Hřejivé karí vindaloo, zelené i massaman vás na podzim zahřejí: Z Čech do Asie je to jen kousek!

10. října 2019 • 00:00

Asijská kuchyně v sobě snoubí vůni dálek a chuť exotiky a možná právě díky tomu se těší oblibě po celém světě. Své přívržence si našla i u nás, o čemž svědčí množství asijských restaurací, které v naší zemi najdeme. Spoustu pokrmů si však můžete snadno vyzkoušet i doma. Recepty, které jsme vybrali, pro vás připravil časopis F.O.O.D. a všechny se točí kolem hřejivého karí. Připravte si vlastní pastu a pusťte se do toho.

Tento typický pokrm východoasijské kultury existuje v mnoha variantách, nejčastěji se však jedná o misku zeleniny či masa v omáčce s rýží. Pro jeho přípravu potřebujete kari pastu, tedy směs čerstvě nadrceného koření, zázvoru, cibule, bylinek a soli. Jestliže i vám asijská kuchyně učarovala, přichystejte si některou ze tří kari past, kterou následně využijete při přípravě pravého a lahodného karí.

Vindaloo karí

K nejznámějšímu a zároveň nejpálivějšímu karí patří vindaloo. Jeho domovinou je indická oblast Goa, odkud se během kolonizace dostalo do Evropy. Abychom si na něm mohli pochutnat, musíme si nejprve připravit vindaloo pastu. Jejím základem jsou chilli papričky, které budete potřebovat jak sušené, tak čerstvé, aby mělo výsledné jídlo pořádný říz. Další typickou surovinou je ocet. K těmto ingrediencím pak přidejte jednotlivé koření, česnek, zázvor, olej a rajčatové pyré. V hmoždíři nebo mixéru vše promíchejte a utřete do pasty. Tu můžete ihned zužitkovat v receptu na pikantní kuře vindaloo. Kuřecí paličky naložte do pasty a marinujte alespoň hodinu. Poté maso opečte a poduste spolu s marinádou, cibulí a rajčaty, díky čemuž vytvoříte chutnou omáčku. Jako přílohu zvolte rýži nebo placky.

Zelené karí

Se zeleným karí se přesuneme do oblasti středního Thajska. Nejprve si připravíme zelenou kari pastu, jejímž základem budou v tomto případě zelené chilli papričky, limetka, kafírové listy, citronová tráva a zázvor. Ty spolu s dalšími ingrediencemi opět rozdrťte a promíchejte za pomoci hmoždíře nebo mixéru. Zelená kari pasta je chuťově velmi výrazná, proto se nejlépe hodí k jemnějším masům, jako jsou drůbeží a rybí, nebo k mořským plodům. Právě mořské plody, konkrétně krevety, hrají prim v našem receptu. Zelené thajské karí s krevetami a udon nudlemi je rychlovka, kterou zvládnete za dvacet minut. Omáčku připravíte jednoduše v pánvi, kde orestujete cibuli a cuketu, přidáte nezbytnou zelenou kari pastu, krevety a kokosové mléko. Nudle minutku povařte a pak už stačí toto exotické jídlo rozdělit do misek a začít si pochutnávat.

Massaman karí

S massaman karí zůstaneme v Thajsku, ačkoli prapůvod tohoto pokrmu musíme hledat jinde. Je totiž obohacené o orientální koření, které do Thajska přiváželi muslimští obchodníci, díky nimž dostal pokrm své jméno. V chuti „muslimského karí” se patrně mísí perský, indický i malajský vliv. Massaman kari pasta je voňavou směsí koření, sušených chilli papriček, šalotky, česneku, máslových kešú oříšků a citronové trávy. Připravenou kari směs pak můžete využít třeba v receptu na hovězí massaman karí s batáty. Celý pokrm připravíte v jednom hrnci, kde nejprve orestujete na kostky nakrájené hovězí, cibuli a právě massaman pastu. Směs zalijte kokosovým mlékem a rybí omáčkou, přidejte bobkový list a nakrájené batáty a poduste. Pokud si troufnete, můžete si zkusit vychutnat výsledný pokrm za pomoci hůlek, tak jak se jí v Thajsku.

Tradiční i méně známé asijské recepty a tipy na podniky s moderní vietnamskou kuchyní najdete v říjnovém čísle časopisu F.O.O.D. >>>

Autor: Ilona Dobrovolná, F.O.O.D.