Bábovky podle cukráře Josefa Maršálka: Upečte si kynutou, třenou, mramorovou nebo mini verzi z litého těsta

21. března 2023 • 00:00

Bábovka neodmyslitelně patří k české gastronomii. A i když se peče v typické formě s komínkem uprostřed, rozhodně nemusí pokaždé vypadat a chutnat stejně. To ukázal i cukrář Josef Maršálek, který s herečkou Terezou Bebarovou provázejí pořadem České televize Buchty po ránu. Upečte si podle jeho receptů některou ze skvělých bábovek. 

Věděli jste, že v minulosti se bábovce dokonce přisuzovala magická moc? Říkalo se, že kdo se podívá jejím středem, uvidí svou budoucnost. Můžete to zkusit, než si na ní pochutnáte. Josef Maršálek s Terezou Bebarovou upekli klasickou bábovku z kynutého těsta, mramorovou bábovku z třeného těsta a roztomilé mini bábovičky z jednoduchého litého těsta. 

Zkušený cukrář přidal i několik cenných rad, aby se vám bábovka vždy povedla:

  • U všech bábovek je velmi důležité vždy důkladně vymazat formu, a to nejen po obvodu, ale i kolem komínku uprostřed. Výjimkou jsou silikonové formy, které se vymazávat nemusí. 
  • Pokud se vám náhodou stane, že bábovka nejde po upečení vyklopit z formy, vezměte utěrku, namočte ji ve studené vodě, vyždímejte, překryjte jí obrácenou formu a chvíli počkejte.  

Vyzkoušejte i recept na skvělou ořechovou bábovku >>>

Video se připravuje ...

Kynutá bábovka

Jako první upekli Josef Maršálek s Terezou Bebarovou klasickou kynutou bábovku, kterou vylepšili rozinkami a sladkou polevou. Kynuté těsto se v tomto případě připravuje takzvaně na záraz, což znamená, že se nedělá předem kvásek, ale do mísy se dají všechny suroviny kromě másla a soli, které se přidají až po prvním promíchání.

Kynutá bábovka Kynutá bábovka • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 450 g hladké mouky
  • 70 g krupicového cukru
  • 1 vejce M
  • 2 žloutky M
  • nastrouhanou kůru z 1 citronu
  • 225 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 9 g soli
  • 120 g másla
  • 100 g rozinek

Na vymazání a vysypání formy:

  • 50 g másla
  • 70 g plátků mandlí

Na sirup na přelití:

  • 20 g másla
  • 30 ml rumu
  • 50 g krupicového cukru
  • 50 ml citronové šťávy

Na dokončení:

  • 150 g malinového džemu
  • čerstvý tymián

Postup:

1. Do mísy nasypte mouku, přidejte cukr, vejce, žloutky, citronovou kůru, mléko a rozdrobené droždí. Těsto důkladně propracujte, nejlépe v robotu, asi
4 minuty. Pak přidejte sůl a nakrájené změklé máslo a těsto nechte hníst zhruba 10 minut, dokud není krásně hladké a nelepí se na stěny mísy ani na hák. Nakonec do těsta vmíchejte rozinky.

2. Formu na bábovku důkladně vymažte máslem (včetně komínku) a vysypte mandlovými plátky. V bochánku těsta udělejte uprostřed otvor na komínek, těsto vložte do připravené formy a nechte ho ve formě kynout asi hodinu a půl (v létě stačí i 45 minut).

3. Formu s vykynutým těstem dejte do trouby předehřáté na 160 °C a pečte na program horkovzduch asi 45 minut.

4. Mezitím si připravte sirup. Máslo, rum, cukr a citronovou šťávu dejte do kastrůlku, přiveďte za průběžného míchání k varu a odstavte.

5. Upečenou bábovku vyklopte z formy a ještě horkou ji potřete připraveným sirupem. Nakonec povrch ozdobte malinovým džemem a snítkami čerstvého tymiánu.

TIP: Místo rozinek můžete do těsta použít sušené meruňky, kandované ovoce nebo třeba kousky čokolády.

Třená mramorová bábovka

Zatímco kynutá bábovka získá objem pomocí droždí, ta třená nabude díky prášku do pečiva. U třeného těsta je důležité, aby všechny přísady měly pokojovou teplotu. Nezapomeňte si také včas předehřát troubu, protože hotové těsto se musí dát péct hned. 

Třená mramorová bábovka Třená mramorová bábovka • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 240 g másla
  • 6 vajec M
  • 300 g krupicového cukru
  • 500 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 2 g soli
  • 12 g prášku do pečiva
  • 20 g vanilkového cukru
  • 15 g kakaa
  • 30 ml rumu

Na vymazání a vysypání formy

  • rozpuštěné máslo a strouhaný kokos

Na polevu:

  • 250 ml smetany 33%
  • 100 g hořké čokolády

Na dokončení:

  • 50 g kokosových hoblin

Postup:

1. V míse utřete změklé máslo se žloutky a polovinou cukru. V další míse vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Ke žloutkům přilijte mléko ohřáté na teplotu těla, přidejte mouku, sůl, prášek do pečiva, vanilkový cukr a promíchejte metlou. Přidejte lžíci ušlehaného sněhu a vmíchejte ho metlou. Pak přidejte zbylý sníh a jen pomocí stěrky ho s těstem zlehka promíchejte.

2. Formu na bábovku vytřete rozpuštěným máslem a vysypte strouhaným kokosem. Asi 80 procent těsta nalijte do formy. Do zbylého těsta vmíchejte kakao, rum a nalijte ho také do formy. Pomocí vidličky obě těsta lehce promíchejte, aby se vytvořilo mramorování. 

3. Bábovku dejte ihned do trouby předehřáté na 160 °C a pomalu pečte na program horkovzduch asi hodinu.

4. Upečenou bábovku nechte trochu vychladnout, pak ji vyklopte z formy a nechte úplně vychladnout. Mezitím si připravte polevu. Smetanu přiveďte k varu, zalijte jí čokoládu nasekanou na kousky a míchejte, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.

5. Bábovku přelijte čokoládovou polevou a posypte kokosovými hoblinami.

Mini bábovičky s lentilkami

Jako poslední se v pořadu pekly mini bábovičky z litého těsta, které si zamilují hlavně děti. A ty větší si je zvládnou i samy upéct, protože lité těsto je velmi jednoduché na přípravu a spousta lidí v něm zbytečně hledá zádrhele. Ten je v podstatě jen jeden – důležité je těsto jen umíchat a nešlehat ho

Mini bábovičky s lentilkami Mini bábovičky s lentilkami • Autor: Česká televize

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 135 g krupicového cukru
  • 12 g prášku do pečiva
  • 1 g soli
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 4 vejce M
  • 100 g oleje + na vymazání formy
  • 60 g lentilek nasekaných nahrubo + trochu hladké mouky

Na polevu:

  • 120 g moučkového cukru
  • 50 ml citronové šťávy

Na dokončení:

  • lentilky
  • mrazem sušené maliny

Postup:

1. Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl, přidejte jogurt, vejce, olej a promíchejte, aby se všechny přísady spojily. Nevadí, když v těstu zůstanou žmolky. Nasekané lentilky posypte trochou mouky a promíchejte. Díky tomu lentilky během pečení neklesnou ke dnu. Lentilky přisypte do těsta a zlehka promíchejte.

2. Formičky na bábovičky vymažte olejem, případně i vysypte moukou (Josef Maršálek použil litinové formičky, které stačí jen vymastit a nemusí se už vysypávat). Těsto naplňte do formiček, dejte je na spodní příčku do trouby předehřáté na 170–180 °C a pečte na program horkovzduch 10–15 minut. Mezitím umíchejte polevu z moučkového cukru a citronové štávy.

3. Upečené bábovičky vyklopte z formiček na mřížku, umístěte pod ni papír na pečení a bábovičky přelijte polevou, ozdobte rozdrobenými sušenými malinami nebo nasekanými lentilkami a nechte zaschnout.

TIP: Místo sušených malin můžete bábovičky ozdobit i jinými druhy sušeného ovoce, použít lze i sušené jedlé květy, nastrouhanou čokoládu, rozdrcené sušenky… Citronovou šťávu v polevě můžete také pro dospělé nahradit rumem.

 

Video se připravuje ...
Autor: AK