6 nejlepších nápadů, jak chutně zpracovat vejce natvrdo

1. dubna 2024 • 03:12

Přestože jsou vejce v kuchyni jednou ze základních ingrediencí, když je jich moc, a navíc vařených, mnohdy nevíte, co si s nimi počít. Pro někoho je delikatesa jen chleba namazaný máslem a obložený osolenými kolečky vařených vajec. Pokud vám to přijde příliš obyčejné, naštěstí existuje spousta dalších možností, jak vařená vejce chutně využít.

Umíchejte z nich pomazánku

Pomazánka z vařených vajec je tím nejjednodušším a také nejrychlejším způsobem, jak zpracovat velikonoční koledu. V té klasické většinou nechybí jarní cibulka, čerstvý sýr a trochu majonézy. Často se také vylepšuje medvědím česnekem, jehož sezona právě začíná, nebo pažitkou. Dietnější variantu lze připravit s tvarohem a zakysanou smetanou nebo s tvarohem a trochou hořčicekterá pomazánce dodá lehce pikantní chuť.

Fantazii se rozhodně meze nekladou, takže si můžete pomazánku vylepšit třeba i červenou řepou, nakrájenou šunkou a sýrem nebo hráškovými výhonky a kapií.

Video se připravuje ...

Nikde ale není psáno, že musíte z vajíček míchat pomazánku. Klidně je jenom nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno a posypte jimi chleba se zdravou avokádovou pomazánkou. Nebo nakrájené vajíčko přidejte do sendvičů se šunkou a avokádem, a když budete chtít rychlou a zdravou večeři, udělejte si topinky z celozrnného chleba namazané pestem z hrášku, parmazánu, máty a obložené vařenými vejci.

Naplňte je

Plněná vejce jsou populární nejen v Evropě, ale i v Americe, kde se podávají pod názvem Deviled Eggs. Znali je dokonce už ve starověkém Římě, kde si je dávali jako předkrm. Už samotný anglický výraz deviled neboli ďábelská napovídá, že by náplň měla být trochu pikantnější. Žloutek, který se po rozkrojení vyjme, se tedy nejprve promíchá s kouskem změklého másla, trochou smetany, čerstvého sýra nebo majonézy a pak se dochucuje nejen solí, ale i něčím ostřejším, jako je čerstvě nastrouhaný křen či japonská pasta wasabi, nebo alespoň něčím chuťově výraznějším, například nastrouhanou nivou, lososem, nasekanými jarními cibulkami, bylinkami, olivami, kyselými okurkami nebo kapary. Případně lze plněná vejce vylepšit i kaviárem.

Díky nálevu s červenou řepou získají vejce krásně růžovou barvu. Pak je můžete rozkrojit a naplnit. Díky nálevu s červenou řepou získají vejce krásně růžovou barvu. Pak je můžete rozkrojit a naplnit. • Autor: iStock

Přidejte je do salátu

Salát k večeři je fajn, ale když bude jen ze zeleniny, budete mít za chvíli hlad. Pokud do něj ale přidáte vařené vajíčko, dodáte tělu potřebné bílkoviny a zároveň bude sytější. Takto můžete doplnit klasický zelený salát nebo třeba rajčatový salát s jogurtovou zálivkou. Potřebujete-li něco trochu vydatnějšího, přidejte vajíčka do lehkého bramborového salátu. Určitě vás nezklame ani rustikální salát s osmaženými, ve slupce uvařenými bramborami, pečenými cherry rajčátky, oblanšírovanou brokolicí, plátky mrkve a natvrdo uvařenými vajíčky. V případě francouzského salátu Nicoise jsou vařená vejce dokonce nezbytnou součástí a pro větší jedlíky ho můžete ještě vylepšit rýží

Zabalte je do masa

Koule z mletého masa naplněné vařenými vajíčky nejspíš znáte. Říká se jim skotská nebo také pštrosí, protože vajíčka velkého opeřeného ptáka opravdu svým vzhledem připomínají. S bramborovou kaší jsou skvělá k obědu nebo večeři a klidně si je můžete vzít s sebou i na výlet místo běžného řízku. Podle klasického receptu se vařená vejce obalí v mletém mase a trojobalu a pak usmaží. Zkuste recept vylepšený bylinkami a japonskou panko strouhankou, díky které jsou skotská vejce mnohem křupavější a nenasáknou tolik tuku. Nebo místo mletého masa zabalte vejce do plátků masa a šunky. A když se vám nebudou chtít dělat jednotlivé koule, upečte rovnou celou šišku sekané, do které lze zapéct i šest celých vařených vajec.

Udělejte z nich bleskovou večeři

Máte-li rádi klasickou českou koprovku, zapomeňte tentokrát na vařené hovězí i knedlíky a dejte si ji jen s vařeným vejcem a bramborami. I tato skromnější varianta je opravdová delikatesa. A stejně tak fazolky nakyselo s vejci. A když budete mít opravdu naspěch, dejte si vejce se zajímavě ochucenou rýží.  

Vejce s rýží Vejce s rýží • Autor: F.O.O.D.

Naložte je

Nakládání býval dříve obvyklý způsob, jak uchovat na delší dobu některé druhy potravin. Vejce naložená v roztoku octa, soli a koření takto vydržela bez úhony i několik měsíců a díky nálevu získala delikátní chuť. Dodnes patří k oblíbeným chuťovkám. Na nálev, do kterého se vejce nakládají, existuje nespočet různých receptů, které se různě vylepšují nejen kořením, ale i přísadami, které dodají naloženým vajíčkům pikantnější chuť nebo zajímavou barvu, například červenou. Jestliže jste ještě vajíčka nikdy nenakládali, můžete zkusit jednoduchý recept na nálev podobný tomu na utopence.

Nakládaná vejce v nálevu s červenou řepou Nakládaná vejce v nálevu s červenou řepou • Autor: iStock

Budete potřebovat:

  • 3 hrnky bílého vinného octa
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku drcených chilli papriček

Kromě toho:

  • asi 6 natvrdo uvařených vajec
  • 2 bobkové listy
  • 1 menší cibuli
  • 1/2 papriky

1. Nálev přiveďte k varu a povařte na mírnějším ohni asi 10 minut.

2. Oloupaná vařená vejce naskládejte do sklenice a proložte je bobkovými listy, nakrájenou cibulí a paprikou, případně dalšími přísadami podle vlastní chuti, například kouskem nakrájené chilli papričky.

3. Vejce zalijte zchladlým nálevem, sklenici uzavřete a po vychladnutí ji dejte do ledničky a vejce nechte nejméně týden uležet.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková