Víte, co je to papilota a jak ji zabalit? Připravte se na explozi chutí a vůní bez špinavého nádobí!

19. září 2019 • 00:00

Kdo by si rád nepochutnal na šťavnatých jídlech, v nichž vyniká autentická vůně a chuť použitých surovin a k tomu jsou ještě zdravá a dietní. To vše splňují pokrmy připravované v papírovém balíčku neboli papilotě. Zabalte vše dohromady a vyčkejte si na zázrak.

Už jste o pečení v papilotě slyšeli? Jde o po staletí používanou metodu, jejíž princip spočívá v přípravě pokrmu pečlivě zabaleného do pergamenového nebo pečicího papíru, řada profesionálních kuchařů využívá i alobalu. Jídlo se při přípravě nevysušuje a zůstává nádherně voňavé. Drobnou nevýhodou může být jen to, že během samotné tepelné úpravy na pokrm nevidíte, nemůžete si tak snadno ověřit, zda už je hotový.

Upečte, cokoliv vás napadne

V „papírové obálce“ skutečně můžete připravit téměř cokoliv. A to jak v troubě, tak i na grilu. Je jen na vás, zda do papiloty zabalíte jen samotnou ochucenou zeleninu, přidáte maso, či do ní navrstvíte celý pokrm včetně přílohy. Protože jde ale o relativně rychlý způsob přípravy, je nutné dodržet pár základních pravidel, aby byl výsledek dokonalý.

  • Plátky masa by neměly být příliš vysoké, aby se dobře propekly. Nic tedy nezkazíte, když maso naklepete, rozříznete nebo nakrájíte na nudličky.
  • Pokud chcete v balíčku se zeleninou zapékat třeba plněné kuřecí kapsy, raději si je předpečte na pánvi.
  • Menší ryby připravujte vcelku, větší naporcujte na filety. Pokud si nevíte rady s prvním receptem, vyzkoušejte candáta v papilotě podle časopisu F.O.O.D.
  • Zeleninu pokrájejte na menší kusy či plátky, tvrdší druhy můžete předem oblanšírovat.
  • Brambory si předvařte, nové klidně ve slupce, a následně nakrájejte na osminky nebo plátky.
  • Uvařit předem je třeba i rýži, těstoviny, bulgur a další přílohy, které chcete, aby byly součástí pokrmu v papilotě.
  • Sáhněte po bylinkách, ať už čerstvých či sušených, nezapomeňte na koření a sůl. K rybám do papiloty přidejte citron nebo pár kapek bílého vína, k masu klidně trochu vývaru.
  • Papilota nevyžaduje použití velkého množství tuku. Pečicí papír ale vždy pomažte trochou oleje, aby se pokrm nepřichytával, a pokud chcete, přidejte k pokrmu ždibíček másla nebo ghí.

Jak papilotu zabalit

V první řadě si připravte dostatečné množství pečicího papíru nebo alobalu. Velikost jednotlivých archů uzpůsobte připravovanému pokrmu. Nezapomeňte, že na každé straně je třeba nechat si dostatečně velký přesah. To proto, abyste papír mohli zahnout a vytvořit kapsu. Způsobů, jak papilotu zabalit, je hned několik. Originální papilota má tvar srdce přehnutého uprostřed, který se nejlépe utěsňuje. Tvar rozložte, doprostřed jedné půlky navrstvěte suroviny, přes ně pak přehněte druhou půlku papíru a začněte ho v horní části uzavírat tak, že okraj postupně směrem dolů budete po částech několikrát překládat a každý přehyb vždy ještě nehtem nebo například tupou hranou ostří nože přejedete. Jde o to, aby byl balíček dobře utěsněný, nevytekla vám šťáva a vytvořilo se v něm dostatečné množství páry. Poznáte to tak, že se vám během pečení nafoukne. Vytvořit ale můžete také balíček, obálku nebo měšec, podle toho, jaký typ potraviny zrovna připravujete. 

Papilotu vždy zajistěte namočeným dřevěným kolíčkem nebo převažte potravinářským provázkem, který je žáruvzdorný a testovaný pro styk s potravinami. Hotové balíčky potom umístěte na suchý plech nebo do pekáčku a vložte do trouby rozpálené na 140–190 °C na přibližně 15–20 minut. Čas a teplota se odvíjejí od velikosti porce a použitých ingrediencí. Servírujte je co nejrychleji, dokud jsou balíčky ještě nafouklé a plné dokonalé směsice vůní. Dejte ovšem pozor při rozbalování balíčků na horkou páru.

Jak před vařením naporcovat celé kuře a ušetřit peníze i čas při příštím vaření? Podle tohoto návodu to zvládnete levou zadní >>>

Autor: Lenka Chvostová