíte se bát ani experimentovat s exotičtějšími druhy ovoce, které jsou k dispozici v zimě.  Zhotovení dobrot z litého těsta je velmi snadné, a tak je jednoduše zvládnou připravit i ti, kteří v kuchyni zatím nenasbírali tolik zkušeností. Avšak i lité těsto má svá pravidla, která je radno pro kýžený výsledek při jeho zhotovení dodržet.

Video se připravuje ...

Jak na dokonalé palačinky:  

  • Na těsto můžete použít hladkou i polohrubou mouku. Z hladké mouky budou palačinky opavdu tenké a jemné, musíte ji ale opravdu důkladně rozmíchat, aby v těstě nebyly hrudky. 
  • Cukrem šetřete, nemusíte ho do těsta přidávat vůbec. Příliš sladké těsto se při opékání snadno připaluje.
  • Pružnost palačinkám dodají vejce. Placičky se vám díky nim budou snáze obracet.
  • Když se vám nepodaří mouku dobře rozmíchat a v těstě vám zůstanou hrudky, můžete ho přecedit přes síto. 
  • Každá mouka absorbuje jiné množství tekutiny a může se stát, že těsto bude nutné dodatečně zředit nebo naopak zahustit. Proto je dobré dodržet následující bod.
  • Důležité je odležení těsta, aby stihla mouka nabobtnat. Nechte jej odpočinout alespoň 30 minut. Hmota vám pak nebude během opékání dále houstnout a těsto nebudete muset dodatečně ředit.
  • Opravdu vláčné palačinky připravíte z mléka. Pokud použijete pouze vodu, je nutné do těsta přidat tuk, jinak budou palačinky po zchladnutí tuhé.
  • Během opékání palačinek je důležité  těsto promíchávat, aby těžší složky neklesaly ke dnu.

Pokud jste se nechali svést chutí a rozhodli jste se, že si o víkendu také na nějaké té palačince nebo lívanečku smlsnete, vybírat můžete z osvědčených receptů níže. S čím je budete servírovat, je jen na vás. Výborné jsou například s domácím jahodovým džemem, povidly, borůvkovým žahourem, čokoládovou omáčkou, zakysanou smetanou, šlehačkou nebo dokonce s vanilkovou zmrzlinou. Dobroty z litého těsta si zkrátka můžete dopřát nejen jako sladkou snídani, ale i jako lehký oběd či výtečný dezert k odpolední kávě. Důležité je, abyste si opravdu pochutnali.

Recepty pro vás:

Palačinky s jahodovým rozvarem

Vafle s karamelem a kokosovou šlehačkou

Kefírové lívance     

Pohankové palačinky s nutellou a banánem

Palačinky s jablky a slaným karamelem

Palačinka z trouby s karamelizovaným ovocem

Francouzské palačinky

Belgické vafle

Ricottové lívance      

Pohankové lívance 

Zapečené kakaové palačinky

Skořicové vafle

Citronové palačinky

Banánové lívance s kokosem a jablky

Víte, jak se dělají americké lívance?>>>

Autor: red