Nejzvláštnější restaurace světa: Jídlo ze záchodu, nohy ve vodě nebo obsluhující opičky

7. února 2023 • 00:00

Zajít do restaurace a vychutnat si dobré jídlo, které vám někdo uvaří, je pro většinu lidí malá oslava. Existují ale místa, která udělají z návštěvy nezapomenutelný zážitek a hosté do nich chodí nejen proto, aby se dobře najedli. Tím hlavním lákadlem je výjimečná atmosféra.

Najezte se na záchodě

Přijde vám spojení stolování a sezení na záchodě poněkud nechutné? Přesto takový podnik existuje, najdete ho na Tchaj-wanu. Nápad na otevření této zvláštní restaurace dostal jeden z majitelů, když si četl, zatímco seděl… kde jinde než na WC. A přesně tak to tu i chodí. Když vstoupíte, máte pocit, že jste se ocitli v koupelně spojené se záchodem.

Umyvadla se skleněnou deskou fungují jako jídelní stoly, místo ubrousků se používají role toaletního papíru a jako jídelní židle tu mají různě nazdobené toaletní mísy. Co je ale nejpodivnější, je servírování jídel v nádobách ve tvaru záchodové mísy. Zpočátku v nich restaurace podávala jen čokoládovou zmrzlinu (můžete hádat, proč právě čokoládovou…). Mělo to nebývalý úspěch, a tak se začala tímto způsobem servírovat všechna jídla. Dnes je Modern Toilet řetězec s pobočkami po celé Asii a pokud na některou z nich narazíte, určitě byste se tam měli podívat. Stojí to za to!  

Ochutnejte Asii v podobě masových placiček >>>

Video se připravuje ...

Jídlo ve tmě

Restaurace, kde se jídlo podává i konzumuje bez jakéhokoli osvětlení, dává pojmu „rande naslepo“ úplně nový rozměr. Stravování ve tmě není žádnou novinkou. Místa, kde se takto můžete najíst, je řada. Poprvé byl ale tento koncept představen v Kanadě v roce 2006, kdy byl otevřen O.Noir v Montrealu a poté v roce 2009 v Torontu. Filozofií restaurace je, že když člověk nebude jídlo vnímat zrakem, ostatní smysly se zesílí a požitek z jídla bude větší. A kdybyste si snad chtěli na to, co máte na talíři, posvítit třeba mobilem, máte smůlu. Nesmí se tu používat nic, co svítí, tedy ani mobilní telefony nebo chytré hodinky. Návštěva restaurace začíná v osvětleném baru, kde si objednáte jídlo a pití. Pak vás obsluha zavede do jídelny, kde je naprostá tma, posadí vás ke stolu a začíná dvouhodinová večeře, během které obsluha vždy říká, kde je co na stole umístěno. Jak si to vše vychutnáte, je už jen na vás.  

Trochu jako v nemocnici

Restauraci Heart Attack Grill v Las Vegas by se určitě měl vyhnout každý, kdo se snaží stravovat alespoň trochu zdravě. Servírky jsou tu sice oblečeny jako zdravotní sestry, objednávky zákazníků se přijímají jako „recepty“ a sami zákazníci tu jsou označováni jako pacienti, nicméně do typické nemocniční stravy mají zdejší jídla hodně daleko. Restaurace je zcela poplatná svému názvu. Jídla, která se tu podávají, vám totiž mohou způsobit i infarkt.

Double Bypass burger Double Bypass burger • Autor: Instagram/albuquerquesteve
Troufli byste si například na Bypass burger? Porce jsou obří, hlavní jídlo tu běžně vydá na 9000 kalorií, což je víc než čtyřnásobek toho, co by měl dospělý člověk sníst za celý den. K tomu si ještě můžete objednat až nechutně nezdravé nápoje a dokonce i cigarety. Může vás trochu uklidnit jen to, že vám vaše „sestřička“ (rozumějte servírka) před jídlem změří krevní tlak a můžete se také nechat zvážit. Ten, kdo váží víc než 159 kilogramů, má jídlo zdarma.

Restaurace jen pro otužilce

Před návštěvou některé ze dvou restaurací nebo baru Snow Village v Laponsku je určitě dobré se pořádně teple obléct. The Snow Restaurant a The Ice Bar jsou sezonní. Každý rok se staví znovu a teplota v nich je stále pod nulou. Jídlo je tedy dobré jíst rychle, aby vám nevystydlo. The Log Restaurant má otevřeno po celý rok a je o něco „teplejší“. Restaurace nabízejí klasickou finskou kuchyni včetně lososové polévky a sobího filetu. V baru vás zahřejí kromě teplé deky i koktejly se severskou tematikou nebo horká čokoláda.  

Pod hladinou moře

Obdivovat krásy podmořského světa můžete i bez toho, že byste se museli navléknout do neoprenu a nasadit si šnorchl. Jedinečný zážitek a úchvatný pohled na vše, co se děje pod vodou, nabízí restaurace Ithaa na Maledivách, která je umístěná 5 metrů pod hladinou moře. Díky průhledné akrylátové střeše si hosté mohou vychutnat nejen skvělé jídlo, víno nebo koktejly, ale také panoramatický výhled na mořské živočichy pohybující se v křišťálově čisté vodě.

Jídlo v jeskyni

Romantická jeskynní restaurace známá také jako Cave Dining se nachází ve vápencové jeskyni na pláži Phra Nang v Thajsku. Je součástí luxusního resortu Rayavadee, ale může ji navštívit každý, kdo si chce vychutnat lahodné jídlo, působivé prostředí, cítit měkký písek pod nohama a obdivovat krásný výhled na moře. Specialitou restaurace je grilování mořských plodů, které se koná několik večerů v týdnu.

Unikátní zážitek v podobě stolování v jeskyni nabízí i rybářská vesnička Polignano a Mare v italské Apulii. Místní restaurace Grotta Palazzese umístěná ve vápencové jeskyni je jedním z nejžádanějších míst, kde si mohou lidé vychutnat kromě nádherné atmosféry čerstvé plody moře, skvělou italskou kuchyni a také vybírat z dlouhého vinného lístku. Restaurace má navíc svou historii. Různé akce se tu pořádají už od 18. století

Osvěžující stolování pod vodopádem

Sice žádný velký luxus, co se týče vybavení, zato jedinečné prostředí téměř nedotčené lidmi nabízí restaurace Labassin Waterfall na Filipínách. Hosté si tu mohou u jednoduchých bambusových stolů pochutnat na autentických místních specialitách, zatímco jim nohy oplachuje křišťálově čistá voda. Ve zdejším klimatu těžko najdete něco víc osvěžujícího. Vodopád v těsné blízkosti navíc funguje jako přírodní klimatizace. Kromě jídla nabízí restaurace i zábavu, často se tu konají tradiční taneční a hudební vystoupení.  

Restaurace s opičkami

Za zmínku jistě stojí i restaurace, která sice již neexistuje, ale byla velmi unikátní. Hosty tu totiž obsluhovaly místo lidí malé opičky. Taverna Kayabukiya v japonském městě Ucunomija severně od Tokia „zaměstnávala“ dva makaky několik desetiletí. Mladší s názvem Fuku-chan nosil hostům před jídlem horký ručník, aby si do něj otřeli ruce, zatímco starší Yat-chan, oblečený v kraťasech a košili, přijímal objednávky na pití, které pak i sám roznášel. Naučil se to prý sám, jednoduše začal napodobovat chování zaměstnanců. Přestože někteří lidé majitele restaurace obviňovali z týrání zvířat, on tvrdil, že opičky nikdy k ničemu nenutil. Byly prý šťastné, dostávaly od něj řádně zaplaceno banány a od hostů spropitné v podobě vařených sójových bobů. Navíc směly pracovat maximálně dvě hodiny denně.

Velmi unikátní je také nová londýnská restaurace Naked Soho:

Autor: AK